Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Η εκδήλωση για τις δύο ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Θανοπούλου

Με επιτυχία έγινε χθες το βράδυ η παρουσίαση των δύο ποιητικών συλλογών της Κατερίνας Θανοπούλου στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Από τις δύο συλλογές η πρώτη εκδόθηκε το 2015, και η δεύτερη το 2019.
Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η ποιήτρια ήταν Αντιπεριφερειάρχης Αττικής στο συνδυασμό της Δούρου, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά τη γνωστή κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, και έκτοτε συνέχισε με τη ΛΑ.Ε., της οποίας ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής στις τελευταίες εκλογές. Για το λόγο αυτό, η πρώτη ποιητική συλλογή ("Λαβύρινθος Μνήμη"), που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2015 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισιόδοξη και εξωστρεφής, αν και περιέχει το σημαδιακό ποίημα "Συμβιβασμός το Γενάρη", ενώ η δεύτερη ("Άπνοια Μνήμη"), επιρρεασμένη και από το θάνατο του συντρόφου της, εσωστρεφής, αλλά και θυμωμένη. Πολύ εύστοχα και όμορφα ανέλυσε τις δύο ποιητικές συλλογές και ανέδειξε τα παραπάνω στοιχεία η Νάντια Βαλαβάνη στην παρουσίαση της, ενώ ο Γιάννης Τσαούσης αναφέρθηκε στη δεύτερη συλλογή, και στην ταύτιση του ποιητικού όρου "άπνοια" με την οργαντική ηρεμία που συνοδεύει τον ίδιο ιατρικό όρο. 
Σημαντικά ήταν και αυτά που μάθαμε για το παρελθόν της Κατερίνας Θανοπούλου,  ότι δηλαδή σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή του Ηρακλείου, ήταν φοιτήτρια της κ. Σουζάνας Παπαδοπούλου, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ότι ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ, και ότι συμμετείχε στις δραστηριότητες και τις παραστάσεις του θρυλικού Καφεθέατρου Ηρακλείου, που είχε στήσει και διατηρήσει επί χρόνια στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Αντωνάκης, ξεκινώντας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μια σημαντική παρέμβαση και παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του Ηρακλείου, σε μια περίοδο στην οποία το Καφεθέατρο ήταν η μοναδική θεατρική σκηνή της πόλης, και συνεχίζοντας αταλάντευτος στο χώρο αυτό έως σήμερα. 
Σημειώνω τον πολύ ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο απήγγειλε ποιήματα της Κατερίνας η Ελένη Νέστορος, με τη συνοδεία στο πιάνο της Λίλης Δάκα,  την εξαιρετική εκτέλεση αγαπημένων τραγουδιών, και την απλή και μεστή παρουσίαση της εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο Ελένη Βακεθιανάκη. 
Καλό δρόμο με νικηφόρες μελλοντικές μνήμες  ποιητικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου