Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η Γενική Συνέλευση της 6.12.2019


Τελικά, ούτε η επαναληπτική Γενική Συνέλευση είχε απαρτία, αν και τα μέλη του Δ.Σ.Η που προσήλθαν ήταν τελικά γύρω στα 60. Παρά την έλλειψη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση έγινε κανονικά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ο χαρακτήρας της ήταν απλώς ενημερωτικός. 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ο Πρόεδρος υποστήριξε, ως συνήθως, στην άποψη της Ολομέλειας, τονίζοντας ότι υπήρξε θετική η απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου. Η θέση μας είναι τελείως διαφορετική, τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, και αποτυπώνεται στην ανακοίνωσή μας, την οποία διάβασε στη Γενική Συνέλευση ο σύμβουλός μας, Μιχάλης Σαρχιανάκης.
PORTAL ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ: Ο Πρέδρος ενημέρωσε ότι από 1.1.2020 ο Δ.Σ.Η θα συνδεθεί με το portal της Ολομέλειας και τα διπλότυπα θα εκδίδονται μέσω αυτού, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης αγωγών και άλλων καινοτομιών, τις οποίες προωθεί η Ολομέλεια. Έως 31.12.2019 δεν ήταν δυνατή η σύνδεσή μας, λόγω της σύμβασης που είχαμε υπογράψει με την εταιρία που έχει έως σήμερα στηριξει επιτυχώς το δικό μας πρόγραμμα διαδυκτιακών υπηρεσιών.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ: Ενημέρωσε επίσης για το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου, η ανοικοδόμηση του οποίου φαίνεται να έχει ξεκολλήσει και προχωρεί, όπως εξ αρχής είχε αποφαστιστεί, μέσω ΣΔΙΤ, μια θέση με την οποία η παράταξή μας υπήρξε εξ αρχής (ήδη από το μακρινό 2009) αντίθετη, εμμένοντας ότι η ανέγερσή του πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις δημόσιες επενδύσεις, και για να εξασφαλιστεί και επιταχυνθει η ολοκλήρωση του έργου, αλλά και λόγω του χαρακτήρα του. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Δέκα χρόνια στασιμότητας είναι υπερβολικά.
ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ; Σημαντική συζήτηση έγινε για ένα θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως: για τη διαμεσολάβηση. Πολλοί συνάδελφοι τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για το θεσμό, την υποχρεωτικότητα, τις διαδικασίες για τις οποίες προβλέπεται κα. Ο Δ.Σ.Η. προχωρεί στην ίδρυση κέντρου διαμεσολάβησης στο Ηράκλειο, με υπεύθυνη τη συνάδελφο και μέλος του Δ.Σ., Έφη Σωμαρά. Στη συζήτηση ειπώθηκαν αρκετά πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, όπως ότι η διαμεσολάβηση ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (ισχύει μόνο σεην Ιταλία χωρίς υποχρεωτικότητα), ότι είναι απόφαση της Ε.Ε.(στην πραγματικότητα ήταν δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο μνημόνιο, άρθρο 1 όρος 5.2, και επιλέχθηκε σαν μονόδρομος αντί να δοθεί προτεραιότητα στη θεσμοθετημένη δικαστική διαμεσολάβηση, και στην αύξηση του αριθμού των δικαστών, των γραμματέων και των απαιτούμενων μέσων), ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε μέσα στο θεσμό γιατί θα μας πετάξουν έξω (πράγμα που ήδη έχει γίνει και το δέχθηκε η Ολομέλεια με την επιβολή διαμεσολαβητών μη δικηγόρων) κα. Την άποψη της παράταξης εξέφρασε ο Γιάννης Λεβέντης, υπενθυμίζοντας την ιστορική φράση του συναδέλφου, Κώστα Βελεγράκη : "έχεις δει κανέναν να θέλει να συμβιβαστεί και να μην συμβιβάζεται;". Τόνισε την αντίθεσή μας με τη διαμεσολάβηση, τον επικίνδυνο δρόμο που βάζει τη Δικαιοσύνη, τη μετατροπή του δικηγόρου από υπερασπιστή σε διαμεσολαβητή,  την απογοητευτική θέση της πλειοψηφίας της ΕΔΕ η οποία θεωρεί συνταγματικό το θεσμό και βοηθητικό στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την αποδοχή από τους δικαστές, αλλά και τους δικηγόρους της  σταδιακής αφαίρεσης ύλης και εξουσίας εις βάρος της δικαστικής και υπέρ των άλλων δύο εξουσιών, καθώς και τα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα με τους μη δικηγόρους διαμεσολαβητές οι οποίοι θα αμφισβητούν διαρκώς τις γνώσεις και τις συμβουλές του δικηγόρου, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους συνεργάτες των εισπρακτικών εταιριών, και ζήτησε να συνεχιστεί ο αγώνας για την πλήρη κατάργηση του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.
ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: Ο Μιχάλης Σαρχιανάκης έθεσε το θέμα της ανησυχητικά διαρκώς αυξανόμενης αστυνομοκρατίας και καταστολής, και κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ.Η. να υπερασπιστούν τους συνταγματικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να είναι σε επιφυλακή για όσα τυχόν γίνουν και στην πόλη μας μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσε ο Υπουργός Χρυσοχοίδης για την εκκένωση των καταλήψεων. Στο τέλος ο Μιχάλης Σαρχιανάκης διάβασε τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης.
ΤΝΠ ΣΟΛΩΝ: Πριν την έναρξη της Γ.Σ. έγινε επίδειξη των νέων δυνατοτήτων της συγκεκριμένης ΤΝΠ, οι οποίες θεωρώ ότι είναι πρωτοποριακές. Χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη ΤΝΠ πριν καν συμβληθεί μαζί της ο Δ.Σ.Η., και πρέπει να πω ότι πολλές φορές έχω αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου