Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Οι ζωές μας μετράνε !!!! Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 16.3.2023 στις 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας και στη σιωπηρή διαμαρτυρία στις 20.30 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας οι δικηγόροι του Δ.Σ.Η. απέχουμε την Πέμπτη 16.3.2023, για τους λόγους που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, και με τους οποίους συμφωνούμε. Το Δ.Σ. δεν αποφάσισε τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, αλλά τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας το βράδυ της ίδιας μέρας (βλ. αναλυτικά στην ανακοίνωση που παρατίθεται παρακάτω). 

Η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου, και οι σύμβουλοι που υποστήριξε η παράταξη και οι συνάδελφοι συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας, και καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο και στη σιωπηρή διαμαρτυρία που αποφάσισε το Δ.Σ. Για το συλλαλητήριο σημείο συνάντησης στο Νέο Κέντρο απέναντι από την Περιφέρεια στις 11.00. 



Ηράκλειο, 14 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στη συνεδρίαση του της 14ης Μαρτίου 2023, επικυρώνοντας την απόφαση της 13-03-2023 της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο, αποφάσισε ομόφωνα:

(α) την αποχή των Δικηγόρων Ηρακλείου από τα καθήκοντα τους την Πέμπτη 16 Μαρτίουέξω  2023,

(β) Τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας των μελών του, την ίδια ημέρα (Πέμπτη 16.3.2023) και ώρα 20:30 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου,

(γ) Τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη εμφάνιση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής  στη Λάρισα.

(δ) Την συμμετοχή των μελών του ΔΣΗ στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16.03.2023 με την ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος. 

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι κατά την ημέρα της αποχής θα χορηγείται άδεια παράστασης, κατόπιν αίτησης στην Αρμόδια Επιτροπή Αδειών του Δ.Σ.Η. μόνο σε υποθέσεις (πολιτικές, ποινικές και διοικητικές) που υπάρχει ζήτημα παραγραφής ή προθεσμίας.

Ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις θα χορηγείται άδεια στις συνοδείες και σε εκείνες στις οποίες υπάρχουν κρατούμενοι για τους οποίους συμπληρώνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος προσωρινής κράτησης, στα πλημμελήματα όταν υπάρχει θέμα παραγραφής δηλαδή συμπλήρωση 6ετίας από τον χρόνο τέλεσης της πράξης για τον πρώτο βαθμό και 7ετίας για τον δεύτερο βαθμό και στα κακουργήματα όπου έχει συμπληρωθεί 15ετία από τον χρόνο τέλεσης της πράξης.

Άδεια επίσης θα χορηγείται για τη συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών (σε Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων και των αναστολών πλειστηριασμών.

Δεν απαιτείται άδεια για κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων, αγωγών και κλήσεων, για κατάθεση προτάσεων, προσθηκών- αντικρούσεων, για επίδοση δικογράφων, εξωδίκων και αποφάσεων και για λήψη ενόρκων βεβαιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 241 παρ. 3 Κ.Πολ.Δ. δεν καταβάλλεται παράβολο αναβολής σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων για την υποβολή αιτήματος αναβολής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                        Νίκος Λογοθέτης                                         Νίκος Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου