Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών έριξε από το Ηράκλειο “πόρτα” στον Αυγενάκη λόγω αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων

Από το candiadoc του Αλέκου Ανδρικάκη. Γενικά αποφεύγω να αναφέρομαι σε υποθέσεις που χειρίζομαι, κάποιες από τις οποίες αφορούν στις αγωγές και μηνύσεις του κ. Αυγενάκη κατά του Αλέκου Ανδρικάκη για κάποια δημοσιεύματά του. Τις υποθέσεις αυτές χειριζόταν ο εκλιπών εκλεκτός συνάδελφος, Πέτρος Μηλιαράκης, και σταδιακά κατέληξε πολύ πριν το θάνατό του να τις χειρίζομαι εγώ, λόγω του μεγάλου φόρτου της απασχόλησής του Πέτρου, που εμπόδιζε τη συχνή παρουσία του στα Δικαστήρια του Ηρακλείου. Η σταθερή τακτική Αυγενάκη είναι η άσκηση αγωγής αποζημίωσης και η κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση.  Ο κ. Αυγενάκης εγκαινίασε την τακτική αυτή ήδη από το 2015, όταν ο όρος SLAPP, με τον οποίο έχουν χαρακτηριστεί διεθνώς οι αγωγές αυτές ήταν άγνωστος στην Ελλάδα. Πρόκειται για "Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού,  όρος που αποτελεί απόδοση του αγγλικού Strategic lawsuits against public participation (SLAPP) και αναφέρεται στις αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους, σχετικά με κάποιο ζήτημα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων αγωγών δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους". Η ΠΟΕΣΗ τον περασμένο μήνα, εξ αιτίας αυτής της τακτικής Αυγενάκη, και με αφορμή τη μετ'αναίρεση συζήτηση μήνυσης Αυγενάκη κατά Ανδρικάκη, που εκδικάστηκε στις 2.2.2023 στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, παρενέβη στη δίκη με την εκλεκτή συνάδελφο, δικηγόρο Πατρών, Χρύσα Βουλδή, με την οποία συμπαρασταθήκαμε, και τη μάρτυρα Νέλλη Κατσαμά, δημοσιογράφο, μέλος του  Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΗ. Σημειώνω ότι  κατά των αγωγών SLAPP Αυγενάκη έχει πριν λίγες μέρες τοποθετηθεί αρνητικά και η Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, σχετικά με αγωγή Αυγενάκη κατά της ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Ο αποκλεισμός Αυγενάκη από την συγκεκριμένη σημαντική πανελλήνια εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης ορθής τακτικής της ΠΟΕΣΗ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, το δευτεροβάθμιο όργανο των δημοσιογράφων της χώρας, πραγματοποίησε σήμερα στο Ηράκλειο μια σημαντική ημερίδα για τα προβλήματα της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια. Δεν ξέρω πόσο θα μπορέσει αυτό το συνέδριο, στο οποίο ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων από όλες τις Ενώσεις της χώρας, να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα των επαγγελματιών δημοσιογράφων, όμως ήδη πέτυχε κάτι σημαντικό: με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του στη βιομηχανία αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων από πολιτικούς και άλλους παράγοντες.

Η ΠΟΕΣΥ απλά έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: ενώ κάλεσε τους τοπικούς βουλευτές και άλλους εκπροσώπους των φορέων, δεν κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ακριβώς λόγω των συνεχών δικαστικών προσφυγών σε βάρος δημοσιογράφων. Και ιδιαίτερα των αγωγών. Αλλά και των επιθέσεων.

Ο κ. Αυγενάκης εδώ και χρόνια προσπαθεί να φιμώσει το Candiadoc (παλιότερα το Candianews) και τον υπεύθυνό του δημοσιογράφο Αλέκο Α. Ανδρικάκη με αγωγές και άλλες δικαστικές προσφυγές, τακτική που εφαρμόζει πλέον και σε δημοσιογράφους της Νέας Κρήτη και της ΚΡΗΤΗ Tv.

Η ΠΟΕΣΥ αλλά και οι πρωτοβάθμιες δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας αντιδρούν στις αγωγές των “αξιωματούχων” κατά δημοσιογράφων με τις οποίες στην ουσία τους κρατούν όμηρους ώστε να μη μπορούν να ασκούν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα, με τον “αποκλεισμένο” Λ. Αυγενάκη να είναι στην κορυφή εκείνης της λίστας που κυνηγάει δημοσιογράφους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου