Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Χουντής, Σακοράφα, Μελανσόν, Κωνσταντοπούλου

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)

ΧΟΥΝΤΗΣ, ΣΑΚΟΡΑΦΑ, ΜΕΛΑΝΣΟΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

(Τρ. 1/3/16 – 19:35)
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (GUE/NGL) ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) για το Χρέος και τη Δημοκρατία, με τίτλο "Restructuring Debt-Rebuilding Democracy", μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού, Σοφίας Σακοράφα και του γάλλου ευρωβουλευτή του Front de Gauche Jean-Luc Mélenchon.  
Θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος της Ελληνικής Βουλής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Eric Toussaint, Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους στον Τρίτο Κόσμο (CADTM), τον Γιώργο Κασσιμάτη, Ομότιμο Καθηγητή Δικαίου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Benjamin Lemoine, ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).
Αμέσως μετά τη λήξη της ημερίδας, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος (Τρίτη 14.00 – 16.30, Τετάρτη 09.00 – 12.30). Στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης της Επιτροπής η Σοφία Σακοράφα έκανε την ακόλουθη δήλωση : “Η ερευνά της Επιτροπής δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, ήταν όμως πάντοτε αναγκαία. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της. Τα πολύτιμα συμπεράσματά της Επιτροπής Αλήθειας δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στον ελληνικό λαό. Αυτός πρέπει να μάθει, αυτός και θα τα χρησιμοποιήσει. Τα δε επόμενα ντοκουμέντα της Επιτροπής που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι εξόχως αποκαλυπτικά και ως εκ τούτου ιδιαιτέρως σοβαρά. Θα μάθουμε όλοι πώς φτάσαμε έως εδώ, θα μάθουμε όλοι για τις διαχρονικές ευθύνες στη σχέση πολιτικού συστήματος και τραπεζών, από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα.”  
Η ημερίδα θα διαρκέσει από τις 09.00 έως τις 12.30, ενώ θα μεταδίδεται ζωντανά στον ιστότοπο:
http://www.guengl.eu/news/article/events/sovereign¬debt¬default¬and¬t (ώρα έναρξης στην Ελλάδα 10.00).
Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:  
Πρόγραμμα Ημερίδας
της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)
"Restructuring Debt-Rebuilding Democracy"  
Τρίτη 1 Μαρτίου 2016, 9:00 – 12:30
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, ASP 01 G2
9:00 - 9:20
Χαιρετισμός και εναρκτήρια ομιλία του Νίκου Χουντή, ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας  
9:20 – 11:00
Τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας: Κερδίζοντας τη γνώση, πιέζοντας για την ανατροπή.  
Συντονιστής: Νίκος Χουντής
Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Eric Toussaint, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους στον Τρίτο Κόσμο (CADTM).
Γιώργος Κασσιμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Δικαίου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Benjamin Lemoine, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS)  
11:00 - 12:30
Τρόποι διεξόδου της κρίσης χρέους σε διεθνές επίπεδο: Η πρόταση του ΟΗΕ για ένα Πολύπλευρο Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Χρεών.  
Συντονίστρια: Σοφία Σακοράφα
Diego Borja, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού.
Maria Lucia Fatorelli, Συντονίστρια της Επιτροπής Πολιτών για τον Έλεγχο του Χρέους της Βραζιλίας (Citizen Debt Audit-Brazil).
Cephas Lumina, Καθηγητής, πρώην ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΧΟΥΝΤΗΣ: Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, Η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  
"Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του χρέους παραβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – μόνη λύση παραμένει η διαγραφή του χρέους, η σεισάχθεια", τόνισε, μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα το Χρέος και τη Δημοκρατία.  
Ο κ. Χουντής υπογράμμισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα τρία μνημόνια "αντί να μειώσουν το συσσωρευμένο χρέος, αντί να ομαλοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά και να βάλουν την Ελλάδα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως υπόσχονταν αυτοί που υπέγραψαν, αυτοί που εφάρμοσαν, αυτοί που υπογράφουν και αυτοί που εφαρμόζουν μνημόνια […], έχουν πετύχει, προς το παρόν τουλάχιστον, το αντίθετο".  
Εκτίμησε δε ότι "οδηγηθούμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο, με την ίδια αιτιολογία και ενδεχομένως με τα ίδια αποτελέσματα".  
Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ εξήγησε ότι "το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί μια απλή οικονομική μεταβλητή ή μια στατιστική των δημοσίων οικονομικών που ξεχωρίζει τις χώρες σε "συνετές" και "σπάταλες".  
Το δημόσιο χρέος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, μια τεχνική λύση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.  
Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, μπορεί το κράτος να δανειστεί και να έχει χρέος και να κάνει επενδύσεις και να λύσει προβλήματα και να δανειοδοτήσει μικρές επιχειρήσεις.  
Μπορεί όμως, από την άλλη πλευρά, να είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής ισχύος, αφού οι όροι δανεισμού δίνουν τη δυνατότητα, όπως στην ελληνική περίπτωση, ο ισχυρός, αυτός που δανείζει, να επιβάλλει τελικά τα δικά του συμφέροντα".  
Ο κ. Χουντής προσέθεσε ότι "το χρέος χρησιμοποιήθηκε ως μία μορφή για έναν νέο δανεισμό.  
Για να σωθούν οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες, για να σωθεί η ευρωζώνη από τα δομικά, αρχιτεκτονικά λάθη και παραλείψεις που είχε, καθώς δεν είχε μηχανισμό αντιμετώπισης του χρέους".  
Κατέληξε δε σε τρεις διαπιστώσεις: "Πρώτη διαπίστωση: Οι πολιτικές της λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν αποτύχει να μειώσουν το δημόσιο χρέος, έχουν πλήξει την ελληνική οικονομία, έχουν μεταφέρει σημαντικό πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, μετασχηματίζουν τις παραγωγικές δομές της χώρας σε μια κατεύθυνση της οικονομίας φθηνού εργατικού δυναμικού".  
"Δεύτερη διαπίστωση: Το δημόσιο χρέος λειτουργεί σαν εργαλείο επιβολής συγκεκριμένων πολιτικών και θεσμικών αλλαγών στις εθνικές οικονομίες, κάτω από τη μόνιμη απειλή της χρεοκοπίας ή της εξόδου από την ευρωζώνη ή της κατάρρευσης των τραπεζών.  
Έχουμε παραβιάσεις των βασικών δημοκρατικών αρχών και της λαϊκής κυριαρχίας, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το δικαίωμα ενός λαού να ψηφίζει ένα κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα ή να ψηφίζει σε ένα δημοψήφισμα και [μετά] να εφαρμόζονται πολιτικές διαφορετικές από τη βούλησή του, αυξάνοντας τον κίνδυνο να έχουμε άνοδο και έξαρση ακροδεξιών φαινομένων και μορφωμάτων".  
"Τρίτη διαπίστωση: Οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να περιλαμβάνουν τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και, γιατί όχι, σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  
"Το ΝΑΤΟ, με την ιμπεριαλιστική του πολιτική, είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνο για τις προσφυγικές ροές. Επομένως, είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία, ενώ η εμπλοκή του στο Αιγαίο θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα" δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής σε σημερινή του παρέμβαση στη συζήτηση της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
Το στέλεχος της ΛΑ.Ε τόνισε επίσης και τα εξής, μεταξύ άλλων:  
"Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είναι από κάθε άποψη, απαράδεκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο για τα ελληνικά συμφέρονται, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής […] Με δεδομένες μάλιστα τις κατά καιρούς θέσεις του για το Αιγαίο, η παρουσία του φοβάμαι ότι θα έχει αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα".  
Ο κ. Χουντής εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Συμμαχίας "αυξάνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, "δυναμιτίζοντας” ακόμα και τις διαπραγματεύσεις για την πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας" και υπογράμμισε: "Ο μονομερής σχεδιασμός χαρτών από την Τουρκία, οι δηλώσεις περί "κοινής θάλασσας” στο Αιγαίο, το αδιευκρίνιστο της εμπλοκής της στο Αιγαίο, η απροθυμία της να δέχεται στα παράλιά της τους διασωθέντες και η χθεσινή άρνησή της στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη, αποδεικνύουν περίτρανα την πάγια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δημιουργώντας "γκρίζες ζώνες” και τετελεσμένα, με "όχημα” το προσφυγικό".  
"Αποδεικνύουν την αδιαφορία της Τουρκίας για το Διεθνές Δίκαιο και όλα αυτά, με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και, δυστυχώς, τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης και λοιπών μνημονιακών, και μόνιμα "πρόθυμων” πολιτικών δυνάμεων", κατέληξε ο κ. Χουντής.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου