Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

1η Ιουνίου 2016 : ημέρα αλλαγής για τους πλειστηριασμούς

Και ολίγα νομικά ενόψει της αναμενόμενης κατά περιεχόμενο απόφασης (αποχή με χαλαρό πλαίσιο έως 15.6.2016) της Ολομέλειας  :


Άρθρο του συναδέλφου, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, δικηγόρου Αθηνών, μέλους της ΛΑ.Ε.:
 Όπως θα εχετε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ τις τελευταίες δύο τρείς ημέρες, άλλαξε από 1ης Ιουνίου το καθεστώς των πλειστηριασμών.

Πρώτη αλλαγή είναι η θέσπιση της εμπορικής αξίας των ακινήτων ως τιμής εκκίνησης. Αυτή πλέον θα προσδιορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΠΔ που εκδόθηκε πρόσφατα. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο, εκτιμάται τάχα με κάποιους κανόνες που πρακτικά όμως δεν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει οτι οι τιμές εκκινήσεως θα είναι σε τιμές πολύ μα πολύ πιο κάτω από τις αντικειμενικές.

Υπάρχει όμως μιά λεπτομέρεια που δεν υπήρχε παλιότερα. Η ημέρα πλειστηριασμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες μετά την κατάσχεση και την εκτίμησητου ακινήτου. Συνεπώς, οποιαδήποτε κατάσχεση γίνει από δώ και μπρός θα μπορέσει να αποκτήσει ημερομηνία πλειστηριασμού το ολιγότερο τον Δεκέμβρη. αυτό κρίνω ότι ήταν κόλπο της κυβέρνησης του προδοτικού Συριζα και των τραπεζιτών που την στηρίζουν έτσι ώστε να μήν υπάρξει κύμα πλειστηριασμών το 2016. Προφανώς υπολογίζουν σε κυβερνητική αλλαγή ή κάλπες και δεν 
θα ήθελαν να έχουν και αυτό το καυτό πολιτικό πρόβλημα στα χέρια τους.... 

Το φαιδρό είναι όμως ότι θα έχουμε δύο ταχυτήτων πλειστηριασμούς : αυτούς που προκηρύχθηκαν με το παλιό νομικό καθεστώς, έχουν προγραμματιστεί (έχουν εκδοθεί επαναληπτικά προγράμματα
πλειστηριασμών) και που έχουν ως τιμή πρώτης προσφοράς και ελάχιστης προσφοράς την αντικειμενική αξία, που μπορούν όμως να γίνουν εφ'όσον έχουν προγραμματιστεί και στους νέους πιό "ελκυστικούς" για τα κοράκια πλειστηριασμούς με ελάχιστες αγοραίες αξίες. Ηδη πολλοί επισπεύδοντες ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από τις παλιές διαδικασίες για να πάνε στις καινούργιες, όμως αν το κάνουν αυτό χάνουν όλα τα ποσά που έχουν δώσει έως τώρα για την εκτελεστική διαδικασία... τέλος πάντων είναι νομικό το θέμα και μάλλον βλέπω να υπαρχει νομοθετική λύση...

Ηδη πληροφορούμαι ότι η συμπαθής τάξη των μηχανικών έχει βάλει τα "συνδικαλιστικά" της πόδια πάνω από το κεφάλι, ώστε να ανοίξει ο κατάλογος των πιστοποιημένων στο ΥΠ.ΟΙΚ. εκτιμητών μηχανικών για να μοιραστούν περισσότεροι την πίτα αυτή του δήμιου, παράλληλα οι "πιστοποιημένοι" σήμερα μηχανικοί εκτιμητές, έχουν στείλει μαζικές επιστολές για την διαφήμιση των υπηρεσιών τους σε συμβολαιογράφους και δικ. επιμελητές.

Συνεπώς τα περί "μαζικού κύματος πλειστηριασμών" άμεσα με τις νέες αξίες δεν είναι κάτι ορθό, όμως θα έχουμε μαζικό κύμα κατασχέσεων με τις νέες αξίες, με τους πλειστηριασμούς να γίνονται από αρχές του 2017 και μετά, υπενθυμίζω δε ότι η ματαίωση πλειστηριασμού θα είναι πλέον πολύ δύσκολη.

Οσο δε για το διαρκές ερώτημα που δέχομαι για την πιθανότητα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φρονώ ότι αυτό θα γίνει επίσης μετά το 2017, θα αναλύσω τον προβληματισμό μου στην επόμενή μας συνεδρίαση όπου θα σας ενημερώσω για την επέλαση των εταιρειών πλειστηριασμών στην χώρα μας που θα απομακρύνει τους συμβολαιογράφους από την διαδικασία και θα εισαγάγει εξειδικευμένα γραφεία πλειστηριασμών που θα τους διεξάγουν στις έδρες τους με κλειστές πόρτες και μέσω αδιαφανών διαδικασιών.

Ιωνάθαν Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου