Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η εκλογική διακήρυξη της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
                                       
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 
Οι επερχόμενες δικηγορικές εκλογές βρίσκουν την Ελλάδα στον 8ο χρόνο της κρίσης, χωρίς κανένα φως στον ορίζοντα, παρά τους πανηγυρισμούς για την τυπική λήξη των Μνημονίων το καλοκαίρι του 2018. Η θηλιά την οποία πέρασαν στο λαιμό του λαού οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις, με σκοινί «ευγενικής χορηγίας» της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ και αρνήθηκε να βγάλει η Κυβέρνηση των ΣυριζΑνέλ πετώντας στα σκουπίδια το περήφανο ΟΧΙ του 62% του Ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα του 2015, έχει «εξασφαλίσει» επιτροπεία της Ελληνικής οικονομίας μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους της χώρας! Το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια) στα ντόπια και ξένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συνεχίζεται, σκανδαλώδεις συμβάσεις (Ελληνικό) υλοποιούνται, ενώ στην εξωτερική πολιτική η χώρα μας γίνεται ολοένα και περισσότερο απαραίτητος κρίκος στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και όλα αυτά συνδυάζονται με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών, με περικοπή συντάξεων, με άγρια φορολογική επιδρομή στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα και ψαλίδισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων  απέμειναν.
Στο χώρο μας, τα φορολογικά (κατάργηση αφορολόγητου, φόρος εισοδήματος με προκαταβολή 100%, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ 24%) και ασφαλιστικά μέτρα (νόμος Κατρούγκαλου, που ήδη αναμορφώνεται προς το χειρότερο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος) σε συνδυασμό με την αφαίρεση δικηγορικής ύλης (συμβόλαια, εταιρείες, συναινετικά διαζύγια), την ολοένα και πιο γραφειοκρατική οργάνωση του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης στο όνομα της (δήθεν) επιτάχυνσης της και την τεράστια αύξηση των απαιτούμενων δαπανών για την πρόσβαση σ’ αυτή, οδηγούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στη Νομική Βοήθεια και τους δικηγόρους να περιμένουν τα ψίχουλα που δίνει μετά την πάροδο 18 μηνών κατά μέσο όρο κι αφού έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματός. Και όλ’ αυτά περνούν παρά τη φαινομενική αντίσταση που ορθώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, συνήθως με μακρόχρονες αποχές καθοδηγούμενες από την Ολομέλεια των Προέδρων, ένα όργανο που έχει αποδείξει τη διαχρονική ανικανότητα του να συλλάβει την αληθινή φύση των προβλημάτων της βάσης των δικηγόρων και να παλέψει για την επίλυση τους. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που την απαρτίζουν έχουν άρρηκτους δεσμούς με τα κόμματα εξουσίας ή τις τοπικές εξουσίες, ενώ όταν πρέπει να συνθέσουν το ειδικό με το γενικό και να μιλήσουν για την πηγή προέλευσης αυτών των πολιτικών που καταστρέφουν τον κλάδο και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας παθαίνουν αφωνία στην καλύτερη περίπτωση ή ψηφίζουν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα στη χειρότερη.
Κι επειδή ο Δ.Σ.Η δεν φημίζεται για τη μαχητική του διάθεση και το επαναστατικό του πνεύμα, τηρώντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει από τη δεκαετία του 2000 έως τις μέρες μας, δεν ξέφυγε από την πεπατημένη και η πολιτική «Μένουμε Ολομέλεια» καθοδήγησε και πάλι τις κινήσεις του αυτή την τετραετία, ακόμη κι όταν η Γενική Συνέλευση είπε στον Πρόεδρο να πράξει το αντίθετο τον καιρό της αποχής για το Ασφαλιστικό. Όσον αφορά δε την καθημερινότητα των Δικαστηρίων, η οργάνωση των συνεδριάσεων, η συμπεριφορά αρκετών Δικαστών και τα κλειστά γραφεία των υπαλλήλων που δεν εξυπηρετούν εκτός συγκεκριμένου ωραρίου, αποδεικνύουν ακριβώς τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Σύλλογος με την πολιτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης του. Μήπως όμως ο Σύλλογος είναι παρών σε δράσεις αλληλεγγύης προς τα μέλη του ή την κοινωνία; Πότε θα
ενισχυθούν άραγε αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, αυτοί που σπουδάζουν παιδιά μακριά απ’ το Ηράκλειο, ιδίως τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών του; Πότε θα δοθούν ξανά υποτροφίες; Γιατί δεν ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου,από κοινού με το ΛΕΑΔΗ, την πληρωμή για όλα τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη του της ετήσιας συνδρομής για νοσοκομειακή περίθαλψη στην εταιρεία Generali, την ώρα οι ασθένειες θερίζουν; Όσον αφορά την κοινωνία, θα πάρει θέση ο Δικηγορικός Σύλλογος γι’ αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, με την άμεση επανέναρξη των πλειστηριασμών, την καθαρά τραπεζοκεντρική λογική με την οποία κινείται πλέον η Δικαιοσύνη από τον Άρειο Πάγο έως τα Ειρηνοδικεία, με «λαμπρές» επιδόσεις στον τομέα αυτό από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου ή μήπως δεν θέλει να στενοχωρήσει τους τραπεζίτες, έστω κι αν δεν έχει πάρει χορηγία από την Τράπεζα Πειραιώς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δείγμα κι αυτό του ξεπεσμού του χώρου; Θα μιλήσει για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και των μελών του, το ξεζούμισμα και τα ψίχουλα που εισπράττουν από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες - εντολείς τους;
Επειδή όμως η πλειοψηφία που τον διοικεί σχεδόν επί μία 20ετία, με την ίδια πολιτική, παρά τις επιμέρους αλλαγές στα πρόσωπα, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το κάνει, θα το κάνουμε εμείς, η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου, όπως το κάνουμε τα τελευταία 13 σχεδόν χρόνια της συνδικαλιστικής ύπαρξης μας. Για μας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ, που βυθίζουν την Ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε που αποφέρουν αμύθητα κέρδη στο κεφάλαιο και το αφήνουν ανενόχλητο να τα παρκάρει στους φορολογικούς παράδεισους του πλανήτη. Πρέπει να παλεύουν για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα μέλη τους. Πρέπει να πρωτοστατούν σε δράσεις αλληλεγγύης και να κάνουν πράξη το σύνθημα «Κανείς μόνος του στην κρίση». Να έχουν συναίσθηση ότι στα πρόσωπα μας χτυπούν τους υπερασπιστές των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αυτούς που μπορούν να ορθώσουν το ανάστημα τους στην αυθαιρεσία της εξουσίας και την καταπάτηση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κατεβαίνουμε λοιπόν και σ’ αυτή την εκλογική μάχη ζητώντας την ψήφο σας, όχι για να «βγάλετε την υποχρέωση» στους φίλους και γνωστούς σας, αλλά γιατί, με βάση το παραπάνω σκεπτικό, θ’ αγωνιστούμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα :
Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας σε όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους και στον χώρο της Δικαιοσύνης και του πλέγματος των νομοθετημάτων που τις υλοποιούν.
Δικαιοσύνη οικονομικά προσιτή για όλο το λαό. Κατάργηση όλων των παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για τα ένδικα βοηθήματα και μέσα. Άμεση εκκαθάριση των υποθέσεων νομικής βοήθειας, χωρίς υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ και με συμψηφισμό με τυχόν οφειλές των δικηγόρων.
Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000,00 Ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, κατάργηση του ΚΕΑΟ, κατάργηση της ΑΑΔΕ, επαναφορά του ελέγχου των δημόσιων οικονομικών στο ελληνικό κράτος, γρήγορους και ουσιαστικούς ελέγχους για το μεγάλο κεφάλαιο, εισαγωγή νομοθεσίας ενάντια στις εταιρείες off shore.  
Επαναφορά των πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών υπό κρατικό έλεγχο. Απαγόρευση πώλησης δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια (funds). Δικαίωμα εξαγοράς των ήδη πωληθέντων από τους οφειλέτες στην τιμή που τ’ αγόρασαν οι ιδιώτες. Νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρήσεων αξίας έως 300.000 Ευρώ και πλήρης απαγόρευση πλειστηριασμών γι’ αυτές.
Κατάργηση του νέου ΚΠολΔ. Στελέχωση των Δικαστηρίων με τον απαιτούμενο αριθμό Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων, με μηχανοργάνωση όλων των τμημάτων, άμεση πρόσληψη προσωπικού, νομικών και τεχνικών συμβούλων στο Κτηματολόγιο.  
Ταχεία έναρξη εργασιών και αποπεράτωση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποκλειστικά με δημόσια κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Άμεσες, έγγραφες και προφορικές, παρεμβάσεις από τον Δ.Σ.Η. στις Διοικήσεις των Δικαστηρίων για την καλύτερη οργάνωση των συνεδριάσεων και παύση της ταλαιπωρίας των Δικηγόρων και έγγραφη ανακοίνωση στο Σώμα των ενεργειών και των αποτελεσμάτων τους. Άμεση παρέμβαση για προσβλητικές συμπεριφορές Δικαστών, Εισαγγελέων και Ύπαλλήλων, έγγραφες αναφορές στις Διοικήσεις τους και αν απαιτηθεί στη φυσική και πολιτική ηγεσία τους.
Έγγραφες αναφορές και προφορικές παραστάσεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις των φυλακών του νησιού, έως ότου εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες επικοινωνίας των δικηγόρων με τους υπόδικους ή κρατούμενους εντολείς τους, με σεβασμό των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, χωρίς την ύπαρξη διαχωριστικών και την παρουσία αστυνομικών ή φυλάκων κατά τις συζητήσεις με αυτούς. Κοινοποίηση των εγγράφων στα αρμόδια Υπουργεία και ανακοίνωση στον Τύπο.
Δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των συναδέλφων, με αξιοποίηση των αποθεματικών του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και τη βοήθεια του ΛΕΑΔΗ. Χορήγηση υποτροφιών σε συναδέλφους και τα παιδιά τους, ανάληψη του συνόλου της δαπάνης, από κοινού με το ΛΕΑΔΗ, για πρωτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των αμέσως ασφαλισμένων δικηγόρων μέσω τη σύμβασης με τη Generali. Αυξηση του διανεμόμενου μερίσματος από τον Διανεμητικό Λογαριασμό και διανομή του δύο φορές το χρόνο.
Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Συλλόγου. Κατάρτιση Μητρώου από μέλη του με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδικεύσεις σε συγκεκριμένα αντικείμενα που απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις, για παροχή συμβουλών σε θέματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος για τη λήψη αποφάσεων, αλλά και προετοιμασία για τις Ολομέλειες.
Αναζήτηση από κοινού με άλλους Συλλόγους των «κλεμμένων» αποθεματικών του Ταμείου Νομικών και των χρημάτων που ουδέποτε απέδωσε το κράτος στο Τ.Υ.Δ.Ε και διάθεση τους για την ασφάλιση και περίθαλψη των δικηγόρων.
Παροχή βοηθήματος στους άνεργους και υποαπασχολούμενους δικηγόρους από την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, άλλως κατάργηση της. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και κάθε κεφαλαιουχικού χαρακτήρα ασφαλιστικού συστήματος. Διεκδίκηση δημόσιας ασφάλισης και περίθαλψης για όλους και αξιοπρεπών συντάξεων με κρατική χρηματοδότηση.
Κατοχύρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εμμίσθων συναδέλφων. Ανάληψη δράσεων προς τους νέους συναδέλφους για να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Δ.Σ.Η και των επιτροπών του, καθώς και στο ΛΕΑΔΗ.
Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΗ κάθε συνεδρίασης του Δ.Σ. των θεμάτων, των εισηγήσεων και τι ψήφισε κάθε σύμβουλος και ο Πρόεδρος. Το αυτό και για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ του ΛΕΔΕ και της Ολομέλειας των Προέδρων.
 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μπορεί ο Διονύσης Σαββόπουλος να τραγούδησε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία, αλλά από τότε έχουν περάσει 35 χρόνια. Καιρός να πάψουμε στις εκλογές του Δ.Σ.Η να ψηφίζουμε με παρεϊστικα κριτήρια και ν’ αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε όχι μόνος ποιος λέει τι, αλλά και ποιος είναι διατεθειμένος ν’ αγωνιστεί  για να το υλοποιήσει.
                                                                                  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017
                                                                   ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   

Η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου για τις εκλογές στις 26/11/2017 στηρίζει τους :

ΜΑΡΙΑ ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ
ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΜΕΛΗ
ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΕΡΖΑΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑ (ΟΛΙΑ) ΦΟΡΤΣΑΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΟΥΚΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου