Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

νέα ταλαιπωρία του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Επίθεση δέχθηκε το βράδυ το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου με ροζ μπογιά, κάτι σαν εαρινή κολεξιόν
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επανειλημμένες επιθέσεις στην πρόσοψη του Δικαστικού Μεγάρου προσβάλλουν πρωτίστως ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της πόλης, και ειδικώτερα το καλλιμάρμαρο ανάγλυφο θύρωμα, που βρισκόταν παλιότερα στη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, και το οποίο, όπως και το υπόλοιπο κτίριο βέβαια, απαιτεί την προστασία και την προσοχή μας.  Σχετικά με το κτίριο και το θύρωμα αναφέρονται τα παρακάτω στο ημερολόγιο που εξέδωσε ο Δ.Σ.Η. το 2001:
"Οι Τούρκοι ανέθεσαν τα σχέδια στον πρακτικό Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση, στον οποίο οφείλονται οι σχεδιασμοί και άλλων λαμπρών κτισμάτων, όπως ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά και το Βεζίρ Τζαμί - ο σημερινός Αγιος Τίτλος (βλ. Χρ. Τζομπανάκη, Το Ηράκλειο εντός των τειχών, Τ.Ε.Ε., Ηράκλειο, 2000, σελ. 164). Το νέο κτίριο ήταν και αυτό συνεχές, ξυλόστεγο, αλλά χωρίς το θολωτό διάδρομο του ενετικού. Ηταν πετρόκτιστο, με μεγάλα γωνιακά αγκωνάρια, σύμφωνα με τις πολεοδομικές συνήθειες της εποχής, και είχε ξύλινα πατώματα.
    Στη βόρεια (κεντρική) είσοδο των νέων στρατώνων, τη σημερινή είσοδο των Δικαστηρίων, εντοιχίστηκε το καλλιμάρμαρο ανάγλυφο θύρωμα της κεντρικής πύλης της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Αρχαιολογικού Μουσείου και είχε καταρρεύσει από το σεισμό του 1586. Το περίφημο αυτό θύρωμα, που εντοιχίστηκε όπως είπαμε στους τούρκικους στρατώνες, είχε δωρίσει στη μονή (όπου και διέμενε παλαιότερα) ο πάπας Αλέξανδρος ο Ε΄, που καταγόταν από το Μεραμπέλλο Λασιθίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου