(αναδημοσίευση από το iskra)
«Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε και προσέθεσε ότι «μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε εξάλλου ότι συζητήθηκαν επίσης διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων. «Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή, τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη είπε ότι θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς, γιατί το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους θεσμούς «εμείς το χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να το εγκρίνουν και οι θεσμοί» είπε.
«Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούμε να συζητούμε προκαταβολές, αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας και άμεση εφαρμογή» επανέλαβε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων». «Θα ήμουν ανοιχτός να δοθούν κάποιες δόσεις όσο θα προχωρά η εφαρμογή» συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως δεν υπήρξε λεπτομερής συζήτηση πάνω στο θέμα της Ελλάδας. «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα».
Εχουμε χάσει πολύ χρόνο
Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος κατά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».
Εξάλλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά το τελευταίο Eurogroup έχουν γίνει πολύ λίγα, αναφορικά με τις τεχνικές διαβουλεύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχετικά με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι προωθήθηκε για επεξεργασία στους θεσμούς και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μιας συζήτησης η οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα.
«To κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.
«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».
Οσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
«Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η λίστα αποτελεί μία αρχή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν και νέες προτάσεις. «Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Εχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».
Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.
Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».
Για τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, στην οποία έπρεπε να απαντήσει τι θα κάνει εάν η Ευρώπη απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Απάντησα στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτανθεί στους πολίτες. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
EUROGROUP: ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Τρ. 10/3/15 - 00:12)
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ : ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» - ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ
Όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup,
οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν
τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και
να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων.
Παράλληλα, απαιτούν σε κάθε περίπτωση να μην ακυρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις που προώθησαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβέρνησης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών προθύμων.
Την ίδια
ώρα, οι «νεοαποικοκράτες» των Βρυξελλών και ο ίδιος ο Σόιμπλε,
αναφερόμενοι στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά
την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ελληνικό λαό, αξιώνοντας ανάλογες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά.
Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το eurogroup, οι οποίες, με την επιφύλαξη ότι απεδόθησαν σωστά, κάνουν λόγο για αποφυγή από την Ελλάδα μονομερών ενεργειών.
Στην αποψινή συνεδρίαση, οι δανειστές της χώρας ξεκαθάρισαν ότι καμία εκταμίευση δεν θα γίνει για την Ελλάδα χωρίς συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων και χωρίς έναρξη της εφαρμογής του, εντείνοντας τις πιέσεις που απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος
που ήρθε στη δημοσιότητα, το οποίο είναι ασφυκτικό και προβλέπει την
απόλυτη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονιακών
κυβερνήσεων και έχει στόχο να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση και να την οδηγήσει στην πλήρη συνθηκολόγηση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω
χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν' αρχίσουν και θ' αρχίσουν την
Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης»
δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της
συνέντευξης Τύπου μετά τη συζήτηση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες για την
Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια
των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη
συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να
μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Γ.
Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι τα
χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ότι στόχος είναι να
εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα
για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να
παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα
δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επίσης ότι η
ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις.«Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε και προσέθεσε ότι «μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε εξάλλου ότι συζητήθηκαν επίσης διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων. «Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή, τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη είπε ότι θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς, γιατί το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους θεσμούς «εμείς το χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να το εγκρίνουν και οι θεσμοί» είπε.
«Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούμε να συζητούμε προκαταβολές, αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας και άμεση εφαρμογή» επανέλαβε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων». «Θα ήμουν ανοιχτός να δοθούν κάποιες δόσεις όσο θα προχωρά η εφαρμογή» συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως δεν υπήρξε λεπτομερής συζήτηση πάνω στο θέμα της Ελλάδας. «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα».
Εχουμε χάσει πολύ χρόνο
Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος κατά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».
Εξάλλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά το τελευταίο Eurogroup έχουν γίνει πολύ λίγα, αναφορικά με τις τεχνικές διαβουλεύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχετικά με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι προωθήθηκε για επεξεργασία στους θεσμούς και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μιας συζήτησης η οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα.
«To κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου επίτροπου για τη νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί,
ο οποίος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup,
ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε επιτάχυνση της επεξεργασίας των
μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. «Είναι απαραίτητο να δούμε
αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί και
εκτίμησε ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει.
«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή
η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή
συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε ο Γάλλος
επίτροπος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για
την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε
μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ.
Γιάνης Βαρουφάκης. «Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής
δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», είπε
χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αμφισβήτησε πως χάθηκε
χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. «Εχουμε
επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε
καθόλου χρόνου. Αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε.Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.
«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».
Οσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
«Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η λίστα αποτελεί μία αρχή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν και νέες προτάσεις. «Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Εχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».
Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.
Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».
Για τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, στην οποία έπρεπε να απαντήσει τι θα κάνει εάν η Ευρώπη απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Απάντησα στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτανθεί στους πολίτες. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το Eurogroup
έδωσε το "πράσινο φως" στις 7 μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική
κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Τόνισε δε
ότι "δεν υπάρχει και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έρθουν εκπρόσωποι
της τρόικας στην Ελλάδα".
Συγκεκριμένα
σημείωσε ότι την Τετάρτη ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις με τα
τεχνικά κλιμάκια και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει τις
μεταρρυθμιστικές προτάσεις με μια σειρά από άλλες εξειδικευμένες
προτάσεις. Σε αυτές, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνονται προτάσεις σχετικά
με το πρόβλημα της ρευστότητας και "με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε δίκαια
να αυξήσουμε τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου". Εξήγησε ακόμη ότι
"η βασική φορολογική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τις τριγωνικές
συναλλαγές" και ότι στις επιπλέον προτάσεις δεν περιλαμβάνονται ΦΠΑ και
ιδιωτικοποιήσεις.
Για το
χρηματοδοτικό, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση
έχει εξασφαλίσει πλήρως και την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και ό,τι
άλλες χρηματοδοτικές απαιτήσεις υπάρχουν από την πλευρά του ελληνικού
Δημοσίου.
Μίλησε
ακόμη για επιθέσεις και χτυπήματα "και κάτω από τη μέση" στον Γιάννη
Βαρουφάκη αναφέροντας συγκεκριμένα τα περί αντικατάστασης του υπουργού
Οικονομικών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Τρίτη 10 Μαρτίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου