Το παρακάτω κείμενο συνδιαμορφώθηκε από συλλογικότητες που παρεμβαίνουν σε χώρους σπουδών και εργασίας και έχουν αναπτύξει κοινή δράση όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις σας απο­τε­λούν φάρο για όλη την νε­ο­λαία της Ευ­ρώ­πης, η οποία πλήτ­τε­ται από την επί­θε­ση των αντι­δρα­στι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων, της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, του ΔΝΤ. Με αυτή την επι­στο­λή θέ­λου­με να σας εκ­φρά­σου­με την αμέ­ρι­στη διε­θνι­στι­κή μας αλ­λη­λεγ­γύη. Θέ­λου­με να δι­δα­χτού­με από τους δι­κούς σας αγώ­νες, να συ­ντο­νί­σου­με το δικό μας βήμα με το δικό σας.
Οι αγώ­νες σας, που αψη­φούν το στρα­τιω­τι­κό νόμο και τη βίαιη κα­τα­στο­λή, είναι και δικοί μας αγώ­νες. Όπως και εσείς έτσι και εμείς αντι­με­τω­πί­ζου­με ένα κα­θε­στώς μό­νι­μης ανερ­γί­ας και ελα­στι­κής ερ­γα­σί­ας. Η νε­ο­λαία μας ωθεί­ται στην με­τα­νά­στευ­ση σε ανα­ζή­τη­ση μιας κα­λύ­τε­ρης ζωής. Πολ­λοί από εμάς συ­νε­χί­ζου­με να μέ­νου­με με τους γο­νείς μας πα­ρό­τι με­γα­λώ­σα­με, αφού αδυ­να­τού­με να συ­ντη­ρη­θού­με μόνοι μας, να δια­σκε­δά­σου­με, να μορ­φω­θού­με, να ερω­τευ­τού­με, να ζή­σου­με. Η νε­ο­λαία απο­τε­λεί το πει­ρα­μα­τό­ζωο της πο­λι­τι­κής τους. Ενώ από τη μία προ­σπα­θούν να εκ­με­ταλ­λευ­τούν στο έπα­κρο τις δυ­να­τό­τη­τες μας, πα­ράλ­λη­λα τε­ρά­στια τμή­μα­τα της γε­νιάς μας αντι­με­τω­πί­ζουν τον εφιάλ­τη της ανερ­γί­ας του μα­ρα­σμού των ικα­νο­τή­των και της δη­μιουρ­γι­κό­τη­τας μας. Στό­χος τους να δου­λεύ­ου­με με τους χει­ρό­τε­ρους όρους, ελα­στι­κά, χωρίς καμία ασφά­λι­ση. Το νο­μο­σχέ­διο El Khomri είναι πλή­ρως εναρ­μο­νι­σμέ­νο με αυτές τις επι­διώ­ξεις, και μας θυ­μί­ζει τα μέτρα που πήραν και στην Ελ­λά­δα οι κυ­βερ­νή­σεις όλα αυτά τα χρό­νια της κρί­σης. Μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι η επί­θε­ση είναι ενιαία παρά τις δια­φο­ρε­τι­κές τα­χύ­τη­τες προ­ώ­θη­σής της. Κι αν σή­με­ρα βρί­σκε­στε εσείς στο στό­χα­στρο, στην επό­με­νη στρο­φή θα βρε­θού­με εμείς.
Demonstrators gather in Place de la République for a peaceful sit-in as part of the Nuit debout movement
  Πα­λεύ­ου­με, λοι­πόν, μαζί σας, γιατί, όπως λέτε κι εσείς, “αξί­ζου­με πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα”. Σας ευ­χα­ρι­στού­με που μας υπεν­θυ­μί­σα­τε ότι τί­πο­τα δεν έχει τε­λειώ­σει και δεν έχει κρι­θεί. Η νίκη του αγώνα σας ξε­περ­νά­ει τα σύ­νο­ρα
της Γαλ­λί­ας, και μας δίνει κου­ρά­γιο να συ­νε­χί­σου­με και τους δι­κούς μας αγώ­νες.
Αυτές τις μέρες στην Ελ­λά­δα, ενώ σε όλη την Ευ­ρώ­πη ορ­θώ­νο­νται τείχη στους πρό­σφυ­γες που ξε­ρί­ζω­σαν από τους τό­πους τους με τις πο­λι­τι­κές τους ΕΕ, ΗΠΑ και κυ­βερ­νή­σεις, ο λαός μας με τη νε­ο­λαία στην πρώτη γραμ­μή δεί­χνει την αμέ­ρι­στη αλ­λη­λεγ­γύη του. Πα­λεύ­ου­με να μην κυ­ριαρ­χή­σει ο ρα­τσι­σμός και ο φα­σι­σμός. Διεκ­δι­κού­με ανοι­χτά σύ­νο­ρα στην Ευ­ρώ­πη, άσυλο, προ­στα­σία και στέ­γα­ση για όλους και ενα­ντιω­νό­μα­στε στις απε­λά­σεις και επα­να­προ­ω­θή­σεις των προ­σφύ­γων στη γει­το­νι­κή Τουρ­κία. Προ­σπα­θού­με να χτί­σου­με σχέ­σεις αλ­λη­λεγ­γύ­ης, να ανοί­ξου­με δρό­μους ισό­τη­τας, οι­κο­δο­μώ­ντας χώ­ρους ελευ­θε­ρί­ας για τους κοι­νούς μας αγώ­νες.
Αυτές τις μέρες στην Ελ­λά­δα δί­νου­με το δικό μας αγώνα για την ανα­τρο­πή του νέου αντια­σφα­λι­στι­κού νο­μο­σχε­δί­ου αλλά και όλου του πα­κέ­του των μέ­τρων που ετοι­μά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δί­νου­με τη μάχη για να μην τολ­μή­σει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει το δικό της νόμο El Khomri όπως σχε­διά­ζει.
Δεν θα ξε­χά­σου­με 10 χρό­νια πριν ότι οι δικές σας κι­νη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στον νόμο “για την ισό­τη­τα των ευ­και­ριών” και το Σύμ­φω­νο Πρώ­της Απα­σχό­λη­σης (CPE) ενέ­πνευ­σαν το νε­ο­λαι­ΐ­στι­κο κί­νη­μα στην Ελ­λά­δα. Από το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα του 06-07, την εξέ­γερ­ση του Δε­κέμ­βρη του 08 μετά τη δο­λο­φο­νία του Γρη­γο­ρό­που­λου, τον παλ­λαι­κό-πα­νερ­γα­τι­κό ξε­ση­κω­μό του ’10-’12, μέχρι το μα­ζι­κό ΟΧΙ των νέων στο περ­σι­νό δη­μο­ψή­φι­σμα, η νε­ο­λαία έχει βάλει τις δικές της πα­ρα­κα­τα­θή­κες στον αγώνα του λαού μας. Σε όλη αυτή την πο­ρεία, έχου­με συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει ότι για να μπο­ρούν να νι­κή­σουν οι αγώ­νες οφεί­λουν να έχουν συ­γκε­κρι­μέ­νη στό­χευ­ση προ­κει­μέ­νου να είναι πραγ­μα­τι­κά νι­κη­φό­ροι και να ανοί­ξουν τον δρόμο για την συ­νο­λι­κή ανα­τρο­πή.
Στό­χευ­ση που πρέ­πει να αφορά την ανα­τρο­πή των επι­διώ­ξε­ων να μας κά­νουν νε­ο­λαία της ανερ­γί­ας και της επι­σφά­λειας, γενιά χωρίς μέλ­λον. Παρά τα όσα ισχυ­ρί­ζο­νται πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και ΜΜΕ μπο­ρού­με να δου­λεύ­ου­με όλοι με ικα­νο­ποι­η­τι­κό μισθό. Μπο­ρού­με να εί­μα­στε όλοι ασφα­λι­σμέ­νοι. Μπο­ρού­με να δου­λεύ­ου­με με στα­θε­ρές και αν­θρώ­πι­νες σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας, αρκεί να πλη­ρώ­σουν οι ερ­γο­δό­τες, οι κυ­βερ­νή­σεις, η ΕΕ και οι πο­λι­τι­κές τους.
Protesters debate issues such as national security, housing and proposed changes to French labour law.
Για να συμ­βεί όμως αυτό θα πρέ­πει η πρω­το­βου­λία των κι­νή­σε­ων βρί­σκε­ται στα όρ­γα­να του κι­νή­μα­τος και όχι στις συν­δι­κα­λι­στι­κές γρα­φειο­κρα­τί­ες, που τα έχουν βρει με τις κυ­βερ­νή­σεις. Με εν­θου­σια­σμό εί­δα­με να επι­βάλ­λε­τε τις δικές σας συ­νε­χι­ζό­με­νες κι­νη­το­ποι­ή­σεις, να επι­λέ­γε­τε το δρόμο της από τα κάτω ορ­γά­νω­σης, των Γε­νι­κών Συ­νε­λεύ­σε­ων, του μα­χη­τι­κού αγώνα κό­ντρα στις λο­γι­κές δια­πραγ­μά­τευ­σης του γρα­φειο­κρα­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού. Με εν­θου­σια­σμό υπο­δε­χτή­κα­με την απόρ­ρι­ψη των προ­τά­σε­ων για “βελ­τι­στο­ποί­η­ση” του νο­μο­σχε­δί­ου, και τη συ­νέ­χι­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων σας για την πλήρη από­συρ­ση του νο­μο­σχε­δί­ου El Khomri.
Ο αγώ­νας μας θα πρέ­πει να έχει διάρ­κεια και να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από επι­μο­νή μέχρι την τε­λι­κή νίκη. Ακρι­βώς επει­δή δεν υιο­θε­τού­με την λο­γι­κή των συμ­βο­λι­κών κι­νή­σε­ων, οι αγώ­νες μας ολο­κλη­ρώ­νο­νται μόνο όταν μας δώ­σουν αυτά που απαι­τού­με. Άρα κλι­μα­κώ­νου­με μέχρι να ανα­τρέ­ψου­με αυ­τούς και την πο­λι­τι­κή τους, κλι­μα­κώ­νου­με με μα­χη­τι­κές σε πε­ριε­χό­με­νο και μορφή κι­νη­το­ποι­ή­σεις μέχρι να επι­βάλ­λου­με το δίκιο μας.
A protester holds a sign which reads ‘#Panama leaks, people, racketeering, that’s enough’ in Paris.
Εκτι­μά­με ότι τα πα­ρα­πά­νω κρι­τή­ρια όχι απλά τα κα­τέ­χε­τε, αλλά τα δι­δά­σκε­τε στην νε­ο­λαία της Ευ­ρώ­πης. Είναι ση­μα­ντι­κό για εμάς να δι­καιω­θεί ο αγώ­νας σας. Γιατί τον θε­ω­ρού­με και δικό μας αγώνα. Θα απο­τε­λέ­σει μια ση­μα­ντι­κή από­δει­ξη ότι οι αντί­πα­λοι μας δεν είναι ανί­κη­τοι! Θα δώσει το έναυ­σμα για ένα ξε­ση­κω­μό της νε­ο­λαί­ας σε όλη την Ευ­ρώ­πη. Και να είστε σί­γου­ροι ότι έρ­χο­νται και οι δικές μας μέρες. Μέρες όπου η νε­ο­λαία θα δεί­ξει την δύ­να­μη της, την μα­χη­τι­κό­τη­τα, την επι­μο­νή της για να ζήσει ένα κα­λύ­τε­ρο αύριο. Μέρες που όλοι αυτοί που μας θέ­λουν υπά­κουους θα πλη­ρώ­σουν για την αθλιό­τη­τα που ζούμε. Για τους πνιγ­μέ­νους πρό­σφυ­γες στο Αι­γαίο, για τους άνερ­γους που ψά­χνουν δου­λειά για να επι­βιώ­σουν, για όλους εκεί­νους που δου­λεύ­ουν για ψί­χου­λα, για όλους αυ­τούς. Και εκεί­νες τις μέρες θα ξε­κι­νή­σου­με να χτί­ζου­με την δική μας κοι­νω­νία, χωρίς εκ­με­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, πό­λε­μο και ρα­τσι­σμό, με κρι­τή­ριο όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανά­γκες των πολ­λών. Δί­νου­με τη μάχη με εν­θου­σια­σμό και χωρίς φόβο, έχο­ντας πά­ντο­τε στο μυαλό μας αυτό που εσείς γρά­ψα­τε στους τοί­χους του πα­νε­πι­στη­μί­ου της Σορ­βό­νης:
“Η κα­τά­στα­ση είναι εξαι­ρε­τι­κή! Πού θα σκορ­πί­σου­με τις στά­χτες του πα­λιού κό­σμου;”
Με τη νίκη! Συ­ντρο­φι­κά
ΑΝΥ­ΠΟ­ΤΑ­ΧΤΟΣ ΜΑ­ΘΗ­ΤΗΣ

ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΟ ΔΙ­ΚΤΥΟ ΝΕ­Ο­ΛΑΙΑΣ

ATTACK στην ανερ­γία και την επι­σφά­λεια

BLOCK IT! νέοι/νέες ενά­ντια στο νέο ασφα­λι­στι­κό

ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕ­ΞΑΡ­ΤΗ­ΤΗ ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΗ ΚΙ­ΝΗ­ΣΗ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΛΑΝ­ΤΖΑ / ερ­γα­τι­κή συ­σπεί­ρω­ση στον επι­σι­τι­σμό – του­ρι­σμό

Δί­κτυο Ελέ­υ­θε­ρων Φα­ντά­ρων ΣΠΑΡ­ΤΑ­ΚΟΣ

Πα­νελ­λα­δι­κό Συ­ντο­νι­στι­κό της Αρι­στε­ρής Ενό­τη­τας
ΥΓ: Ο νους μας είναι στους αγώ­νες σας. Στις 13 Απρί­λη θα εί­μα­στε και εμείς στους δρό­μους στη δια­δή­λω­ση της νε­ο­λαί­ας ενά­ντια στο ασφα­λι­στι­κό και την πο­λι­τι­κή κυ­βέρ­νη­σης-ΕΕ.

Ετικέτες