Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (του Ερίκ Τουσέν)

Και πάλι από το infolibre.gr και το red project. Η άποψη του Ερίκ Τουσέν είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες για τον έλεγχο του χρέους, και είχε την ευκαιρία να διαπιστώνει από κοντά τη διολίσθηση στην τελική κωλοτούμπα και προδοσία. Σημειώνω ότι ο Ερίκ Τουσέν, εκτός από το βιβλίο που αναφέρεται στην ανάρτηση αυτή, έχει συγγράψει και άλλα βιβλία για την περίοδο αυτή και την κρίση, μεταξύ των οποίων το σημαντικό βιβλίο "Το δημόσιο χρέος" (έκδοση 2017 από red marks), με αναδρομή στο ελληνικό χρέος και το χαρακτήρα του ως παράνομου καταχρηστικού και επονείδιστου. Διαβάστε το !!!

Από τη συνθηκολόγηση του Φεβρουαρίου, στην προδοσία του Ιουλίου του 2015

ΔΕΝ υλο­ποί­η­σαν το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ΔΕΝ συ­γκρού­στη­καν με  ΕΕ και ΔΝΤ, ΔΕΝ προ­χώ­ρη­σαν στη δια­γρα­φή χρέ­ους, ΔΕΝ απεί­λη­σαν με έξοδο από το ευρώ, ΔΕΝ στη­ρί­χθη­καν στη λαϊκή κι­νη­το­ποί­η­ση, ΔΕΝ προ­ε­τοι­μά­στη­καν για τί­πο­τα! Οι ευ­θύ­νες της ηγε­τι­κής ομά­δας υπό τον Τσί­πρα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά και της εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης.

ΤΑ ΣΤΟΙ­ΧΕΙΑ, ΟΙ ΠΑ­ΡΑ­ΓΟ­ΝΤΕΣ, ΤΟ ΠΑ­ΡΑ­ΣΚΗ­ΝΙΟ 

Ο Ερίκ Του­σέν, συ­ντο­νι­στής της Επι­τρο­πής Ελέγ­χου του Χρέ­ους της ελ­λη­νι­κής βου­λής το 2015, στην το­πο­θέ­τη­σή  του στην εκ­δή­λω­ση της ΔΕΑ: Υπήρ­χε άλλος δρό­μος (29/6 στην Θεσ­σα­λο­νί­κη), με αφορ­μή την επέ­τειο του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και ττην έκ­δο­ση του βι­βλί­ου του: ΣΥΝ­ΘΗ­ΚΟ­ΛΟ­ΓΗ­ΣΗ ΕΝΗ­ΛΙ­ΚΩΝ.

[ΑΚΟ­ΛΟΥ­ΘΟΥΝ ΒΙ­ΝΤΕΟ ΚΑΙ ΚΕΙ­ΜΕ­ΝΟ]

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙ­ΝΤΕΟ

Video of Éric Toussaint parousiasi

ΑΚΟ­ΛΟΥ­ΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙ­ΜΕ­ΝΟ ΤΗΣ ΤΟ­ΠΟ­ΘΕ­ΤΗ­ΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΤΟΥ­ΣΕΝ

Θεωρώ ότι είναι πολύ ση­μα­ντι­κό σε αυτό το βι­βλίο «Συν­θη­κο­λό­γη­ση Ενη­λί­κων», που οι εκ­δό­σεις redmarks εξέ­δω­σαν στα ελ­λη­νι­κά, να σκε­φτού­με πάνω στη στρα­τη­γι­κή που οδή­γη­σε στην ήττα στην Ελ­λά­δα το 2015 , να σκε­φτού­με τους λό­γους για τους οποί­ους αυτή η στρα­τη­γι­κή ήταν η κακή στρα­τη­γι­κή, ποιες ήταν οι ευ­θύ­νες του πε­ρι­βάλ­λο­ντος Τσί­πρα, ποια ήταν η ευ­θύ­νη του Υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη, μιας και ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης  δη­μο­σί­ευ­σε τη δική του εκ­δο­χή που αι­τιο­λο­γού­σε τον ρόλο του δεί­χνο­ντας, και δη­λώ­νο­ντας ότι αν είχε ακο­λου­θη­θεί  η δική του κα­τεύ­θυν­ση, η απο­τυ­χία που έλαβε χώρα δεν θα είχε γίνει και προ­φα­νώς το ζή­τη­μα ήταν να αρ­νη­θού­με το ρόλο των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών που έκα­ναν τα πάντα για να πα­ρα­χθεί αυτή η  απο­τυ­χία, αλλά σε αυτό το τε­λευ­ταίο ση­μείο προ­φα­νώς βρί­σκε­ται ένα στοι­χείο απο­λύ­τως κα­θα­ρό.

Δεν έπρε­πε να υπάρ­χουν ψευ­δαι­σθή­σεις για τις προ­θέ­σεις των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών, για τις προ­θέ­σεις των κυ­

βερ­νή­σε­ων των δια­φό­ρων χώρων. Όχι μόνο για τη Γερ­μα­νία, αλλά υπήρ­χαν εντε­λώς ίδιες προ­θέ­σεις από τη γαλ­λι­κή κυ­βέρ­νη­ση από την ισπα­νι­κή, από την πορ­το­γα­λι­κή. Οι κυ­βερ­νή­σεις της Πορ­το­γα­λί­ας και Ισπα­νί­ας φο­βό­ντου­σαν ότι το ελ­λη­νι­κό πα­ρά­δειγ­μα του 2015 μπο­ρού­σε να εξα­πλω­θεί στην Πορ­το­γα­λία και την Ισπα­νία. Ήταν αυτές οι δύο χώρες που υπήρ­χε η με­γα­λύ­τε­ρη πι­θα­νό­τη­τα η ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά να βγει στη κυ­βέρ­νη­ση και έτσι αντέ­δρα­σαν αυτές  οι κυ­βερ­νή­σεις μαζί με τη Γερ­μα­νία,  τη Φιν­λαν­δία , την Αυ­στρία , το Βέλ­γιο , την Ολ­λαν­δία,  τη Γαλ­λία και την Ιτα­λία οι οποί­ες ήθε­λαν όλες την απο­τυ­χία του ελ­λη­νι­κού πει­ρά­μα­τος. Αλλά αυτό θα έπρε­πε να μπο­ρεί να προ­βλε­φθεί και η ηγε­σία γύρω από τον Τσί­πρα δεν το προ­έ­βλε­ψε.

Το  δεύ­τε­ρο πράγ­μα που μου φαί­νε­ται εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό είναι το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης που ανα­κοι­νώ­θη­κε το Σε­πτέμ­βριο του 2014 και με αυτό ο Τσί­πρας οδή­γη­σε  όλη την εκλο­γι­κή κα­μπά­νια του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αυτό  είναι που οδή­γη­σε και στη νίκη στις 25 Ια­νουα­ρί­ου του 2015. Αυτό το πρό­γραμ­μα είχε προ­φα­νείς αδυ­να­μί­ες, αλλά ταυ­τό­χρο­να έτσι όπως πα­ρου­σιά­στη­κε στον ελ­λη­νι­κό πλη­θυ­σμό ήταν πολύ ρι­ζο­σπα­στι­κό επει­δή έλεγε τα εξής ση­μεία που συ­νο­ψί­ζω: ότι από την ημέρα που θα γί­νου­με κυ­βέρ­νη­ση, την ίδια ή την επό­με­νη θα βά­λου­με τέλος στο μνη­μό­νιο και θα το αντι­κα­τα­στή­σου­με από ένα σχέ­διο εθνι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης. Ήταν το βα­σι­κό ση­μείο, το πρώτο ση­μείο του προ­γράμ­μα­τος.

Το δεύ­τε­ρο ση­μείο που εμ­φα­νι­ζό­ταν αμέ­σως και βρι­σκό­ταν από κάτω από το πρό­γραμ­μα και τους δια­λό­γους του Τσί­πρα ήταν η  ακύ­ρω­ση του με­γα­λύ­τε­ρου πο­σο­στού του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους. Το τρίτο ση­μείο, χρειά­ζο­νται μία σειρά από έκτα­κτα μέτρα ανά­γκης. Να αυ­ξη­θούν οι μι­σθοί και να γυ­ρί­σουν στο επί­πε­δο του 2010, να επι­στρέ­ψουν οι συ­ντά­ξεις στα πα­λιό­τε­ρα επί­πε­δα, μέτρα για 300.000 νοι­κο­κυ­ριά των οποί­ων το ρεύμα είχε κοπεί, γε­νι­κό­τε­ρα μία σειρά από κοι­νω­νι­κά μέτρα τρο­με­ρά ση­μα­ντι­κά. Κατά τέ­ταρ­το λόγο το πρό­γραμ­μα έλεγε ότι θα ξα­να­πά­ρου­με

τον πλήρη έλεγ­χο των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών γιατί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα  το ελ­λη­νι­κό κρά­τος μέσω της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών από το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο τα­μείο ήταν ο βα­σι­κός μέ­το­χος των τεσ­σά­ρων με­γά­λων ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών και ήταν εύ­κο­λο στη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα να ξα­να­πά­ρεις τον έλεγ­χο. Επί­σης υπήρ­χε η αναγ­γε­λία για μία τρά­πε­ζα ανά­πτυ­ξης αλλά τα μέτρα που ξε­κί­νη­σαν, λέω συ­νο­πτι­κά, ήταν ρι­ζο­σπα­στι­κά, ήταν μία ρήξη με την τρόι­κα , μία ρήξη με το μνη­μό­νιο,

η επι­στρο­φή στην αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη που είχε χτυ­πη­θεί και στην ερώ­τη­ση του χρέ­ους και των τρα­πε­ζών.

Λοι­πόν, μετά από μόλις τρεις βδο­μά­δες, ο Βα­ρου­φά­κης και το πε­ρι­βάλ­λον γύρω από τον Τσί­πρα αρ­νή­θη­καν στην ουσία όλα αυτά τα βα­σι­κά ση­μεία του προ­γράμ­μα­τος. Το μνη­μό­νιο το απο­δέ­χτη­καν,  έγινε επι­μή­κυν­ση για 4 μήνες στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου του 2015. Στη συμ­φω­νία που έγινε στο Eurogroup στις 20 Φλε­βά­ρη, η Ελ­λά­δα δε­σμεύ­τη­κε να απο­πλη­ρώ­σει όλους τους πι­στω­τές της εξο­λο­κλή­ρου.  Έπρε­πε να πλη­ρώ­σει 7 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ανά­με­σα στις αρχές Φλε­βά­ρη και στο τέλος  Ιου­νί­ου,  ενώ για τους μήνες Ιού­λιο και Αύ­γου­στο, η Ελ­λά­δα έπρε­πε να πλη­ρώ­σει αλλά εφτά  δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ στην Ευ­ρω­παϊ­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα.

Τα μέτρα σχε­τι­κά με τις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες εγκα­τα­λεί­φθη­καν και ο Βα­ρου­φά­κης απο­δέ­χτη­κε ένα με­γά­λο τμήμα του μνη­μο­νί­ου και έλεγε ότι το 70% είναι απο­δε­κτό και μόνο ένα 30% ήταν κακό και ότι μπο­ρού­σαν να δια­τη­ρη­θούν κά­ποιες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. Όμως το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης – δεν το είπα πριν σε αυτή τη σύ­νο­ψη των ση­μεί­ων- έλεγε ότι δεν θα έπρε­πε να γίνει καμία νέα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, ενώ θα πρέ­πει να παρ­θούν πίσω και αυτές που εί­χα­νε γίνει. Τα πράγ­μα­τα λοι­πόν έγι­ναν πάρα πολύ γρή­γο­ρα.

Αν συ­νο­ψί­σω τις τέσ­σε­ρις πρώ­τες εβδο­μά­δες της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις 4 Φε­βρουα­ρί­ου η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα δη­λώ­νει ότι θα μειώ­σει την ρευ­στό­τη­τα στην οποία οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες έχουν πρό­σβα­ση. Και πράγ­μα­τι το έκανε που ση­μαί­νει ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν είχε την δυ­να­τό­τη­τα να χρη­μα­το­δο­τεί αυτά που ήθελε.  Κατά πρώ­τον.

Κατά δεύ­τε­ρον, η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα δη­λώ­νει ότι δεν θα επέ­στρε­φε 2 δις ευρώ κερ­δών από τους ελ­λη­νι­κούς τί­τλους  που η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα είχε αγο­ρά­σει το 2011 και 2012. Τρί­τον οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί ανα­κοι­νώ­νουν ότι τα 11 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ που βρί­σκο­νταν στο τα­μείο ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης  των τρα­πε­ζών θα επα­να­πα­τρί­ζο­νταν στο Λου­ξεμ­βούρ­γο και έτσι η Ελ­λά­δα δεν θα είχε πρό­σβα­ση. Τρία μέτρα εκ­πλη­κτι­κά σκλη­ρά που πάρ­θη­καν από τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς, από την Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα, από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και από τον Daiselbloom τον πρό­ε­δρο του Eurogroup τον Ολ­λαν­δό και τον Σόι­μπλε το Γερ­μα­νό κλπ. Υπήρ­χε λοι­πόν μία τε­ρά­στια επι­θε­τι­κό­τη­τα.

Για μένα λοι­πόν οι αι­τί­ες της απο­τυ­χί­ας του 2015 είναι ότι σχε­δόν αμέ­σως μετά την εκλο­γι­κή νίκη, το πε­ρι­βάλ­λον του Τσί­πρα παίρ­νει την από­φα­ση να μην υπε­ρα­σπι­στεί κα­θό­λου το πρό­γραμ­μα, το οποίο ψή­φι­σε ο ελ­λη­νι­κός λαός και για αυτό έφερε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση. Και μ’ αυτό πε­τυ­χαί­νει την πρώτη συν­θη­κο­λό­γη­ση στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου του 2015, δη­λα­δή η πρώτη με­γά­λη συν­θη­κο­λό­γη­ση γί­νε­ται σε λι­γό­τε­ρο από ένα μήνα από τότε που βγήκε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση.

Αυτό που μου έρ­χε­ται στο μυαλό τώρα, αυτά που θυ­μά­μαι από εκεί­νη την εποχή, γιατί ο ίδιος έζησα τρεις μήνες στην Ελ­λά­δα εκεί­νο το διά­στη­μα, επει­δή ήρθα στην Επι­τρο­πή Χρέ­ους κα­τό­πιν προ­σκλή­σε­ως της Προ­έ­δρου της Βου­λής τότε, είναι ότι υπήρ­χε μία με­ρί­δα αγω­νι­στών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που έλε­γαν ότι εντά­ξει είναι αρχή, ο Τσί­πρας και ο Βα­ρου­φά­κης κά­νουν κά­ποιες πα­ρα­χω­ρή­σεις, αλλά σε μία επό­με­νη στιγ­μή θα αλ­λά­ξουν κα­τεύ­θυν­ση θα πά­ρουν στρο­φή και θα ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θούν όταν όλος ο κό­σμος ανα­κά­λυ­πτε ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή δεν πρό­κει­ται να κάνει καμιά  πα­ρα­χώ­ρη­ση, ότι  είναι πολύ κακή και τα λοιπά.

Και αυτό ήταν λάθος, να πι­στεύ­ει κα­νείς ότι ο Τσί­πρας θα έκανε αυτή τη στρο­φή. Φυ­σι­κά δεν μπο­ρού­σε κα­νείς να το απο­κλεί­σει, αλλά τώρα όπως το βλέ­που­με μετά, όταν ξανά κοι­τά­με πίσω τι έγινε, βλέ­που­με ση­μά­δια ότι όταν ο Τσί­πρας έλεγε στην Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα ότι τώρα δια­πραγ­μα­τεύ­ο­μαι αλλά μία δε­δο­μέ­νη στιγ­μή θα στρί­ψω το τι­μό­νι και θα κάνω άλλα πράγ­μα­τα, αρι­στε­ρά, αυτά δεν ήταν πάρα μόνο λόγια αφού ο Τσί­πρας καθ’ όλη τη διάρ­κεια δια­πραγ­μα­τευό­ταν και υπο­χω­ρού­σε στις Βρυ­ξέλ­λες και επι­πλέ­ον ήταν σύμ­φω­νος με τον Βα­ρου­φά­κη να διε­ξά­γο­νται μυ­στι­κές κρυ­φές συ­νο­μι­λί­ες και δια­πραγ­μα­τεύ­σεις.

Που ση­μαί­νει ότι αντί να κάνει δη­μό­σια γνω­στό στο ελ­λη­νι­κό κοινό και στους ευ­ρω­παϊ­κούς λαούς αυτό που γι­νό­ταν στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στις Βρυ­ξέλ­λες  και να αρ­νη­θεί σε κάθε πτυχή τους εκ­βια­σμούς που εξα­πέ­λυαν οι Βρυ­ξέλ­λες και τα επι­θε­τι­κά μέτρα που έπαιρ­ναν οι Βρυ­ξέλ­λες απέ­να­ντι στην Ελ­λά­δα,  έλεγε ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις συ­νε­χί­ζο­νται, φυ­σι­κά υπάρ­χουν δυ­σκο­λί­ες κα­τα­νό­η­σης αλλά τα πράγ­μα­τα προ­χω­ρούν με έναν τρόπο και κάτι θα γίνει στο τέλος.

Τα ίδια έλεγε και ο Βα­ρου­φά­κης ότι δη­λα­δή οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις παρά τις δυ­σκο­λί­ες πρέ­πει να είναι το πρώτο μας  μέ­λη­μα και στο τέλος θα προ­κύ­ψει μία συμ­φω­νία. Και φυ­σι­κά δεν κά­λε­σαν κα­θό­λου σε κι­νη­το­ποί­η­ση τον ελ­λη­νι­κό λαό.  Δεν απευ­θύν­θη­καν καν ο Τσί­πρας και ο Βα­ρου­φά­κης στις ευ­ρω­παϊ­κές ορ­γα­νώ­σεις, κυ­ρί­ως στα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα της Ευ­ρώ­πης που ήταν συγ­γε­νι­κά με το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και πού έδει­χναν συ­μπά­θεια να συ­μπα­ρα­στα­θούν με  κι­νη­το­ποι­ή­σεις, ούτε ακόμα και στις διά­φο­ρες επι­τρο­πές αλ­λη­λεγ­γύ­ης  που είχαν δη­μιουρ­γη­θεί σε πάρα πολ­λές χώρες δεν ζή­τη­σαν επι­σή­μως να κι­νη­το­ποι­η­θούν για τη στή­ρι­ξή του ελ­λη­νι­κού λαού απέ­να­ντι στις τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς .

Στη χώρα μου, στο Βέλ­γιο υπήρ­χε μία τέ­τοια επι­τρο­πή ενερ­γή. Κι­νη­το­ποι­ή­θη­κε μόνη της και συ­γκέ­ντρω­σε 5.000 αν­θρώ­πους.  Ακόμη και στη Γερ­μα­νία, στη Φραν­κφούρ­τη και στο Πα­ρί­σι έγι­ναν κι­νη­το­ποι­ή­σεις χωρίς να έχουν ζη­τη­θεί επί­ση­μα από τον Τσί­πρα και τον Βα­ρου­φά­κη. Στη Γερ­μα­νία  και στη Γαλ­λία γί­νο­νταν κι­νη­το­ποι­ή­σεις κό­ντρα  στην Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα. Στο Πα­ρί­σι, στην Ισπα­νία και στην Ιτα­λία και στην Πορ­το­γα­λία έγι­ναν κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Επο­μέ­νως δεν έχου­με κα­νέ­να σε­βα­σμό στο  πρό­γραμ­μα όπως είπα, δεύ­τε­ρον μυ­στι­κή δι­πλω­μα­τία, άρ­νη­ση να κα­λέ­σουν τον ελ­λη­νι­κό λαό σε κι­νη­το­ποι­ή­σεις αλλά και την ευ­ρω­παϊ­κή αλ­λη­λεγ­γύη των λαών  που θα μπο­ρού­σε να έχει κάνει πολύ με­γά­λες δια­δη­λώ­σεις με δε­κά­δες χι­λιά­δες αν­θρώ­πους στις ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες 40 και 50 χι­λιά­δες δια­δη­λω­τές θα μπο­ρού­σαν να εκ­φρά­σουν την αλ­λη­λεγ­γύη τους στον ελ­λη­νι­κό λαό το Μάρ­τιο , τον Απρί­λιο,  τον Μάιο,  τον Ιού­νιο θα μπο­ρού­σαν να έχουν κι­νη­το­ποι­η­θεί πάρα πολ­λοί δια­δη­λω­τές στις Ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες δεί­χνο­ντας την αλ­λη­λεγ­γύη τους αν επί­σης ταυ­τό­χρο­να έπαιρ­νε η κυ­βέρ­νη­ση και άλλα μέτρα στή­ρι­ξης.

Αυτό που θα έπρε­πε οπωσ­δή­πο­τε και βα­σι­κά να κάνει η κυ­βέρ­νη­ση  ήταν να ανα­στεί­λει την πλη­ρω­μή του χρέ­ους. Το όπλο που είχε στο χέρι της η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ήταν να πει στο Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο στο οποίο έπρε­πε να δώσει έξι δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια μέχρι το τέλος του Ιου­νί­ου και στην Ευ­ρω­παϊ­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα στην οποία έπρε­πε να δώσει 6,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ τον Ιού­λιο-Αύ­γου­στο έπρε­πε να πει με δε­δο­μέ­να τα μέτρα που πήρε η Ευ­ρω­παϊ­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα στις 4 Φε­βρουα­ρί­ου, επί­σης με δε­δο­μέ­νο ότι θέ­λε­τε να επι­μη­κύ­νε­τε το μνη­μό­νιο κάτι που είναι σε αντί­θε­ση με τη θέ­λη­ση του ελ­λη­νι­κού λαού ανα­στέλ­λου­με την πλη­ρω­μή του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, ξα­ναρ­χί­ζου­με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση για το χρέος, και στη βάση των δικών σας αντι­δρά­σε­ων αν κά­νε­τε πα­ρα­χω­ρή­σεις αξιό­λο­γες κι αν δεν κά­νε­τε υπο­χω­ρή­σεις εμείς θα ακυ­ρώ­σου­με με μο­νο­με­ρή τρόπο τους τί­τλους που η Ευ­ρω­παϊ­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα αξιώ­νει από την Ελ­λά­δα, γιατί είναι στη δι­καιο­δο­σία του ελ­λη­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου και της Ελ­λά­δας και αυτό σή­μαι­νε 30 δις ευρώ .

Έτσι η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα μπο­ρού­σε πολύ καλά να πάει προς την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους αφού αυτοί οι τί­τλοι ήταν ελ­λη­νι­κοί, να ανα­στεί­λει την πλη­ρω­μή και έτσι να δη­μιουρ­γή­σει και να υπο­λο­γί­σει το συ­σχε­τι­σμό δυ­νά­με­ων. Αν πας σε μία μάχη και η μία  από τις δυ­νά­μεις σ’ ένα πό­λε­μο δεν είναι ικανή να πάρει πρω­το­βου­λία να φέρει τον εχθρό στο έδα­φος της μάχης στο ση­μείο που αυτή είναι δυ­να­τή στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση στην ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους τότε προ­φα­νώς η μάχη είναι χα­μέ­νη.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι συν­θή­κες χει­ρο­τέ­ρε­ψαν το Μάρ­τιο – Απρί­λιο,  Μάιο,- Ιού­νιο αφού η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για να χρη­μα­το­δο­τή­σει το χρέος άδεια­σε όλες των ελ­λη­νι­κές δομές. Υπήρ­χε μά­λι­στα η πίεση του Τσί­πρα πάνω στον υπεύ­θυ­νο υπουρ­γό για τις συ­ντά­ξεις υπουρ­γό ερ­γα­σί­ας το Δη­μή­τρη Στρα­τού­λη να με­τα­φέ­ρει τα λεφτά  που υπήρ­χαν στις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες για τις συ­ντά­ξεις στη χρη­μα­το­δό­τη­ση του χρέ­ους. Στη Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, την πρό­ε­δρο του Κοι­νο­βου­λί­ου, ο Τσί­πρας ζή­τη­σε να με­τα­φέ­ρει τα χρή­μα­τα που υπήρ­χαν στο ελ­λη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο πάλι για την πλη­ρω­μή του χρέ­ους και έτσι άδεια­σαν τα τα­μεία.

Και έτσι τα μέτρα που είχε υπο­σχε­θεί στον ελ­λη­νι­κό λαό να αυ­ξή­σει τους μι­σθούς, τις συ­ντά­ξεις για να τα οδη­γή­σει στα­δια­κά στα επί­πε­δα του 2010 δεν πάρ­θη­καν ποτέ. Υπήρ­ξε ένα καλό που πα­ρα­χω­ρή­θη­κε. Τα μέτρα για το ηλε­κτρι­κό ρεύμα κλπ, αλλά τε­λι­κά ένα πάρα πολύ με­γά­λο μέρος από αυτά που ανα­φέ­ρο­νταν και που ανα­κοι­νώ­θη­καν στο πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης έκα­ναν πάρα πολύ καιρό να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν.

Και στη συ­νέ­χεια υπήρ­ξε στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μία στρο­φή, δεν τη λέω στο βι­βλίο μου αλλά μπο­ρού­με να μι­λή­σου­με για μία θε­α­τρι­κή πα­ρά­στα­ση. Είναι η θε­α­μα­τι­κή στρο­φή του Τσί­πρα στα τέλη Ιου­νί­ου.  Ο Τσί­πρας ενώ πραγ­μα­το­ποιού­σε μία σειρά πα­ρα­χω­ρή­σε­ων οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί και το ΔΝΤ ήθε­λαν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρες πα­ρα­χω­ρή­σεις. Γιατί όταν κά­νεις πα­ρα­χω­ρή­σεις ο εχθρός  ζη­τά­ει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρες και αυτό έγινε.

Σε αυτό το ση­μείο ο Τσί­πρας κα­τά­λα­βε ότι έπρε­πε να κάνει κάτι για να έχει ένα μέσο να κάνει την τε­λι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση μετά από 4 μήνες  μία συμ­φω­νία. Για αυτό εξήγ­γει­λε το δη­μο­ψή­φι­σμα. Έχου­με συ­ζη­τή­σει αρ­κε­τά για το ποια ήταν η πραγ­μα­τι­κή πρό­θε­ση του Τσί­πρα.  Ο Βα­ρου­φά­κης στο βι­βλίο του γρά­φει ότι ο Τσί­πρας εξήγ­γει­λε το δη­μο­ψή­φι­σμα αφού είχε πει­στεί ότι θα το χάσει.

Η πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων θα ακο­λου­θού­σε το ΠΑΣΟΚ , το Πο­τά­μι και τη Νέα Δη­μο­κρα­τία και τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς και θα ψή­φι­ζε ναι ενώ ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­λού­σε για το όχι. Όπως λέει ο Βα­ρου­φά­κης λοι­πόν ο Τσί­πρας εξήγ­γει­λε το δη­μο­ψή­φι­σμα έχο­ντας τη σι­γου­ριά ότι θα το χάσει και έτσι θα είχε τη δι­καιο­λο­γία,  θα είχε τη νο­μι­μο­ποί­η­ση για να συν­θη­κο­λο­γή­σει.

Υπάρ­χουν όμως και άλλες πλη­ρο­φο­ρί­ες. Εγώ λοι­πόν προ­σω­πι­κά έχω την τάση να πι­στεύω ότι ο Τσί­πρας εξήγ­γει­λε το δη­μο­ψή­φι­σμα και γιατί σε κά­ποιο μέρος του κε­φα­λιού του είχε μπου­χτί­σει είχε αγα­να­κτή­σει με αυτό που συ­νέ­βαι­νε στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και με την κα­κο­με­τα­χεί­ρι­ση την οποία ασκού­σαν οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί – γιατί ήταν κα­κο­με­τα­χεί­ρι­ση- και έτσι προ­κά­λε­σε το δη­μο­ψή­φι­σμα.

Όμως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της εβδο­μά­δας μέχρι το δη­μο­ψή­φι­σμα και ενώ δεν διε­ξή­γα­γε η κυ­βέρ­νη­ση και οι υπουρ­γοί της μία δυ­να­μι­κή κα­μπά­νια υπέρ του όχι, πα­ρό­λο που πα­ντού όπου πή­γαι­ναν γί­νο­νταν  με­γά­λες συ­γκε­ντρώ­σεις, θυ­μά­στε πολύ καλά, υπήρ­ξε μία πάρα πολύ με­γά­λη συ­γκέ­ντρω­ση στο Σύ­νταγ­μα. Ο Τσί­πρας ήταν έκ­πλη­κτος από το μέ­γε­θος της συ­γκέ­ντρω­σης και συ­ντό­μευ­σε  την ομι­λία του και έτσι όλη αυτή η κα­μπά­νια των στε­λε­χών της κυ­βέρ­νη­σης  δεν χα­ρα­κτη­ρι­ζό­ταν από μία με­γά­λη μα­χη­τι­κό­τη­τα.

Έτσι πι­στεύω ότι ο Τσί­πρας έχο­ντας κάνει και μία  τέ­τοιου τύπου χλια­ρή κα­μπά­νια τε­λι­κά πί­στευε ότι θα χάσει το δη­μο­ψή­φι­σμα και θα ψη­φί­σει ο κό­σμος ναι. Έτσι θα είχε πολύ κα­λούς λό­γους για να συν­θη­κο­λο­γή­σει. Έχου­με σαν από­δει­ξη ότι το βράδυ της νίκης, δεν ήμουν αυ­τό­πτης μάρ­τυ­ρας, αλλά η πρό­ε­δρος της Βου­λής μου με­τέ­φε­ρε, ότι όταν μπήκε στο γρα­φείο του Τσί­πρα στο οποίο βρι­σκό­ταν ο Παπάς,  ο Πα­πα­δη­μού­λης και άλλοι, αντί να γιορ­τά­ζουν για τη νίκη είχαν μία θλιμ­μέ­νη έκ­φρα­ση γιατί ήταν ένα πρό­βλη­μα για αυ­τούς  η νίκη του όχι που ήταν η νίκη του λαού του ελ­λη­νι­κού λαού που είχε απο­φα­σί­σει να αντι­στα­θεί στη δι­κτα­το­ρία των πι­στω­τών.

Ακο­λού­θη­σε η πα­ραί­τη­ση του Βα­ρου­φά­κη, αλλά αν ο Βα­ρου­φά­κης δεν είχε πα­ραι­τη­θεί θα  τον έδιω­χναν έτσι κι αλ­λιώς,  θα του έλεγε ο Τσί­πρας να πα­ραι­τη­θεί, γιατί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο Βα­ρου­φά­κης δεν απο­τε­λού­σε πλέον μέρος της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ομά­δας.

Το βράδυ της 6ης Ιου­λί­ου κιό­λας ο Τσί­πρας συ­να­ντή­θη­κε με τις τρεις πλευ­ρές που έχα­σαν το δη­μο­ψή­φι­σμα. Το ξέ­ρε­τε πολύ καλά και έκανε μία συμ­φω­νία με αυτές τις τρεις πλευ­ρές και σε αυτό το ση­μείο δεν πρό­κει­ται απλώς για μία συν­θη­κο­λό­γη­ση αλλά πρό­κει­ται για μία προ­δο­σία.  Μία προ­δο­σία, γιατί είχε ζη­τή­σει από τον ελ­λη­νι­κό λαό να ψη­φί­σει όχι, ο ελ­λη­νι­κός λαός ψή­φι­σε όχι.  Είχε πει ότι θα σε­βα­στώ τη θέ­λη­ση του λαού και προ­δί­δει την θέ­λη­ση του λαού. Βρί­σκε­ται μαζί με τις πλευ­ρές που έχα­σαν το δη­μο­ψή­φι­σμα και υπο­βάλ­λει ένα νέο σχέ­διο το οποίο είναι κα­τα­στρο­φι­κό, που πή­γαι­νε ακόμη πιο μα­κριά και από το σχέ­διο που ήθε­λαν οι δα­νει­στές.

Υιο­θε­τή­θη­κε από την ελ­λη­νι­κή βουλή με τη δεξιά που ψή­φι­σε υπέρ και την επό­με­νη Δευ­τέ­ρα πη­γαί­νει στις Βρυ­ξέλ­λες και υπο­γρά­φει αυτή την συμ­φω­νία που είναι μία συν­θη­κο­λό­γη­ση, προ­δο­σία ολο­κλη­ρω­τι­κή. Θυ­μά­μαι καλά ήμουν στο κοι­νο­βού­λιο το βράδυ της 15ης – 16ης Ιου­λί­ου  που υπήρ­χε ένα κά­λε­σμα για να ψη­φί­σουν υπέρ της συμ­φω­νί­ας και οι 30 βου­λευ­τές της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας, η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου και ο Βα­ρου­φά­κης ψή­φι­σαν όχι στη συμ­φω­νία που θα οδη­γού­σε στο νέο μνη­μό­νιο.

Δεν θα ξε­χά­σω την ώρα της ψη­φο­φο­ρί­ας που ήταν πριν να φύγει ο Τσί­πρας για τις Βρυ­ξέλ­λες, δεν θυ­μά­μαι αν ήταν 9 ή 10 Ιου­λί­ου, εκεί ο Βα­ρου­φά­κης απεί­χε από την ψη­φο­φο­ρία με το πρό­σχη­μα ότι ήθελε να δει την κόρη του και έτσι δεν ψή­φι­σε ενά­ντια στην εντο­λή που είχε δοθεί από τη δεξιά, από ένα τμήμα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και από τους ΑΝΕΛ στον Τσί­πρα, για να δια­πραγ­μα­τευ­τεί μία συμ­φω­νία πραγ­μα­τι­κά απα­ρά­δε­κτη. Επί­σης, αν θυ­μά­μαι καλά στις 23 Ιου­λί­ου όταν ήταν να ψη­φι­στούν κά­ποια μέτρα στο ελ­λη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο που αφο­ρού­σαν τη δι­καιο­σύ­νη ο Βα­ρου­φά­κης δυ­στυ­χώς ψή­φι­σε υπέρ, ενώ ευ­τυ­χώς οι βου­λευ­τές της αρι­στε­ρής πλατ­φόρ­μας ψή­φι­σαν όχι.

Αν συ­νο­ψί­σω τους λό­γους της ήττας είναι: ο μη σε­βα­σμός του προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Επα­να­λαμ­βά­νω ότι  το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα μπο­ρού­σε να είναι κα­λύ­τε­ρο και πιο ρι­ζο­σπα­στι­κό. Αυτό είναι σί­γου­ρο. Όμως ήταν ένα πρό­γραμ­μα ρι­ζο­σπα­στι­κό  και είχε απή­χη­ση στον ελ­λη­νι­κό λαό και έπρε­πε να το έχουν σε­βα­στεί και έτσι να κα­ταρ­γή­σουν το μνη­μό­νιο και να ξε­κι­νή­σει το σχέ­διο της ανα­συ­γκρό­τη­σης και επει­δή υπήρ­χαν μέτρα ενά­ντια στην Ελ­λά­δα από την Ευ­ρω­παϊ­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα και για αυτό έπρε­πε να γίνει ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους , να δοθεί με­γά­λη προ­σο­χή  στον έλεγ­χο του χρέ­ους και έπρε­πε η κυ­βέρ­νη­ση να μπει σε μία κα­τά­στα­ση συ­γκρου­σια­κή  ταυ­τό­χρο­να με κι­νη­το­ποι­ή­σεις, και έτσι να αρ­νη­θούν τη μυ­στι­κή δι­πλω­μα­τία και να χτί­σουν μία σχέση δυ­νά­με­ων που θα συν­δύ­α­ζε την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους με την λαϊκή κι­νη­το­ποί­η­ση και την αυ­τό-ορ­γά­νω­ση. Λαϊκή κι­νη­το­ποί­η­ση στην Ελ­λά­δα και εκτός Ελ­λά­δας.

Οι άλλοι λόγοι είναι η από­λυ­τη έλ­λει­ψη από την πλευ­ρά του πυ­ρή­να γύρω από τον Τσί­πρα  που  ήταν ο Πάπας , ο Δρα­γα­σά­κης και άλλοι, οι οποί­οι στην πλάτη της κε­ντρι­κής επι­τρο­πής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά και του ελ­λη­νι­κού λαού διε­ξά­γουν μία πο­λι­τι­κή λέ­γο­ντας ψέ­μα­τα για αυτά που πραγ­μα­τι­κά κά­νουν και έλε­γαν ότι θα αλ­λά­ξουν τα πράγ­μα­τα και θα ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποιού­σαν την πο­λι­τι­κή τους. Και σε αυτό το ση­μείο επί­σης έπρε­πε  να αρ­νη­θούν τη μυ­στι­κή δι­πλω­μα­τία και τη χει­ρα­γώ­γη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Προ­σθέ­τω κάτι που είχα την ευ­και­ρία να το πω και σε ένα κα­λο­και­ρι­νό camp της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας τον Ιού­λιο του 2016. Είπα λοι­πόν εκεί ότι αυτό που πραγ­μα­τι­κά δεν έγινε και είναι κακό που δεν έγινε,  είναι ότι οι υπουρ­γοί της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας δεν είπαν δη­μό­σια ήδη από τον Απρί­λιο και το Μάιο ότι δεν ήταν σύμ­φω­νοι, και έτσι να δεί­ξουν στον ελ­λη­νι­κό λαό ότι χρεια­ζό­ταν μία με­γά­λη δια­μά­χη και έτσι να προ­κα­λέ­σουν μία με­γά­λη σύ­γκρου­ση μέσα στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση. Η αρι­στε­ρή πλατ­φόρ­μα δρού­σε πολύ δια­κρι­τι­κά, πολύ πει­θαρ­χη­μέ­νη  και το πά­λευε μόνο στο εσω­τε­ρι­κό της κε­ντρι­κής επι­τρο­πής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Φο­βό­ταν επί­σης να χάσει τις θέ­σεις των υπουρ­γών, ενώ θα έπρε­πε να ήταν έτοι­μη να χάσει τις θέ­σεις των υπουρ­γών, αν η κυ­βέρ­νη­ση συ­νέ­χι­ζε  να έχει αυτή την κακή πο­ρεία. Όπως και ο Βα­ρου­φά­κης αν ήθελε να είναι συ­νε­πής με αυτό που λέει ότι ήταν οι πραγ­μα­τι­κές του θέ­σεις, αφού δη­λώ­νει ότι ήταν υπέρ της ανα­στο­λής πλη­ρω­μής του χρέ­ους αλλά δεν το δή­λω­σε ποτέ ξε­κά­θα­ρα όσο ήταν υπουρ­γός, αν λοι­πόν πραγ­μα­τι­κά ήταν συ­νε­πής και είχε το κου­ρά­γιο, θα έπρε­πε να το έχει πει δη­μό­σια στον ελ­λη­νι­κό πλη­θυ­σμό και να πιέ­σει τον Τσί­πρα να απα­ντή­σει σε αυτό και να πα­ραι­τη­θεί αν δεν μπο­ρού­σε να κάνει την πο­λι­τι­κή που πί­στευε.

Έτσι πι­στεύω ότι οι αρι­στε­ροί υπουρ­γοί σε μία αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση όταν βλέ­πουν ότι τα πράγ­μα­τα δεν πάνε καλά πρέ­πει να το πούν δη­μό­σια και πρέ­πει να είναι έτοι­μοι να πα­ραι­τη­θούν αφού θα έχουν δώσει τη μάχη προ­φα­νώς. Γιατί πρέ­πει να δί­νεις τη μάχη πρώτα. Γιατί δεν μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με ότι αν οι αρι­στε­ροί υπουρ­γοί είχαν πιέ­σει να γίνει με­γά­λη δια­μά­χη στην κυ­βέρ­νη­ση από τον Απρί­λιο – Μάιο και αρχές Ιου­νί­ου, δεν μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με ότι αυτή η δη­μό­σια δια­μά­χη θα είχε πιέ­σει τον Τσί­πρα να πάρει μία στρο­φή και να δώσει μία άλλη τροπή στην ελ­λη­νι­κή κρίση.

Έτσι το ζή­τη­μα του προ­γράμ­μα­τος είναι ση­μα­ντι­κό, το ζή­τη­μα της μυ­στι­κής δι­πλω­μα­τί­ας που έπρε­πε προ­φα­νώς να την έχουν αρ­νη­θεί είναι τρο­με­ρά ση­μα­ντι­κό,  το ζή­τη­μα των θε­τι­κών μέ­τρων που είχαν αναγ­γελ­θεί έπρε­πε να τε­θούν άμεσα σε εφαρ­μο­γή, η σύ­γκρου­ση με την Ευ­ρώ­πη, το ζή­τη­μα δη­λα­δή της σύ­γκρου­σης με την Ευ­ρώ­πη έπρε­πε να έχει έρθει γρή­γο­ρα και έπρε­πε να υπάρ­χει προ­ε­τοι­μα­σία για να διε­ξα­χθεί αυτή η μάχη και να κερ­δη­θεί στην κοινή γνώμη. Να υπάρ­χουν συ­γκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις. Και οπωσ­δή­πο­τε ή η λαϊκή κι­νη­το­ποί­η­ση και αυ­τό-ορ­γά­νω­ση. Αυτά είναι τα με­γά­λα μα­θή­μα­τα για μένα.

Και αν έγρα­ψα αυτό το βι­βλίο είναι βέ­βαια για την Ελ­λη­νι­κή Δη­μο­κρα­τία, αλλά και για την αρι­στε­ρά στην Ευ­ρώ­πη. Να σκε­φτούν πάνω στα μα­θή­μα­τα της Ελ­λά­δας , να κα­τα­λά­βουν πραγ­μα­τι­κά τι συ­νέ­βη και έτσι η ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά στην υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη­να πάρει μα­θή­μα­τα ώστε να μην επα­να­λά­βει τα λάθη που έγι­ναν στην Ελ­λά­δα, την προ­δο­σία που έγινε στην Ελ­λά­δα το 2015.

Έγρα­ψα αυτό το βι­βλίο ώστε οι αγω­νι­στές της Αρι­στε­ράς, οι Αντι­κα­πι­τα­λί­στας για πα­ρά­δειγ­μα που βρί­σκο­νται στο Podemos να το δια­βά­σουν, για να το δια­βά­σουν επί­σης οι σύ­ντρο­φοι που βρί­σκο­νται στο Μπλό­κο της Αρι­στε­ράς και στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα στην Πορ­το­γα­λία, για να το δια­βά­σουν οι αγω­νι­στές στην Aνυ­πό­τα­κτη Γαλ­λία, στο NPA και των συν­δι­κα­λι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων της Γαλ­λί­ας, για  να το δια­βά­σει ακόμα και για να μάθει η νε­ο­λαία τι έγινε αλλά και για να εί­μα­στε δί­καιοι με τον ελ­λη­νι­κό λαό γιατί υπήρ­ξαν πάρα πολύ με­γά­λα ψέ­μα­τα στην πλάτη του ελ­λη­νι­κού λαού που ει­πώ­θη­κε ότι είναι τε­μπέ­λης και πρέ­πει πραγ­μα­τι­κά κά­ποια στιγ­μή να ει­πω­θεί η αλή­θεια για όσα επι­βλή­θη­καν με δρα­μα­τι­κό τρόπο στον ελ­λη­νι­κό λαό.

Και τώρα για να τε­λειώ­σω με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, εί­μα­στε σε μία κα­τά­στα­ση εκ­πλη­κτι­κή. Θα μπο­ρού­σα­τε να φα­ντα­στεί­τε,  θα ήσα­σταν ικα­νοί να φα­ντα­στεί­τε το 2015 ότι η διεύ­θυν­ση της ευ­ρω­παϊ­κής κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας θα έλεγε το 2020, κοι­τάξ­τε το δη­μό­σιο έλ­λειμ­μα δεν είναι και τόσο ση­μα­ντι­κό, μπο­ρεί­τε να έχετε δη­μό­σιο έλ­λειμ­μα,  μπο­ρεί­τε να αυ­ξή­σε­τε το δη­μό­σιο χρέος χωρίς να το υπο­λο­γί­ζε­τε γιατί η προ­τε­ραιό­τη­τα είναι να σωθεί η  Ευ­ρω­παϊ­κή οι­κο­νο­μία.

Σή­με­ρα πα­ντού στην Ευ­ρώ­πη όλα τα εμπό­δια, όλες οι κλει­δα­ριές ασφα­λεί­ας για την δη­μο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία υπερ­πη­δή­θη­καν. Το δη­μό­σιο έλ­λειμ­μα δεν το υπο­λο­γί­ζουν σε πάρα πολ­λές Ευ­ρω­παϊ­κές χώρες. Πάρα πολ­λές Ευ­ρω­παϊ­κές χώρες έχου­νε 8-10%  δη­μό­σιο έλ­λειμ­μα από τώρα μέχρι το τέλος της χρο­νιάς, ενώ είχαν επι­βά­λει στην Ελ­λά­δα, την Πορ­το­γα­λία και σε άλλες χώρες το δη­μό­σιο έλ­λειμ­μα να είναι κάτω από 3% και να έχουν επι­πλέ­ον ένα πλε­ό­να­σμα 3,5% αυτές οι χώρες.

Έτσι βλέ­που­με ότι όταν πρό­κει­ται να σωθεί το με­γά­λο κε­φά­λαιο γιατί αυτό είναι το ζή­τη­μα

η διεύ­θυν­ση της ευ­ρω­παϊ­κής κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας σή­με­ρα το 2020 και η αγω­νία  της ευ­ρω­παϊ­κής επι­τρο­πής και της προ­έ­δρου της Ούρ­σου­λα Φον ντερ Λάιεν δεν είναι βέ­βαια η υγεία των ευ­ρω­παϊ­κών λαών. Θέ­λουν να ξα­να­βά­λουν στη δου­λειά τους πλη­θυ­σμούς της Ευ­ρώ­πης. όλων των  με­γά­λων ευ­ρω­παϊ­κών επι­χει­ρή­σε­ων και αυτές είναι που θέ­λουν να σώ­σουν Αυτό που πραγ­μα­τι­κά τους απα­σχο­λεί είναι η υγεία της Volkswagen, της Siemens, της Τίσεν, η υγεία της Airbus, της Renault με εκα­το­ντά­δες δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια και νέα με­γά­λα δη­μό­σια χρέη που έρ­χο­νται  και δη­μιουρ­γού­νται για να βοη­θη­θούν οι με­γά­λοι κα­πι­τα­λι­στές.

Αυτό που θα γίνει λοι­πόν σε πάρα πολ­λές χώρες είναι νέες πε­ρι­κο­πές στους ερ­γα­ζό­με­νους. Φα­ντά­ζο­μαι θα έχετε ακού­σει την πε­ρί­πτω­ση της Ryanair που πραγ­μα­το­ποιεί πτή­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην Αθήνα και σε άλλες πό­λεις. Η Ryanair λοι­πόν έχει ήδη επι­βά­λει σε θυ­γα­τρι­κή της μεί­ω­ση των μι­σθών κατά 30% του προ­σω­πι­κού. Ακόμα και στους πι­λό­τους των γραμ­μών της έχει επι­βά­λει να χρη­μα­το­δο­τή­σουν ένα τμήμα του μι­σθού τους κατά τη διάρ­κεια των δύο τριών μηνών του εγκλει­σμού. Οι επι­θέ­σεις λοι­πόν θα είναι εκ­πλη­κτι­κά σκλη­ρές σε όλη την Ευ­ρώ­πη με την αύ­ξη­ση του δη­μό­σιου χρέ­ους.

Έτσι αυτό το βι­βλίο που μι­λά­ει για την Ελ­λά­δα του 2015, τα συ­μπε­ρά­σμα­τα, γιατί θυ­μί­ζω ότι όλα τα τε­λευ­ταία κε­φά­λαια του βι­βλί­ου  ανα­φέ­ρο­νται σε αυτό που θα μπο­ρού­σε να έχει γίνει και που τώρα το λέω συ­νο­πτι­κά και προ­φο­ρι­κά αλλά εκεί το πε­ρι­γρά­φω με ένα τρόπο πολύ πιο λε­πτο­με­ρή.

Οπωσ­δή­πο­τε υπάρ­χει το ερώ­τη­μα του ευρώ που ήταν ένα ζή­τη­μα πολύ ση­μα­ντι­κό. Όπως ξέ­ρε­τε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει απο­φα­σί­σει να μη βάλει στο πρό­γραμ­μα του το ζή­τη­μα της εξό­δου από το ευρώ. Έτσι δεν ήταν από­φα­σή του, δεν ήτανε στο πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης η έξο­δος από την ευ­ρω­ζώ­νη. Ωστό­σο έλεγε για το χρέος και τις τρά­πε­ζες. Έπρε­πε λοι­πόν κατά τη γνώμη μου να υλο­ποι­η­θεί το πρό­γραμ­μα,  να γίνει ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους και να υπάρ­χει ο έλεγ­χος των τρα­πε­ζών. Αν γί­νο­νταν αυτά θα οδη­γού­μα­σταν στην πε­ρί­πτω­ση της σύ­γκρου­σης και στην απει­λή για έξοδο από το ευρώ.

Κατά τη γνώμη μου ένα κόμμα της αρι­στε­ράς πρέ­πει να είναι έτοι­μο όταν πάρει την κυ­βέρ­νη­ση της αρι­στε­ράς να βγει από την ζώνη του ευρώ. Πρέ­πει να είναι έτοι­μο, πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται, πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζει τη λαϊκή υπο­στή­ρι­ξη για να το κάνει. Και αντί­θε­τα με κά­ποιους που σκέ­φτο­νται ότι δεν υπάρ­χει παρά το ζή­τη­μα του ευρώ,  αντί­θε­τα λοι­πόν με αυ­τούς που σκέ­φτο­νται ότι πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να πά­ρου­με μία θέση σχε­τι­κά με το ευρώ, που κα­θο­ρί­ζει όλα τα υπό­λοι­πα, για μένα τα ζη­τή­μα­τα του χρέ­ους, της κι­νη­το­ποί­η­σης, της λαϊ­κής κι­νη­το­ποί­η­σης και των τρα­πε­ζών είναι τα πρω­ταρ­χι­κά ση­μεία. Και στη συ­νέ­χεια έρ­χε­ται το ευρώ.

Που ση­μαί­νει ότι αν παίρ­νο­νταν μέτρα πάνω στο χρέος για να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι ανά­γκες, για να βρε­θούν δη­λα­δή τα χρή­μα­τα για τις ανά­γκες του λαού, έτσι μπαί­νεις σε μία στρα­τη­γι­κή, σε μία δια­δι­κα­σία για να βγεις από τη ζώνη του ευρώ. Δεν πρέ­πει να φο­βά­ται κα­νείς να βγει από τη ζώνη του ευρώ γιατί είναι πάρα πολύ εφι­κτό. Είναι λοι­πόν δυ­να­τό έχο­ντας βγει από τη ζώνη του ευρώ να συ­νε­χί­ζεις να λει­τουρ­γείς ως οι­κο­νο­μία. Ως ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, ως οι­κο­νο­μία πορ­το­γα­λι­κή, ισπα­νι­κή ή  ιτα­λι­κή ή άλλης ευ­ρω­παϊ­κής χώρας.

Έτσι συ­νο­ψί­ζο­ντας, αυτό που θέλω να πω προ­σπα­θώ­ντας να σας πείσω να δια­βά­σε­τε το βι­βλίο μου «Συν­θη­κο­λό­γη­ση Ενη­λί­κων», που εκ­δό­θη­κε από τις εκ­δό­σεις redmarks που θέ­λουν να τους ευ­χα­ρι­στή­σω, γιατί έκα­ναν την προ­σπά­θεια να με­τα­φρά­σουν στα ελ­λη­νι­κά το βι­βλίο μου. Θέλω να σας πω επί­σης ότι αυτό το βι­βλίο με­τα­φρά­στη­κε στα ισπα­νι­κά. Πα­ρου­σιά­ζε­ται επί­σης το Μάρ­τιο στα γαλ­λι­κά, θα εμ­φα­νι­στεί σε κά­ποιους μήνες στο Λον­δί­νο στα αγ­γλι­κά, ενώ με­τα­φρά­σεις και σε άλλες γλώσ­σες έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί σε όλο τον πλα­νή­τη, μά­λι­στα αυτό το διά­στη­μα συ­ζη­τά­με και για μία έκ­δο­ση στην Αρ­γε­ντι­νή.

Θυ­μί­ζω επί­σης ότι από τις εκ­δό­σεις redmarks έχει εκ­δο­θεί και ένα άλλο βι­βλίο που δη­μο­σιεύ­τη­κε το  2017, το οποίο ανα­λύ­ει το ελ­λη­νι­κό χρέος, όπως δη­μιουρ­γή­θη­κε από την ανε­ξαρ­τη­σία του ελ­λη­νι­κού κρά­τους, δύο αιώ­νες πριν, μέχρι το μνη­μό­νιο και μέχρι την πο­λι­τι­κή που εφαρ­μό­στη­κε το 2015.

Αυτά λοι­πόν , καλή ανά­γνω­ση σας χαι­ρε­τώ και ευ­χα­ρι­στώ πολύ για την προ­σο­χή σας.

.

Η πα­ρα­πά­νω το­πο­θέ­τη­ση του Ερίκ Του­σέν ανα­πτύ­χθη­κε μα­γνη­το­σκο­πη­μέ­νη στην εκ­δή­λω­ση της ΔΕΑ: 5 χρό­νια από το δη­μο­ψή­φι­σμα του Ιούλη 2015 – Υπήρ­χε άλλος δρό­μος. [Δευ­τέ­ρα 29/6 στο αί­θριο του δη­μαρ­χεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης – ΔΕΙΤΕ ΣΧΕ­ΤΙ­ΚΗ ΑΝΑΡ­ΤΗ­ΣΗ].

Ο Ερίκ Του­σέν είναι μαρ­ξι­στής ακτι­βι­στής με διε­θνή δράση ενά­ντια στο χρέος φτω­χό­τε­ρων χωρών και την ερ­γα­λειο­ποί­η­σή του για την επι­βο­λή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Υπήρ­ξε ο συ­ντο­νι­στής της Επι­τρο­πής Ελέγ­χου του Χρέ­ους που συ­γκρο­τή­θη­κε από τη βουλή τον Ια­νουά­ριο του 2015. Είναι ο  συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλί­ου: «Συν­θη­κο­λό­γη­ση  Ενη­λί­κων» (εκ­δό­σεις Red Marks), εναλ­λα­κτι­κή αφή­γη­ση στα όσα λέει στο βι­βλί­ου του ο Γ. Βα­ρου­φά­κης για τα γε­γο­νό­τα χει­μώ­να-άνοι­ξη του 2015 (πρώτο εξά­μη­νο δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ), υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο τότε υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από τον Τσί­πρα.

Κατ’ αυτόν, οι βα­σι­κοί λόγοι της ήττας του «ελ­λη­νι­κού πα­ρα­δείγ­μα­τος» ήταν: η από­φα­ση να μην προ­χω­ρή­σει ο Τσί­πρας μο­νο­με­ρώς στις πρά­ξεις ανα­τρο­πής της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής, ο εγκλω­βι­σμός στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους δα­νει­στές και τις ευ­ρω­παϊ­κές ηγε­σί­ες, η υπο­γρα­φή εκεί­νον τον Φε­βρουά­ριο της συν­θη­κο­λό­γη­σης και της πα­ραί­τη­σης από τη δια­γρα­φή χρέ­ους, η άρ­νη­ση κι­νη­το­ποί­η­σης του κό­σμου στο εσω­τε­ρι­κό και  των αλ­λη­λέγ­γυων στην Ευ­ρώ­πη, η ανοι­χτή προ­δο­σία με την ανα­τρο­πή του Όχι σε Ναι στο δη­μο­ψή­φι­σμα, η άρ­νη­ση της σύ­γκρου­σης με την ΕΕ και της μη προ­ε­τοι­μα­σί­ας για έξοδο από την Ευ­ρω­ζώ­νη.

Επί­σης, υπο­στη­ρί­ζει ότι η Ελ­λά­δα είχε ερ­γα­λεία, ενώ μέμ­φε­ται τα στε­λέ­χη της τότε εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης (ΛΑΕ) που δεν αντέ­δρα­σαν από τον Μάρ­τιο ώστε να πιέ­σουν και απο­τρέ­ψουν τον Τσί­πρα από τη μνη­μο­νια­κή στρο­φή. Ένα κόμμα της αρι­στε­ράς πρέ­πει να είναι έτοι­μο να απο­χω­ρή­σει από το ευρώ, λέει. Τέλος, υπο­γραμ­μί­ζει και τις συ­νέ­πειες της συν­θη­κο­λό­γη­σης της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και της ήττας στην Ελ­λά­δα, για τις εξε­λί­ξεις σε Ισπα­νία και Πορ­το­γα­λία, αλλά και  γε­νι­κό­τε­ρα στην Ευ­ρώ­πη.

Στην ίδια εκ­δή­λω­ση μί­λη­σε και ο Χρή­στος Λά­σκος, ο οποί­ος επι­σή­μα­νε ότι υπήρ­χε άλλος δρό­μος, ακόμη και τον Ιού­λιο. Να είχε τη­ρη­θεί το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, να είχαν λη­φθεί μέτρα ενά­ντια στους κα­πι­τα­λι­στές και να είχαν απευ­θυν­θεί  στον ελ­λη­νι­κό λαό αλλά και τους ευ­ρω­παϊ­κούς. Ανέ­φε­ρε μά­λι­στα το πα­ρά­δειγ­μα της Ισλαν­δί­ας, αλλά και τις αρ­νη­τι­κές επι­δρά­σεις στην ευ­ρω­παϊ­κή αρι­στε­ρά. Η ήττα μας αφορά όλους, κα­τέ­λη­ξε.

Ο Αντώ­νης Ντα­βα­νέλ­λος με­τα­ξύ άλλων ανέ­φε­ρε πως πρέ­πει να γίνει αυ­το­κρι­τι­κή των εσω­κομ­μα­τι­κών δυ­νά­με­ων που δεν αντέ­δρα­σαν έγκαι­ρα, ούτε γιατί δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε εκεί­νη η πρω­το­φα­νής κι­νη­το­ποί­η­ση από τα κάτω με κο­ρύ­φω­ση το 2010-11. Υπήρ­χαν στοι­χεία που θα έπρε­πε να κι­νη­το­ποι­ή­σουν όσους δια­φω­νού­σαν (συ­νερ­γα­σία με ΑΝΕΛ, εκλο­γή Παυ­λό­που­λου στην προ­ε­δρία, συμ­φω­νία με Ευ­ρω­παί­ους και δα­νει­στές Φε­βρουα­ρί­ου 2015, νόμος Κα­τρού­γκα­λου κ.α.). Αρ­γή­σα­με πολύ να κι­νη­θού­με, είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

[ΣΧΕ­ΤΙ­ΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙ­ΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΤΟΥ­ΣΕΝ και την ΕΚ­ΔΗ­ΛΩ­ΣΗ στην εφη­με­ρί­δα ΕΡ­ΓΑ­ΤΙ­ΚΗ ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΑ στο δια­δι­κτυα­κό rproject και στο redmarks].

*Ση­μεί­ω­ση από το Rproject: Δείτε το βί­ντεο με ολό­κλη­ρη την εκ­δή­λω­ση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου