Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Χάουαρντ Ζιν - Το πρόβλημά μας είναι η πολιτική υπακοή

«Ξεκινάω από την θέση ότι στον κόσμο έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Ότι τα πράγματα είναι ανάποδα, ότι οι λάθος άνθρωποι είναι στη φυλακή και οι λάθος άνθρωποι είναι έξω από τη φυλακή. Ότι οι λάθος άνθρωποι έχουν εξουσία και λάθος άνθρωποι δεν έχουν εξουσία. Ότι ο πλούτος κατανέμεται σε αυτή την χώρα, και στο πλανήτη, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται πια μια μικρή μεταρρύθμιση, αλλά μια δραστική ανακατανομή του πλούτου.

...Και αν δεν σκέφτεσαι και απλά ακούς την τηλεόραση και διαβάζεις επιστημονικοφανή κείμενα τότε αρχίζεις να πιστεύεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, ή ότι μόνο κάποια μικρά πράγματα πάνε στραβά, αλλά αν αποστασιοποιηθείς λιγάκι και μετά γυρίσεις και ξανακοιτάξεις τον κόσμο, θα τρομάξεις...

Το πρόβλημά μας είναι η πολιτική υπακοή… Ο κόσμος είναι υπάκουος. Σαν κοπάδι πρόβατα. Θυμάστε εκείνες τις παλιές άσχημες μέρες που η φεουδαρχία εκμεταλλευόταν τους λαούς; Όλα ήταν χάλια τον Μεσαίωνα. Αλλά τώρα έχουμε τον δυτικό πολιτισμό. Έχουμε την ισχύ του νόμου, η ισχύς του νόμου “κανονικοποίησε” και αύξησε την αδικία που προϋπήρχε του κανόνα δικαίου. Αυτό έγινε με την ισχύ του νόμου. Όταν σε όλα τα έθνη του κόσμου οι νόμοι είναι η αγάπη των ηγετών και η μάστιγα των λαών, τότε πρέπει να αρχίσουμε να το αναγνωρίζουμε αυτό και να υπερβούμε τα εθνικά όρια στην σκέψη μας.

H παγκόσμια αφοσίωση στον νόμο και την τάξη είναι που δένει τους ηγέτες του κόσμου με συναδελφικούς δεσμούς. Για αυτό εκπλησσόμαστε κάθε φορά όταν συναντιούνται. Χαμογελούν, κάνουν χειραψίες, καπνίζουν πούρα… στην πραγματικότητα αρέσουν ο ένας στον άλλο άσχετα με το τι λένε.

... Και υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται επιτακτικό το δικαίωμα για αλλαγή ή κατάργηση της σημερινής μορφής διακυβέρνησης. Και η έμφαση είναι στην λέξη “κατάργηση’... Να σταματήσουμε να υπακούμε νόμους που απαιτούν σκοτωμούς, ή που καταμερίζουν τον πλούτο όπως γίνεται σήμερα, ή βάζουν ανθρώπους στη φυλακή για μικρής σημασίας τεχνικά αδικήματα, και αφήνουν απ' έξω άλλους που έχουν διαπράξει τεράστια εγκλήματα...

Οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες έχουν ανάγκη του πνεύματος της ανυπακοής προς το κράτος -το οποίο δεν είναι καμιά μεταφυσική έννοια, αλλά ένα πράγμα με δύναμη και πλούτο. Και χρειαζόμαστε κάποιου είδους διακήρυξη “αλληλοεξάρτησης” ανάμεσα στους ανθρώπους σε όλα τα κράτη του κόσμου που αγωνίζονται για το ίδιο πράγμα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου