Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Παρέμβαση της Δικηγορικής Συσπείρωσης για τις κάμερες στο Δικαστικό Μέγαρο και η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η.

Πρώτα να γίνει εισήγηση για το προφανέστατο !!! Έλεος πια με την πλειοψηφία !!! Μήπως να υπαχθεί και στη διαδικασία της νέας τακτικής των 100 ημερών ; Πολύ σωστή η τοποθέτηση του Μιχάλη Σαρχιανάκη. Αν και τώρα, στη δύση της θητείας αυτού του νωθρού Δ.Σ., οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν αντιλαμβάνονται ότι με την απόφαση αυτή θίγονται οι συνάδελφοι και ο Σύλλογος, γιατί ζητούν την ψήφο των συναδέλφων; Και ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων ρωτήθηκε;

 Ανάρτηση του Μιχάλη Σαρχιανάκη στο facebook: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το συνημμένο κείμενο αίτησης για την λήψη απόφασης από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. για το ζήτημα των καμερών επιτήρησης των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση προέκυψε ότι ο Σύλλογος δεν ερωτήθηκε πριν την τοποθέτηση των καμερών, ούτε το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος είχαν λάβει γνώση της, περιλαμβανόμενης στην αίτηση, ανακοίνωσης του τότε Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, Ελευθέριου Συσκάκη, ούτε έχουν πληροφορηθεί κάτι έκτοτε επί των ερωτημάτων που θέτει η αίτηση. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να ανατεθεί στην D.P.O. του ΔΣΗ συνάδελφο Μαρία Φουλεδάκη να κάνει μια εισήγηση στο Δ.Σ επί του θέματος και στη συνέχεια να αποφασίσει το Συμβούλιο για τις περαιτέρω του ενέργειες.

Ο γράφων μειοψήφισε, θεωρώντας ότι, πέραν από την παραπάνω Εισήγηση (με την οποία συμφώνησε), θα πρέπει άμεσα το Δ.Σ. να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη Διοίκηση του Πρωτοδικείου (ενδεχομένως δε και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με κονδύλιο του οποίου, φαίνεται να υλοποιήθηκε η τοποθέτηση) διότι δεν ερωτήθηκε κάν πριν την παραπάνω ενέργεια, αλλά και να εκφράσει δημόσια την αντίθεση του στην ύπαρξη αυτών των καμερών και να ζητήσει την απομάκρυνση τους.
 
Ακολουθεί η αίτηση που υποβλήθηκε:

 

 

ΑΙΤΗΣΗ

 1) Μιχαήλ Σφακιανάκη του Αντωνίου, υποψήφιου Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Σμύρνης 28.

2) Θεόδωρου Τερζάκη του Μιχαήλ, μέλους του Δ.Σ του Δ.Σ.Η., κατοίκου Ηρακλείου, οδός Ρούσου Χούρδου 4 και των υποστηριζόμενων από τη Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου, υποψηφίων συμβούλων για τις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων στις 28-2021. 

4) Μιχαήλ Σαρχιανάκη του Γεωργίου, μέλους του Δ.Σ του Δ.Σ.Η, κατοίκου Ηρακλείου, οδός 25ης Αυγούστου 15.

5) Μίνωα Αποστολάκη του Γεωργίου, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Έβανς 77.

6)  Ιωάννη Θέμελη του Θεμιστοκλή, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Χάνδακος 37.

7) Οδυσσέα Καλομοίρη του Θεμιστοκλή, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Έβανς 16.

8) Χαρίλαου Λαγουδάκη – Χρονάκη, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Ιδομενέως 38.

9) Ταξιάρχη Μουντράκη του Ιωάννη, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Σμύρνης 31.

10) Μαρίας Πλαγιωτάκη του Ιωάννη, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Παπαλεξάνδρου 16.

11) Ειρήνης Σπετσωτάκη του Νικολάου, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Σμύρνης 29.

12) Ολυμπίας (Όλιας) Φορτσάκη του Ιωάννη, κατοίκου Ηρακλείου, οδός 1821 αρ. 10 και

13) Ελένης Χαφνάβη του Χάντερ, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Ζαλόγγου 3.   

 

ΠΡΟΣ

 

Τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η, 

 

Όπως γνωρίζετε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου ανακοίνωση του τότε Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Ελευθέριου Συσκάκη, Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής : «Στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Α) Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου χρησιμοποιούμε σύστημα βιντεοεπιτήρησης του εξωτερικού χώρου, των εισόδων/εξόδων και των διαδρόμων του κτιρίου, με σκοπό την προστασία προσώπων και αγαθών. Η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε τον χώρο μας και τα αγαθά που ευρίσκονται σε αυτόν από παράνομες πράξεις, όπως ενδεικτικά από κλοπές, καταστροφή δημόσιας περιουσίας κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας καθώς και της περιουσίας του προσωπικού μας και τρίτων που νομίμως ευρίσκονται στον επιτηρούμενο χώρο.

Συλλέγουμε μόνο δεδομένα εικόνας και περιορίζουμε τη λήψη σε χώρους που αξιολογήσαμε ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τέλεσης παράνομων πράξεων, χωρίς να εστιάζουμε σε χώρους όπου ενδέχεται να περιορίζεται υπέρμετρα η ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων λαμβάνεται η εικόνα, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους στον σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το τηρούμενο υλικό είναι προσβάσιμο μόνο από τον υπεύθυνο επεξεργασίας. Το υλικό αυτό δεν διαβιβάζεται σε τρίτους, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) προς τις αρμόδιες δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όταν περιλαμβάνει στοιχεία απαραίτητα για τη διερεύνηση μιας αξιόποινης πράξης, η οποία αφορά πρόσωπα ή αγαθά στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, β) προς τις αρμόδιες δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όταν ζητούν δεδομένα, νομίμως, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ερωτάται το Συμβούλιο και ο Πρόεδρος:

1) Για ποιο λόγο η ανωτέρω ανακοίνωση ουδέποτε τέθηκε υπ’ όψει του Συμβουλίου;

2) Για ποιο λόγο δεν ερωτήθηκε σχετικά, ούτε ζητήθηκε γνωμοδότηση για το θέμα από την D.P.O. του συλλόγου συνάδελφο κ. Μαρία Φουλεδάκη;

3) Έχει τεθεί υπόψη του Δικηγορικού Συλλόγου η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου για το ανωτέρω θέμα, για να δούμε το σκεπτικό της (ελπίζουμε να υπάρχει για να πληροφορηθούμε το σκεπτικό της).

4)  Γνωστοποιήθηκε η απόφαση αυτή στην ΑΠΔΠΧ;

5) Ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας στον οποίο είναι προσβάσιμο το τηρούμενο υλικό; Για ποιο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα συλλεγόμενα προσωπικά δεδομένα;

6) Θεωρεί ο Σύλλογος ότι υπάρχει θέμα προσβολής προσωπικών δεδομένων των μελών του ή/και πολιτών ή όχι;

7) Εάν τυχόν ο Δ.Σ.Η. δεν θεωρεί ότι απλά φιλοξενούμαστε στο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και ότι πρέπει να έχουμε λόγο για τέτοιες σοβαρές πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας και εγκυμονούν κινδύνους για τα ατομικά μας δικαιώματα και τις προσωπικές μας ελευθερίες, σκοπεύει να αντιδράσει, έστω και εκ των υστέρων και πως;

8) Πως τοποθετούνται οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Δ.Σ.Η. κ.κ. Νίκος Λογοθέτης και Κατερίνα Κοσμαδάκη, ως και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι που τους στηρίζουν στο θέμα αυτό; Αναμένουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Επειδή δεν θέλουμε να ζούμε σε μία κοινωνία επιτήρησης, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα.

ΖΗΤΟΥΜΕ

 

Να εισαχθεί άμεσα το θέμα στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Η για συζήτηση και λήψη απόφασης, με στόχο την απομάκρυνση των καμερών επιτήρησης των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου.

Να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Δ.Σ.Η. κ.κ. Νίκος Λογοθέτης και Κατερίνα Κοσμαδάκη, ως και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι που τους στηρίζουν στο θέμα αυτό. 

                                                                                  Ηράκλειο 17/11/2021

                                                                    Οι Αιτούντες

 

                                                         ΜΙΧΑΗΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

                                                         

                                                           ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

 

                                                                     ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ

 

                                                                      ΜΙΝΩΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ  

                                                            

                                                                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

 

                                                                     ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

 

                                                ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ-ΧΡΟΝΑΚΗΣ

 

                                                                   ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ

 

                                                                     ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΙΩΤΑΚΗ

 

                                                                     ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΕΤΣΩΤΑΚΗ

 

                                                               ΟΛΥΜΠΙΑ (ΟΛΙΑ) ΦΟΡΤΣΑΚΗ

 

                                                                      ΕΛΕΝΗ ΧΑΦΝΑΒΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου