Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Το αρνητικό πειραματικό αποτέλεσμα ονομάζεται αντιπαράδειγμα και κατέχει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο. Μπορεί μια καθολική πρόταση να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αλλά η ανακάλυψη ενός και μόνο αντιπαραδείγματος μπορεί να διαψεύσει μια καθολική πρόταση π.χ. «όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί», η ύπαρξη ενός και μόνο μαύρου κύκνου μπορεί να τη διαψεύσει για πάντα. Η παρατήρηση του αντιπαραδείγματος είναι τεχνικά δυνατή και υπό τις περιορισμένες δυνατότητες των αισθητηρίων μας & των επιστημονικών μας οργάνων: το μόνο που χρειάζεται είναι η προσκόμιση ενός & μόνο εμπειρικού δεδομένου.
Επιστημονική είναι λοιπόν μια διαδικασία οργανωμένη κατά τρόπο που να διευκολύνει τη διάψευση των θεωριών μας. Η ορθολογικότητα της επιστήμης απέναντι σε άλλες δραστηριότητες του ανθρώπινου νου έγκειται ακριβώς στην συστηματική προσπάθεια έκθεσης των θεωρητικών μας παραδοχών στον έλεγχο της παρατήρησης, ώστε να αποκαλυφθεί εκείνο το συστατικό τους που τις φέρνει σε αντίθεση με τη δομή των πραγμάτων.
Από αυτήν την άποψη, η θεωρία δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός Κατά τον Πόππερ ο θεμελιακός στόχος της επιστημονικής έρευνας δεν είναι με κανένα τρόπο η επιβεβαίωση της αλήθειας όπως την κατανοούμε σήμερα, αλλά η ανακάλυψη ριζικά νέας και πιο ενδιαφέρουσας αλήθειας, και μάλιστα τέτοιας που ακυρώνει αυτό που ισχύει ως αλήθεια στο παρόν.
Με τον τρόπο αυτό ο Πόππερ πιστεύει ότι οριοθετεί (ουσιαστική διαφορά) την επιστήμη απέναντι στη μη επιστήμη. Η επιστημονικότητα μιας θεωρίας είναι εκ των προτέρων φανερή όταν εξετάζουμε τη λογική δομή της. Η ουσιαστική διαφορά από τις υπόλοιπες προτάσεις, αποτελεί η διατύπωση με τρόπο που να υποδεικνύει & να προκαλεί τους πειραματικούς ελέγχους που θα την ακύρωναν αν ήταν ψευδής.

................



https://istoriatexnespolitismos.wordpress.com/2013/07/01/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA-%CF%80%CE%BF%CF%80%CF%80%CE%B5%CF%81-20%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου