Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Παράλληλα, τα συνδικάτα καλούν όλους τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο,
στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί προγραμματίζει το ΠΑΜΕ.
Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων. "Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
"Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζομένων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων. Ήρθε να επικυρώσει τη συνέχιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των ακραίων πολιτικών λιτότητας, της βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, της δημοκρατικής υστέρησης που προκαλείται από την κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και την αδιάλειπτη επιτροπεία της χώρας από τους δανειστές", αναφέρει στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ.
Στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κινηθούν από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.
Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μάλιστα προειδοποιεί για ματαιώσεις ορισμένων βραδινών δρομολογίων της Τετάρτης.
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών, όπως αποφάσισαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ).
Παράλληλα, την Τετάρτη και την Πέμπτη ακυρώνονται πτήσεις λόγω στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, αλλά και της ΟΣΥΠΑ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα μουσεία, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).
Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία απευθύνει και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής, "οι αγώνες απέναντι στις αντιλαϊκές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζονται ακόμα πιο δυναμικά. Διεκδικούμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στην εργασία, την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη διατήρηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους".
"Σήμερα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τα αιτήματα των εργαζομένων και συνολικά η εργατική κινητοποίηση, αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκβιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας", τονίζει η ανακοίνωση.