Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τελικά τι αποφάσισε το ΣτΕ για την ΕρΤ;


Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από την έκδοση της προσωρινής διαταγής από τον Πρόεδρο του ΣτΕ και όμως ουδείς έχει την αίσθηση ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ή ότι νίκησε η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το λαικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός. Όλοι θεωρούν ότι η απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο του ΣτΕ και κατ'ολίγον πρωθυπουργό με κριτήρια αποκλειστικά και μόνο πολιτικά, με μόνο σκοπό την διευκόλυνση της παράτασης της ζωής της τριμερούς κυβέρνησης,  τη διευκόλυνση του έργου της διάλυσης της ΕΡΤ και της αποπομπής των χιλιάδων εργαζομένων της. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει και ο τρομερός συγχρονισμός που παρατηρήθηκε στο χρόνο έκδοσης της προσωρινής διαταγής και της λήξης της σύσκεψης των αρχηγών της τριμερούς. Ένας συγχρονισμός που έδωσε τη σαφέστατη αίσθηση ότι το ένα μέγαρο ανέμενε την απόφαση του άλλου, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους και να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα που περιγράφηκε παραπάνω. Το συμπέρασμα ενισχύουν, ακόμη περισσότερο, οι περίφημες δηλώσεις Στουρνάρα, ο οποίος, κατά τη συνήθη και ατιμώρητη τακτική του, ερμηνεύει τις δικαστικές αποφάσεις κατά την προσωπική του άποψη, και αρνείται να υπακούσει στις δικαστικές αποφάσεις, και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, αλλά και τη φημολογούμενη παροχή εκ μέρους του ΣτΕ "διευκρινίσεων" σχετικά με το νόημα της προσωρινής διαταγής.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν παραπάνω από προφανή την ανάγκη για την ενίσχυση του λαικού κινήματος και των αγώνων του λαού μας για προάσπιση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με ιδέες και αγώνες αιώνων. Αγώνες και ιδέες που εμφανίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Τα δικαστήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματα του λαού. Και, για να παραφράσω μια πασίγνωστη φράση: αν η δικαιοσύνη μπορούσε να ανατρέψει αυτό το σύστημα,  θα είχε κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Ή καλλίτερα (μια και είμαστε νομικοί, και πιστεύουμε στην ιδέα της Δικαιοσύνης): υπάρχει μια δικαιοσύνη, η οποία μπορεί να ανατρέψει το σύστημα, και να προστατεύσει τις πανανθρώπινες αξίες και τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας, αρκεί να ανατρέξει στους θεμελιώδεις ανθρώπινους και δημοκρατικούς κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ύπαρξή της, και να αποφασίσει να τους εφαρμόσει και να παίξει το ρόλο της. Σημειώνω ότι χθες έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Παράταξής μας με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το ΣτΕ και την άρνηση της τριμερούς να την εφαρμόσει, και αποφασίσθηκε μια σειρά από δράσεις

Παρακάτω παραθέτω σχόλια και τις αντιρρήσεις έγκριτων συνταγματολόγων (Χρυσόγονου και Κατρούγκαλου), που δημοσιεύθυκαν στην ιστοσελίδα tvxs:



(Α - παλαιότερη ανάρτηση)

Συγκεκριμένα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ πήρε την μορφή «χρησμού της Πυθίας» καθώς άφησε χώρο για πολλαπλές ερμηνείες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, σχολίασε ότι διαβάζει την απόφαση του ΣτΕ ως δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με μεταβατικό σχήμα.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του αποδοκιμάζει ρητά την διακοπή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος, οπότε διατάζει την αναστολή της διακοπής του σήματος των συχνοτήτων της ΕΡΤ. Αναφέρει λοιπόν ότι θα πρέπει το σήμα να είναι στον αέρα με μοναδικό λογότυπο το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρις ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Κατρούγκαλος.

«Από εκεί και έπειτα, εφόσον έχει διαπιστώσει ότι το σήμα διακόπηκε κατά παράβαση του Συντάγματος, πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να διορθώσει την κατάσταση, και εκεί έγκειται η σκόπιμη ασάφεια: Η απόφαση δεν λέει ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει με το σύνολο του παλιού προσωπικού ή ότι δεν θα απολυθεί αυτό. Δεν παίρνει θέση επ’ αυτού του ζητήματος. Αφήνει την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση για αυτό», εξηγεί ο συνταγματολόγος και προσθέτει ότι «η ερμηνεία του Γιάννη Στουρνάρα ήταν εφικτή εξαιτίας αυτής της σκόπιμης ασάφειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε αποκλειστικά την αναστολή της διακοπής του σήματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της αναμετάδοσης στο διαδίκτυο».

Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το ΣτΕ ενόψει της έντασης που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό σχηματισμό προτίμησε να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς με μια απόφαση χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τις πολιτικές τους θέσεις. «Τους έχει δώσει μια ανάσα τριών ημερών αλλά κανείς από τους τρεις εταίρους δεν έχει απομακρυνθεί ούτε εκατοστό από την θέση του. Ο ένας ότι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει, και οι άλλοι δυο ότι η όποια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ στην προτεραία κατάσταση. Το ΣτΕ τους άφησε δέσμιους των απόψεών τους, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούν», σχολιάζει και προσθέτει πως «δεν υπάρχει δικαίωση της κυβέρνησης μέσα από την απόφαση αυτή αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Η αποδοκιμαστική για το κλείσιμο της ΕΡΤ ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της συνταγματικότητας της όλης κυβερνητικής απόφασης. Στο άρθρο 15 του Συντάγματος αναφέρεται ότι ο άμεσος έλεγχος της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης υπάγονται στο κράτος.

Επ’ αυτού η απόψη του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ αντίκειται στο συγκεκριμένο άρθρο. «Αυτό γιατί ερμηνεύω ότι το χωρίο θεωρεί δεδομένο ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ανοιχτή και προστατεύεται. Εκτιμώότι έμμεσα αυτή είναι και η άποψη του ΣτΕ. Υπάρχουν, βέβαια, αξιόλογοι συνάδελφοι που θεωρούν ότι η υποχρέωση του κράτους σταματά στον έλεγχο».



(Β - νεότερη ανάρτηση)

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέψευσε με δηλώσεις του το τηλεγράφημα που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ, το οποίο του απέδιδε «νέες διευκρινίσεις» για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ.«Δεν προέρχονται από μένα» είπε ο κ.Μενουδάκος, αποδίδοντας τις «διευκρινίσεις» σε «άλλους νομικούς κύκλους»
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ και τι αντιδράσεις εδώ: Μετά το τηλεοπτικό και δικαστικό πραξικόπημα;
Οι«διευκρινίσεις» μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το απόγευμα με προφανή στόχο να επηρεάσουν το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων υπέρ της κυβερνητικής ερμηνείας της χθεσινής απόφασης αλλά και να προκαταλάβουν το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο τηλεγράφημα περί διευκρινίσεων αντέδρασε έντονα το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι παρόμοιες ενέργειες «προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας »
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στο tvxs.gr
Η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων μπορεί να δοθεί μόνο με ένδικο μέσο. Άτυπες διευκρινίσεις, ούτε προβλέπονται, ούτε είναι δυνατό να δίδονται από τα δικαστήρια. Αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων είναι ο υπουργός ή άλλο διοικητικό όργανο κατά του οποίου απευθύνεται η απόφαση ή η προσωρινή διαταγή και βέβαια  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων από τον ενδιαφερόμενο.
Συνεπώς, οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις  από το ΣτΕ , είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες.

Επί της ουσίας πάντως , η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχοληθούν έστω προσωρινά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οφείλει να γίνει με σεβασμό στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του  νόμου (αρ.4 παρ.1) και στις απορρέουσες από αυτήν απαιτήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας επιλογής των "χρήσιμων¨ υπαλλήλων και διαχωρισμού τους από τους " άχρηστους", φρονώ ότι ο μοναδικός σύννομος  τρόπος για να συνεχιστεί η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , είναι να παραταθεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ που ασχολείται με την παραγωγή ή τη μετάδοση τέτοιων προγραμμάτων, έως την έκδοση οριστικών αποφάσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου