Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η πρόταση της Δικηγορικής Συσπείρωσης για τη συνέχιση της αποχής

Η Δικηγορική Συσπείρωση κατέθεσε το παρακάτω έγγραφο στο Δ.Σ./Δ.Σ.Η. (αρ.πρωτ. 3362/2.6.2016) ενόψει της συνεδρίασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για να ληφθεί απόφαση για τη στάση μας στην Ολομέλεια. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία.



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Ή ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ; 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
 Στις 9/5/2016, σε προκήρυξη - κείμενο μας προς τους συναδέλφους, που κατέληξε σε πρόταση προς το Δ.Σ., την οποία υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα η Γ.Σ του Δ.Σ.Η, (απόφαση που θυσιάστηκε στο όνομα της –επίπλαστης-  ενότητας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων), σημειώναμε, μεταξύ άλλων: 
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι : Α) Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι αποτέλεσμα της ανεργίας, της ύφεσης της οικονομίας και της διαχρονικής κλοπής των αποθεματικών των ταμείων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (βλ. ανακοίνωσή μας της 17/1/2016), Β) Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει την ασφαλιστική δαπάνη του προϋπολογισμού κατά 1,8 δις ευρώ, διότι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, όπως και οι περικοπές των δαπανών στην Παιδεία, την Υγεία, αλλά και τη Δικαιοσύνη, που αποτελούν επακόλουθα της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και τσακίζουν την εργατική τάξη, τους επιστήμονες τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες (τρανό παράδειγμα η αύξηση του ισχύοντος συντελεστή ΦΠΑ και της φορολόγησης στις  προσωπικές εταιρείες), διατηρώντας τα προνόμια των ισχυρών , με πρώτους και καλύτερους τους εφοπλιστές ή τους «επενδυτές» τύπου Μελισσανίδη (ΟΠΑΠ) Λάτση (Ελληνικό) και COSCO (Πειραιάς), Γ) Δεν αποτελεί λύση η αλλαγή του μίγματος  της κυβερνητικής πολιτικής . Η επιβίωση του Ελληνικού λαού και η διαβίωσή του με όρους αξιοπρέπειας προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ της φτώχειας και της εξαθλίωσης :  α) που επιβάλλουν για τα επόμενα 5 χρόνια να πληρώσουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους 70 δις (37,102 δις ευρώ χρεωλύσια + 32 δις ευρώ για τόκους ) ενώ το σημερινό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος υπολογίζεται σε 8 δις ευρώ (βλ. στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Ο.Δ.ΔH.Χ.), β) που επέβαλαν το 95% των δανείων 220 δις ευρώ της πρώτης πενταετίας των μνημονίων να δοθούν στη διάσωση των Ευρωπαϊκών τραπεζών και μόνο το 5% στον κρατικό
προϋπολογισμό (βλ. την έρευνα του European School of Management and Technology που δημοσίευσε η Handelsblatt). Την ίδια ακριβώς δομή έχουν και τα δάνεια του τρίτου μνημονίου για τα έτη 2015 έως 2018»… Τονίζαμε δε, ότι η ψήφιση του παραπάνω αντιδραστικού , αντεργατικού νόμου  δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή των κινητοποιήσεών μας , αντίθετα στην εντατικοποίηση τους, για να μην εφαρμοστεί και να έχει και αυτή η μνημονιακή συγκυβέρνηση την τύχη των προηγούμενων. Έκτοτε, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Με εξαίρεση ορισμένους Συλλόγους της επαρχίας, που ακολούθησαν το έως την 12/5/2016 πλαίσιο αποχής που ίσχυε από τον Ιανουάριο, η Ολομέλεια των Προέδρων, πρωτοστατούντων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, χαλάρωσε το πλαίσιο των αδειών της αποχής, στέλνοντας τελείως λανθασμένο μήνυμα τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία. 
Η τακτική αυτή επαναλήφθηκε στην πρόσφατη Συντονιστική των Προέδρων και έτσι φτάσαμε στην αποχή έως τις 6/6. Όπως τονίσαμε στο από 13/5/2016 έγγραφο μας προς το Δ.Σ του Δ.Σ.Η, με το οποίο ζητήσαμε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η παραπάνω απόφαση :   
·           Οδηγεί  στη σταδιακή αποκλιμάκωση της αποχής και εν τέλει στη λήξη της
·           Αρνείται να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της πεντάμηνης αποχής μας, και να παραδεχτεί την παντελή αποτυχία μιας πολιτικής που επιβλήθηκε στο δικηγορικό σώμα (με αποφάσεις «κορυφής» χωρίς  διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων)  και τις αναμφισβήτητες ευθύνες της ολομέλειας και της συντονιστικής (όργανα τα οποία κατά τη γνώμη μας ποδηγετούνται από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α).
·           Δεν θέτει ένα νέο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα και ανατροπής των δύο νόμων, αρκούμενη προκλητικά σε αόριστα ευχολόγια («οι έμμισθοι δεν θα κάνουν γνωμοδοτήσεις … θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη … ο νομοθέτης να υιοθετήσει τις προτάσεις μας»). 
Ήδη δε,  μετά τη λήξη του Eurogroup της 24/5, που άφησε «παράθυρο» για ακόμη χειρότερα μέτρα για το Σεπτέμβριο και μας «προίκισε» με την τυπική μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο του 21ου (και 22ου αιώνα) για 99 χρόνια, μέσω του Υπερταμείου Εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καταλήξαμε να απεργούμε για 3 τροποποιήσεις του ασφαλιστικού, ήσσονος σημασίας μπροστά στα μέτρα που εφαρμόστηκαν, οι οποίες όχι μόνο δεν πρόκειται να ψηφιστούν αλλά ήδη η κυβέρνηση με το Ν. 4389/2016 τροποποίησε πολύ δυσμενέστερα  ψηφισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού για τους νέους συναδέλφους , αλλά και για όλους τους δικηγόρους ( οι όποιες «εκπτώσεις» στις ασφαλιστικές εισφορές δεν αποτελούν απαλλαγή αλλά ασφαλιστική οφειλή που θα καταβληθεί μέσα στον επαγγελματικό «βίο» του κάθε δικηγόρου) .
Με τη στάση τους αυτή η Ολομέλεια και η Συντονιστική  ολοκληρωτικά χρεώνονται την αποκλιμάκωση του αγώνα και την (πιθανότατη) τελική αποτυχία του, μιας και είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η προσπάθεια της να βρει τρόπο για να επιτύχει τη λεγόμενη «αξιοπρεπή λήξη» των κινητοποιήσεων και έχοντας «ξεχάσει» όλους αυτούς τους μήνες τα θέματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου Κ.Πολ.Δ, που θα μπορούσαν να μας φέρουν σε επαφή με τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα.
Για εμάς
-Είναι πλέον εμφανές ότι θα απαιτηθεί ικανό χρονικό διάστημα για να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες αγώνα, μαζί με το εργατικό κίνημα και τη νεολαία γι’ αυτά που έρχονται (πώληση κόκκινων δανείων, πλειστηριασμοί κατοικιών και επιχειρήσεων) και πρέπει για όλα αυτά  να υπάρξει συντονισμένη δράση ενάντια στο  ξεπούλημα της χώρας.
-Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγώνες αυτοί θα πρέπει να βγουν από τη βάση των δικηγόρων , μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και όχι από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, (οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βάλουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στο περυσινό Δημοψήφισμα, υπέρ της Ε.Ε και να διαμαρτύρονται τώρα για τις συνέπειες της υπογραφής τους ανεξάρτητα από τις Οβιδιακές μεταμορφώσεις της Κυβέρνησης).
-Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι αγώνες για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, στην Ελλάδα και όχι μόνο (βλ. Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία κλπ) έχουν ταξικό πρόσημο.
-Διεκδικούμε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς στοιχεία κεφαλαιακού χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενο μέσω της δίκαιης, προοδευτικά αυξανόμενης φορολογίας του Ελληνικού λαού, που θα πρέπει να επιστρέφει σ’ αυτόν και όχι να ρίχνεται στον Καιάδα του χρέους. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι χωρίς ρήξη με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ, χωρίς ρήξη με τις πολιτικές τους, χωρίς αμφισβήτηση του χρέους και της υποχρέωσης πληρωμής του (τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους και άλλων ανάλογων επιτροπών θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στο θέμα αυτό), δεν θα υπάρξει καμία βιώσιμη λύση για τη χώρα, για μας και τα παιδιά μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε και χωρίς να αφήνουμε πίσω το Ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τις Δικηγορικές Εταιρείες, τα παράβολα κλπ, να δώσουμε ξανά τη μάχη για τη μη εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την  προώθηση των παραπάνω πολιτικών (αφού ισχυροποιεί τη θέση των τραπεζών -αντίθετα με τις αρχές της δίκαιης ισομερούς δίκης- εναντίον του δανειολήπτη αφαιρώντας του κατοχυρωμένα δικονομικά –συνταγματικά δικαιώματα).
 Με γνώμονα τα παραπάνω και κυρίως ότι δεν έγινε αποδεκτή καμία πρόταση του δικηγορικού σώματος από την κυβέρνηση και μάλιστα ψηφίστηκαν δυσμενέστερες διατάξεις , ότι επίσης από 1/6/2016 επέρχονται οι πλειστηριασμοί και οι δικηγόροι ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στον πληττόμενο λαό  λαμβάνοντας δηλαδή  υπόψη και τα συμφέροντα των δικηγόρων που πλήττονται αλλά και την επερχόμενη λεηλασία κάθε ατομικού και περιουσιακού δικαιώματος του ελληνικού λαού,  και αρνούμενοι, για άλλη μια φορά, να γίνουμε θυσία στο βωμό μιας επίπλαστης ενότητας, που αποκρύπτει τη διαστρωμάτωση και τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν στον χώρο των Δικηγόρων, κρατώντας την αξιοπρέπεια μας και με το κεφάλι ψηλά, προτείνουμε :
1)      Συνέχιση της αποχής έως τις 30/6/2016 με πλαίσιο αδειών  το αρχικό που είχε τεθεί
2)      Απαγόρευση στους δικηγόρους να συμμετέχουν σε επιτροπές και Δ.Σ. που
σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων για την πώληση των δανείων και την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου κλπ
3)      Η πρότασή μας αυτή να αποτελέσει πρόταση του ΔΣ του ΔΣΗ που θα μεταφέρει
Πρόεδρος του ΔΣΗ στην ολομέλεια της 3/6/2016
4)      Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΔΣΗ  για τις 6/6/2016 για τη λήψη
απόφασης σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις , Γ.Σ. η οποία θα διακοπεί μέχρι την επόμενη ολομέλεια των προέδρων.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2/6/2016
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΤΣΑΛΗ
Ο Λεωνίδας Αρχανιωτάκης δεν υπέγραψε το έγγραφο επειδή είχε πολιτική διαφωνία με συγκεκριμένα τμήματα της απόφασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου