Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας επέλεξε το ευρώ αντί της Δημοκρατίας

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)

TELEGRAPGH: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

----000port(Σαβ. 24/10/15 - 11:23)
ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ: THN ΕΥΡΩΖΩΝΗ    
O πρόεδρος της Πορτογαλίας Anibal Cavaco Silva επαναδιόρισε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho.
Η Πορτογαλία οδεύει προς πολύ επικίνδυνα νερά, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κράτος – μέλος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει σε φιλοαριστερό κόμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Με αυτά τα λόγια η Telegraph σχολιάζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Anibal Cavaco Silva επαναδιόρισε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της Κυριακής 4 Οκτωβρίου που ανέδειξαν το κόμμα του νικητή, χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία. (σ.σ Σ΄θμφωνα με το Πορτογαλικό Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή και αυτή είναι δεσμευτική για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία μπορεί να πέσει στη συνέχεια, μόνο αν η ίδια κρίνει ότι δεν μπορεί να κυβερν΄σει, αν δεν περνάνε στη Βουλή νομοσχέδια που θεωρεί κρίσιμα για την ύπαρξη της).  
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Coelho πήρε το 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Antonio Consta είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή.  
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ:  


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και οι Κομμουνιστές κέρδισαν συνολικά 122 από τις 230 έδρες της βουλής, συγκρινόμενες με τις 107 το κεντροδεξιού συνασπισμού.
Η απόφαση αυτή του Προέδρου της Πορτογαλίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου που από κοινού έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας έκρινε πως η πρόταση για αριστερό σχήμα δεν ήταν βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών των κομμάτων.  
TO XΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΑΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:    
Ο Coelho μπορεί να σχηματίσει μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας, αν και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αναφέρει πως προτίθενται να ρίξουν με την πρώτη ευκαιρία τη νέα κυβέρνηση του Coelho.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Telegraph, η Δημοκρατία ήρθε δεύτερη σε σχέση με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.  
ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  
 

Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα.
Είναι επιτέλους ώρα να αντιμετωπίσουν την δυσάρεστη αλήθεια ότι η νομισματική ένωση είναι μια αυταρχική επιχείρηση της Δεξιάς.
Οι Βρυξέλλες πραγματικά έχουν δημιουργήσει ένα τέρας, καταλήγει χαρακτηριστικά η Telegraph, αναφερόμενη στα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου