Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η χθεσινή εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη, συνήγορου πολιτικής αγωγής


Δεν υπήρξε, δυστυχώς, η δέουσα προσέλευση στη χθεσινή εκδήλωση, παρά τον επίκαιρο χαρακτήρα της και το έντονο ενδιαφέρον το οποίο οφείλει να έχει η κοινή γνώμη για τη δίκη αυτή και το φασισμό, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχει. Οι δικαιολογίες δεν αρκούν. Η δίκη αποτελεί ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, και θα σημαδέψει αναπότρεπτα το μέλλον μας. Αυτό τόνισαν όλοι οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες ιστορικές, θεωρητικές και κυρίως πολιτικές αναφορές.
Η εκδήλωση την οποία οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου με την υποστήριξη των Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, και υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ξεκίνησε καλωσόρισμα και εισήγηση του Συγγραματέα του ΕΣΔΟΓΕ, Αριστομένη Συγγελάκη, ο όποιος έκανε μία σύντομη και διεξοδική αναφορά στα εγκλήματα των ναζιστών κατά του ελληνικού λαού στη διάρκεια της κατοχής και στον αγώνα για τη διεκδίκηση και είσπραξη από τη Γερμανία των αποζημιώσεων από τα εγκλήματα αυτά. Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Ε.Κ.Η., Στέλιου Βοριά, ο οποίος υπενθύμισε τους αγώνες του Ε.Κ.Η. κατά του ναζισμού και του φασισμού, και κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό Αριστέα Πλεύρη, αναπληρώτρια του Δημάρχου Ηρακλείου, η οποία μίλησε για τους αγώνες του Δήμου κατά του φασισμού, και παρακάλεσε να μεταφερθεί η συμπαράσταση του Δήμου Ηρακλείου προς τη Μάγδα Φύσσα. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με το χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Γιώργου Καρτσωνάκη, δικηγόρου.
Ακολούθησαν οι ομιλίες:
*   του Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική νίκη των συμμάχων κατά του φασισμού, και τον τρόπο με τον οποίο
ανέκαμψε ο φασισμός τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι η δίκη έχει πρωτίστως πολιτικό νόημα, και πρέπει να τιμωρηθούν οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που τέλεσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα αναφέρθηκε στο χουντικής εμπνεύσεως υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, και στις πολλαπλά επιχειρούμενες προσπάθειες κατάλυσης του Συντάγματος.
**  του δημοσιογράφου, Παναγιώτη Γεωργουδή, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η αθώωση και εξιλέωση του φασισμού μέσω της μεταμοντέρνας ιδεολογίας.

***   του συνταξιούχου δικηγόρου Γιάννη Ξυλούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δίκη και καταδίκη του Χίτλερ για το αποτυχημένο "πραξικόπημα της μπυραρίας" του 1923, για το οποίο καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, πλην όμως αποφυλακίστηκε μετά από εννέα μόλις μήνες με απόφαση του Αναθεωρητικού Γερμανικού Δικαστηρίου, και αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η πορεία της ιστορίας αν η ποινή που επιβλήθηκε στο Χίτλερ ήταν αυστηρή και αν δεν είχε ανατραπεί από το Αναθεωρητικό.
**** η εξαιρετική τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ./Δ.Σ.Η. και εκπροσώπου της Δικηγορικής Συσπείρωσης, Μιχάλη Σαρχιανάκη, ο οποίος αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην εμφατι κατηγορητήριο κή απουσία από την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου πίσω από το πρόσχημα της μη παρέμβασης στην κρίση της Δικαιοσύνης. Ακολούθως υπενθύμισε ότι όμοια στάση είχε κρατήσει ο Δ.Σ.Η. και το 2013, όταν αρνήθηκε να διοργανώσει και να συμμετάσχει έστω στην εκδήλωση π αφορούσε και πάλι τη Χρυσή Αυγή, υπό το πρόσχημα (τότε) ότι ήταν εκλεγμένο κόμμα της Βουλής, την οποία (εκδήλωση) διοργάνωσε τελικά η Δικηγορική Συσπείρωση σε συνεργασία με το Ε.Κ.Η. και το βιβλιοπωλείο "Αναλόγιο". Στη συνέχεια έθεσε δύο ερωτήματα : (α) εάν είναι θεμιτό να γίνονται τέτοιου είδους, όπως η εκδήλωση αυτή, απόπειρες παρέμβασης σε μια εκκρεμή δίκη, δίνοντας θετική απά
ντηση στηριγμένη σε νομικά επιχειρήματα, και (β) πως θα αντιμετωπιστεί η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία, ένα θέμα το οποίο όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν, ακόμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν προχώρησε ερώτηση 17 βουλευτών της για το θέμα αυτό.
****** η μαχητική τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη, συνήγορου πολιτικής αγωγής, και συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος τόνισε τη μάχη που δίνουν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής απέναντι σε ένα τραγικά ελαστικό, προβληματικό και ελλιπές κατηγορητήριο, το οποίο αποφεύγει να αποδώσει κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις που διαπιστώνει ως τετελεσμένες, σε μια εξ ίσου ελλιπή και αθωωτική εισαγγελική έδρα, η οποία απέφυγε να διερευνήσει τις ευθύνες των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, ηθικών αυτουργών στα αδικήματα που τέλ
εσαν τα μέλη της. και στην αδιαφορία που έχουν επιδείξει τα ΜΜΕ για τη δίκη αυτή, τονίζοντας ότι η στάση τόσο των εισαγγελέων, όσο και των δικαστών και των ΜΜΕ είναι τελείως και δυσανάλογα αντίθετη στις δίκες των κατηγορούμενων της άλλης πλευράς,, της Ειρηάννας, του Τσιρώνη που αθωώθηκε πριν 5 ημέρες. Τόνισε την τεράστια πολιτική σημασία της δίκης και της τυχόν καταδίκης των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας την τελείως αρνητική επιρροή που θα έχει  μια απαλλακτική απόφαση. Καυτηρίασε επίσης και το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την έξαρση της κρατικής κατααστολή, αυθαιρεσίας και της αστυνομοκρατίας.
Στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο υπογράφων επεσήμανε την απαράδεκτη απουσία του Δ.Σ.Η. για το ίδιο θέμα και για δεύτερη φορά μετά το 2013, την εξ ίσου απαρέδεκτη σιωπή του Δ.Σ.Η. και όλων των δικηγορικών συλλόγων για το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, και την ένοχη σιωπή του Προέδρου της Ολομέλειας, ο οποίος, σε αντίθεση με τώρα, έσπευδε να παρέμβει στη δίκη Τοπαλούδη, και έθεσε ένα ερώτημα προς τον Κώστα Παπαδάκη: εάν θεωρεί θετικό γεγονός την αθωωτική επί της ουσίας εισαγγελική προτάση, υπό την έννοια ότι πυροδότησε το αντιφασιστικό φρόνημα του λαού και τον ξύπνησε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η συγκεκριμένη δίκη. Ο Κώστας Παπαδάκης απάντησε ότι δεν τη θεωρεί θετικό γεγονός γιατί η Εισαγγελέας αποτελεί θεσμικό όργανο και παράγοντα της δίκης, και υπό την έννοια αυτή η πρότασή της έχει βαρύνουσα σημασία, και σαφώς επιρρεάζει την έκβαση της δίκης, από την άλλη όμως κινητοποίησε τον κόσμο και έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τη δίκη.
Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν όσες από τις τοποθετήσεις των ομιλητών καταστεί δυνατόν να διασωθούν, καθώς ένα αναπάντεχο τεχνικό πρόβλημα έχει προκαλέσει απώλεια σημαντικού μέρους αυτών, μεταξύ των οποίων -ατυχώς- και τη σημαντική τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου