Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο Στέλιος Καστρινάκης

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 85 ετών ο Στέλιος Καστρινάκης, που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. το διάστημα 1996 - 1999, και Γενικός Γραμματέας τις αμέσως προηγούμενες θητείες, με Πρόεδρο το Μιχάλη Φαρσάρη. Από τις θέσεις αυτές προσέφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο, εισηγούμενος και υλοποιώντας πρωτοποριακές ιδέες. Ο Στέλιος ήταν ένας από τους πρώτους συναδέλφους που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και μετά από λίγα χρόνια πρότεινε, αποδέχθηκε το Δ.Σ. και υλοποιήθηκε με δική του φροντίδα και ευθύνη το πρόγραμμα της μαζικής προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών Hyundai από το κατάστημα Σταυρακάκη του Ηρακλείου, και εκμάθησης του προγράμματος pfs από τους συναδέλφους. Η αγορά έγινε με την εγγύηση του Δ.Σ.Η. και η αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών εξοφλήθηκε μέσω του διανεμητικού λογαριασμού. Επρόκειτο για μια φοβερή για την εποχή της πρωτοτυπία σε πανελλήνιο επίπεδο, η οποία έβαλε τους δικηγόρους του Ηρακλείου σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο προστέθηκε αμέσως μετά η δημιουργία της πρώτης τράπεζας νομικών πληροφοριών της Hellas Lex, στο έμψυχο δυναμικό της οποίας στηρίχθηκε λίγο μετά η Nomos

20.12.2013 σε εκδήλωση για τη βράβευση των παλιών Προέδρων του Δ.Σ.Η., Μανόλη Κλίνη, και Στέλιου Καστρινάκη και του μέλους του Δ.Σ.Η., Γιώργου Κανακαράκη. Από αριστερά Γιώργος Κανακαράκης, Στέλιος Καστρινάκης, Βασίλης Λαμπρινός, Μανόλης Κλίνης (αρχείο Γιάννη Λεβέντη)

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. συνέχισε το έργο της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Συλλόγου. Δικό του επίτευγμα είναι η ταξινόμηση και η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης της βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Καθιέρωσε το καθηκοντολόγιο των μελών του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. και τον Κανονισμό Λειτουργίας, που συνέταξαν μαζί με την τότε Γ.Γραμματέα, Κατερίνα Αποστολάκη, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε από τις επόμενες διοικήσεις. Ο αγώνας για την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης υπήρξε σημαντικό μέρος της δραστηριότητας και της δικής του προεδρίας. Συνέχισε το πολιτιστικό έργο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση Φαρσάρη, και επί της θητείας του ανέβηκαν σημαντικά έργα από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου. Συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά στη θεατρική ομάδα, ανεβάζοντας το 1993 σε δική του σκηνοθεσία την "Επέτειο" του Τσέχωφ, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος, ο Γιώργος Λεμπιδάκης και η Ελευθερία Κοντάκη με μουσική επένδυση Γιάννη Λεβέντη. Το 2011 συμμετείχε ως ηθοποιός στους "Αδερφοφάδες" του Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου. Για το έργο του ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. βραβεύτηκε από το Σύλλογο στις 20.12.2013.

Ο Στέλιος Καστρινάκης, γόνος της γνωστής παλιάς  οικογένειας του Ηρακλείου, με σαφέστατες προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις, υπήρξε ένας εξαιρετικός και επιτυχημένος συνάδελφος που εξέδωσε σημαντικές και πρωτοποριακές αποφάσεις ήδη από το δεκαετία του 1990. Στο γραφείο του στη γωνία της λεωφόρου 25ης Αυγούστου και πλατείας Αγίου Τίτου θήτευσαν πολλές νέες και νέοι συνάδελφοι, τους οποίους ο Στέλιος αντιμετώπιζε πάντοτε ως ισότιμους συναδέλφους και τους παρείχε απλόχερα τις γνώσεις του. Το ίδιο έκανε και σε όποιον άλλο συνάδελφο ζητούσε τη βοήθειά του. Προσωπικά έχω μάθει πολλά πράγματα από το Στέλιο. Και αν οι γνώσεις του ξεπερνούσαν κατά πολύ το επίπεδο των ασκουμένων ή των άλλων συναδέλφων, ο Στέλιος πάντοτε φρόντιζε να αναλύει και να λύνει κάθε απορία, ως ίσος προς ίσον.

Η απώλεια του Στέλιου είναι μια σημαντική απώλεια. Θα λείψει σε όλους μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη Λένια και τα παιδιά του.

2000 : Πορεία για το Εφετείο : από αριστερά Μανόλης Ατσαλής, η Θάλεια Φανουράκη, που τόσο μας λείπει όλα αυτά τα χρόνια, Στέλλα Παλαιολόγου, Στέλιος Καστρινάκης (αρχείο Γιάννη Λεβέντη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου