Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη Σόιμπλε και γερμανικές εκλογές

Ο ανώτατος υπουργός οικονομικών της χώρας μας επισκέφθηκε προ ημερών την Αθήνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση στη σιδερόφρακτη Αθήνα, αλλά ούτε στις υπόλοιπες πόλεις, όπου έγιναν κάποιες "εθιμοτυπικές" διαδηλώσεις σε χωριστούς πάντα χώρους, προς αποφυγή των κινδύνων μολύνσεως. Αυτό είναι το πιο σημαντικό νέο από την επίσκεψη αυτή. Αξίζει όμως να επισημανθούν και τα εξής: 
(α) η κυβέρνηση, ενώ είχε δεσμευτεί προ μηνών στη Βουλή ότι θα θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ουδεμία απαίτηση προέβαλε.
(β) όλοι οι αναλυτές τόνιζαν (και επί μήνες τονίζουν) ότι οι γερμανοί δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν στις θέσεις τους πριν να γίνουν οι εκλογές τους το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι δηλαδή όλες οι εκλογές, ακόμη και στα "υγιή" κράτη (της Ζίμενς που μίζες μοιράζει), γίνονται με βάση ψεύτικες υποσχέσεις, οι οποίες, όλοι γνωρίζουν, ότι θα καταπατηθούν την επαύριο των εκλογών. Πρόκειται για μια διαπίστωση, η οποία αναδεικνύει τους πολιτικούς ως αρχιερείς του  ψεύδους και θέτει τον απλό λαό μπροστά στη θεμελιώδη υποχρέωσή του να συμμετέχει στα κοινά ("δημοκρατία" λέγεται άλλωστε το πολίτευμα) και να ελέγχει τους εκπροσώπους του.

1 σχόλιο: