Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η ατιμωρησία είναι προνόμιο των υψηλών οικονομικών και πολιτικών ελίτ (Συνέντευξη με την Ιωάννα Κούρτοβικ για τον νέο ποινικό κώδικα)

 Από την ιστοσελίδα του Rproject

Συνέντευξη με την Ιωάννα Κούρτοβικ για τον νέο ποινικό κώδικα

Εντός των επό­με­νων ημε­ρών ανα­μέ­νε­ται να ει­σα­χθεί  στη Βουλή προς ψή­φι­ση το νο­μο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Δι­καιο­σύ­νης που τι­τλο­φο­ρεί­ται «Πα­ρεμ­βά­σεις στον Ποι­νι­κό Κώ­δι­κα και τον Κώ­δι­κα Ποι­νι­κής Δι­κο­νο­μί­ας για την επι­τά­χυν­ση και την ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ποι­νι­κής δίκης - Εκ­συγ­χρο­νι­σμός του νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου για την εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κή βία». Ενό­ψει της επι­κεί­με­νης νο­μο­θέ­τη­σης, δη­μο­σιεύ­ου­με συ­νέ­ντευ­ξη με την Ιω­άν­να Κούρ­το­βικ, Δι­κη­γό­ρο Αθη­νών. Τη συ­νέ­ντευ­ξη πήρε η Χρύσα Τσι­κα­λου­δά­κη. 

Σύμ­φω­να με τις εξαγ­γε­λί­ες του Υπουρ­γού Δι­καιο­σύ­νης, το σχέ­διο νόμου σκο­πεί να δώσει "τέλος στην ατι­μω­ρη­σία" πρω­τί­στως μέσω της αυ­στη­ρο­ποί­η­σης των ποι­νών. Θε­ω­ρείς ότι το υφι­στά­με­νο πλαί­σιο ποι­νών είναι ανε­παρ­κές και "εν­θαρ­ρύ­νει" την έξαρ­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας;

Η Κυ­βέρ­νη­ση με διά­φο­ρες δη­λώ­σεις των στε­λε­χών της  μοιά­ζει να  εγκα­λεί την κοι­νω­νία  και την ενο­χο­ποιεί για την «ατι­μω­ρη­σία». Στη χώρα μας, όμως,  η ατι­μω­ρη­σία είναι προ­νό­μιο των υψη­λών οι­κο­νο­μι­κών και πο­λι­τι­κών ελίτ, των εκλε­κτών της πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας, αλλά και φυ­λά­κων της, των αστυ­νο­μι­κών σω­μά­των, και πλήτ­τει την κοι­νω­νία, καθώς τα εγκλή­μα­τα αυτά μέ­νουν ατι­μώ­ρη­τα και δη­λη­τη­ριά­ζουν τον κοι­νω­νι­κό ιστό. Αντί­θε­τα οι ποι­νι­κές κυ­ρώ­σεις πλήτ­τουν αλύ­πη­τα τα φτω­χό­τε­ρα στρώ­μα­τα, την πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα της φτώ­χειας και του κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού, τους τσιγ­γά­νους, τους με­τα­νά­στες, την άνερ­γη νε­ό­τη­τα κοκ. 

Μια ματιά στους αριθ­μούς των φυ­λα­κών αρκεί για να το επι­βε­βαιώ­σει. Σε 10.500 πε­ρί­που κρα­τού­με­νους στις αρχές του 2023 εν­δει­κτι­κά: 

To 20-21%, είναι αυτοί που βρί­σκο­νται στην φυ­λα­κή για δια­κί­νη­ση με­τα­να­στών, τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές, είναι και οι ίδιοι οι­κο­νο­μι­κοί πρό­σφυ­γες.

Ένα 20-25%, 2150 άτομα είναι αυτοί που βρί­σκο­νται με το νόμο για τα ναρ­κω­τι­κά, σε ένα με­γά­λο μέρος τους σπρωγ­μέ­νοι στο έγκλη­μα από τη χρήση, ή την κοι­νω­νι­κή πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση.

-Ένα 15-16%, περι τους 1750, είναι για ποι­νές φυ­λά­κι­σης, ποι­νές δη­λα­δή που θα μπο­ρού­σαν να έχουν εξα­γο­ρά­σει, αν είχαν λεφτά, ή να έχουν με­τα­τρέ­ψει σε κοι­νω­φε­λή ερ­γα­σία, αν είχαν τα μέσα (γιατί χωρίς μέσο δεν βρί­σκε­ται θέση για κοι­νω­φε­λή ερ­γα­σία).

Η εγκλη­μα­το­λο­γία, οι στα­τι­στι­κές αλλά και η κα­θη­με­ρι­νή εμπει­ρία δεί­χνουν ότι η πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα δεν πτο­εί­ται από το ύψος των ποι­νών, όταν δεν υπάρ­χει άλλη διέ­ξο­δος. Αλλά ούτε και το βαρύ έγκλη­μα πτο­εί­ται, γιατί, και γι αυτό,  απέ­να­ντι στις βα­ριές ποι­νές,  δεν υπάρ­χει άλλη διέ­ξο­δος.

Πέραν της αύ­ξη­σης των απει­λού­με­νων ποι­νών, σκο­πός φέ­ρε­ται να είναι και η πραγ­μα­τι­κή έκτι­ση (μέ­ρους, του­λά­χι­στον) της ποι­νής, ακόμη και για ήσ­σο­νος βα­ρύ­τη­τας πλημ­με­λη­μα­τι­κές πρά­ξεις. Πώς πα­ρεμ­βαί­νει το νο­μο­σχέ­διο στο θεσμό της ανα­στο­λής εκτέ­λε­σης της ποι­νής και στους εναλ­λα­κτι­κούς τρό­πους έκτι­σής της;

Σύμ­φω­να με το νο­μο­σχέ­διο η ανα­στο­λή εκτέ­λε­σης της  ποι­νής πε­ριο­ρί­ζε­ται δρα­στι­κά  με κρι­τή­ριο την επι­βαλ­λό­με­νη ποινή  (έως ένα χρόνο) και την προη­γού­με­νη  τυχόν μικρή κα­τα­δί­κη (με ποι­νές μέ­χρις ενός χρό­νου). Η με­τα­τρο­πή (εξα­γο­ρά) επα­να­φέ­ρε­ται (όπως υπήρ­χε και μέχρι το 2019) για μι­κρές ποι­νές μέχρι δυο χρό­νων ενώ ρυθ­μί­ζε­ται η κοι­νω­φε­λής ερ­γα­σία. Η βα­σι­κή όμως θέση του σχε­δί­ου είναι η πραγ­μα­τι­κή έκτι­ση της ποι­νής. 

Μι­κρές και με­γά­λες εκτρο­πές της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, βί­αιες εντά­σεις μέσα στην οι­κο­γέ­νεια, στη γει­το­νιά, στο κοι­νω­νι­κό χώρο, τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα, αδι­κη­μα­τι­κές αμέ­λειες, αλλά και νε­α­νι­κή πο­λι­τι­κή ανυ­πα­κοή και δια­μαρ­τυ­ρία, θα στοι­βά­ζο­νται στα ήδη υπερ­φορ­τω­μέ­να κελιά των φυ­λα­κών, για τις οποί­ες συ­νε­χώς κα­τα­δι­κά­ζε­ται η Ελ­λά­δα από το Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των. Το δια­κη­ρυγ­μέ­νο σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης είναι «η φυ­λα­κή να είναι φυ­λα­κή» για όλους. Η έκτι­ση των ποι­νών, κατά ένα μέρος τους, με­γα­λύ­τε­ρο ή μι­κρό­τε­ρο,  επα­φί­ε­ται στην κρίση του ενός δι­κα­στή, που κα­λεί­ται να δι­κά­σει 50 υπο­θέ­σεις μέσα σε μια μέρα χωρίς να έχει το χρόνο να δει καν το φά­κε­λο, και κι­νεί­ται  μόνο με το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο (που γρά­φε­ται με ότι λέει  το δια­βι­βα­στι­κό της αστυ­νο­μί­ας).

Ακόμη και μι­κρο­πα­ρα­βά­τες θα στο­χο­ποιού­νται και θα στιγ­μα­τί­ζο­νται ως «τρό­φι­μοι», για να τι­μω­ρού­νται εφ’ο­ρου ζωής, όχι μόνον με τη στέ­ρη­ση της ελευ­θε­ρί­ας τους, αλλά και στην ερ­γα­σια­κή τους θέση ή δρα­στη­ριό­τη­τα και μαζί με αυ­τούς θα πλήτ­τε­ται και η οι­κο­γέ­νειά τους οι­κο­νο­μι­κά, θα απο­μο­νώ­νε­ται κοι­νω­νι­κά και θα υφί­στα­ται κι αυτή τις κυ­ρώ­σεις για την πα­ρά­βα­ση του δικού της αν­θρώ­που.

Με­τα­ξύ άλλων προ­βλέ­πε­ται η αυ­στη­ρο­ποί­η­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων της υφ΄όρον από­λυ­σης. Θε­ω­ρεί­τε ότι στο εξής -και εφό­σον το σχέ­διο γίνει νό­μος-, η από­λυ­ση των κρα­του­μέ­νων τρέ­πε­ται από κα­νό­να σε εξαί­ρε­ση; Πώς ερ­μη­νεύ­εις τη συ­γκε­κρι­μέ­νη νο­μο­θε­τι­κή επι­λο­γή;

Ήδη με συ­νε­χείς πα­ρεμ­βά­σεις, η κυ­βέρ­νη­ση είχε συρ­ρι­κνώ­σει το δι­καί­ω­μα στην υφ’ό­ρον από­λυ­ση. Τώρα, μετά την επέ­κτα­ση των ορίων πραγ­μα­τι­κής έκτι­σης των προη­γού­με­νων τρο­πο­ποι­ή­σε­ων, αλ­λά­ζει τα κρι­τή­ρια της χο­ρή­γη­σής της, ει­σά­γο­ντας, αντί της -αυ­στη­ρά επι­βαλ­λό­με­νης κατά το ισχύ­ον από δε­κα­ε­τί­ες δί­καιο- κρί­σης περι της δια­γω­γής του κρα­τού­με­νου κατά την διάρ­κεια της έκτι­σης, το επι­κίν­δυ­να αό­ρι­στο  στοι­χείο της  «εν γένει εκτί­μη­σης των ατο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών πε­ρι­στά­σε­ων του κα­τα­δι­κα­

Η ημερίδα αντιδιαβούλευσης της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας "Οι νέες αλλαγές στον Π.Κ. και τον Κ.Π.Δ. - Μια ολοκληρωτική αντιμεταρρύθμιση" (18.12.2023)

Την εκδήλωση αυτή που διοργάνωσε στις 18.12.2023 η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας μπορείτε να παρακολουθήσετε από το youtube. Συμμετείχαν οι συνάδελφοι :

Κώστας Παπαδάκης : Η βασικής φιλοσοφία της ποινικής αντιμεταρρύθμισης

Άννυ Παπαρρούσου, Ιωάννα Κούρτοβικ, Κλειώ Παπαντολέων, Ιωάννα Στεντούμη : Ο Π.Κ. στον προκρούστη του ποινικού λαϊκισμού

Βασίλης Παπαστεργίου, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρίνα  Δαλιάνη, Γιώργος Κακαρνιάς, Κατερίνα Πουρνάρα : Ο Κ.Π.Δ. ως εργαλείο ακύρωσης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου

Θανάσης Καμπαγιάννης: Συμπεράσματα - Ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στην ψήφιση των νέων κωδίκων

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Η εκδήλωση της Πέμπτη για τους ποινικούς κώδικες

Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη η πρώτη εκδήλωση της Δικηγορικής Προοπτικής για τις επιχειρούμενες απαράδεκτες τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η συνάδελφος Μαρία Πλαγιωτάκη, και συμμετείχαν οι ποινικολόγοι Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος Αθήνας), Ανδρέας Αργυρόπουλος (δικηγόρος Ρεθύμνου) και Γιώργος Στειακάκης (δικηγόρος Ηρακλείου). Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχε πολύς κόσμος πέρα από τις και τους δικηγόρους. Θα πρέπει να επισημάνω όμως ότι απουσίασε ίσως επιδεικτικά η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, σε μια κίνηση που επισημαίνει την αντίθεσή της σε ό,τι δεν εγκρίνει η ίδια. Άλλωστε ούτε στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Η. υπήρχε σχετική ανάρτηση. Σαν να γινόταν η εκδήλωση αυτή από τα μέλη κάποιου άλλου συλλόγου σε κάποιο άλλο μέρος μακρινό !!! 

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του συναδέλφου Νίκου Σωμαράκη στο youtube 

https://www.youtube.com/watch?v=MALJQOHOfKA&si=bnyJpPsqjOi2al9u&fbclid=IwAR1gtOHWJ-SNOG5ju1UYNHzu0ght9hA6Z-S9ZhVFG58I0eloTd0sAVD1ub4



Πρώτος τοποθετήθηκε για το θέμα ο Κώστας Παπαδάκης ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σύντομα στις βασικότερες από τις τροποποιήσεις, στη συνέχεια επεσήμανε τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι η πειθάρχιση της κοινωνίας, η ενίσχυση των δυνάμεων της εξουσίας απέναντι στις δυνάμεις των κινημάτων, η εκμετάλλευση της μακράς χρονικής ισχύος της ΝΔ με τη θεσμοθέτηση αναχρονιστικών νομοθετημάτων, η απόδοση των αιτίων της εγκληματικότητας στα άτομα και όχι στις κοινωνικές συνθήκες, η εμπέδωση της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού, και η μείωση του κόστους της δικαστικής εξουσίας και η αύξηση των δικαστικών εξόδων. Οι επιδιώξεις της αυτές υποστηρίζονται σταθερά από τα ΜΜΕ, στα οποία ανθίζει η copaganda δηλαδή η προπαγάνδα που ξεπλένει την αστυνομία. Σημείωσε επίσης ότι οι δικαστές που επιβάλλουν τις ποινές γνωρίζουν ότι οι καταδικασμένοι μπορούν να απολυθούν στο μέλλον με όρους εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό επιβάλλουν αυτές τις ποινές. Αναφερόμενος στα παράβολα αναβολής που υποχρεώνεται ο δικηγόρος να προσκομίσει για να πάρει μια αναβολή τόνισε ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση αν το Υπουργείο πρόβλεπε να δίνει στους δικηγόρους ανάλογο παράβολο για τις μέρες που χάνουμε στα ακροατήρια περιμένοντας να δικαστεί μια υπόθεσή μας. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο ότι η Ολομέλεια αντί να εμμένει στην απόσυρση του νομοσχεδίου, συζητάει με την κυβέρνηση για βελτιώσεις (τι να βελτιώσεις σε αυτό το πράγμα ;) ευελπιστώντας να λάβει ψίχουλα αύξησης της δικηγορικής ύλης (ερανικό νομοσχέδιο !!!!). Κλείνοντας ζήτησε να συνεχιστεί αμείωτος ο αγώνας μας για την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να συμμετέχει στον αγώνα αυτό και ο υπόλοιπος κόσμος, καθώς η τροποποιήσεις δεν πρόκειται να θίξουν τους δικηγόρους, αντίθετα θα επιβαρύνουν σοβαρά τους εντολείς μας.
 
Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος  επεσήμανε κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως η προβλεπόμενη υποχρεωτική έκτιση όλων των ποινών που επιβάλλονται σε ανηλίκους για κακουργήματα, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκτίθενται όλοι οι ανήλικοι στους κινδύνους της φυλακής και οδηγούνται αναγκαστικά στο έγκλημα. Είπε επίσης ότι η εμμονή του νομοσχεδίου για εξαιρετικά σκληρές και ανελαστικές ποινές αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στο δικαστή, τον οποίο εξαναγκάζει να επιβάλλει τις ποινές αυτές, και του στερεί το δικαίωμα να κρίνει κάθε υπόθεση χωριστά και να εξειδικεύσει τις ποινές ανάλογα με την προσωπικότητα του δράστη και τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος. Χαρακτήρισε επίσης οπισθοδρόμηση την επαναφορά του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου που θα μας γυρίσει σε εκείνες παλιές μεθόδους με τις οποίες υποτίθεται ότι αποδεικνυόταν η εντιμότητα του κατηγορούμενου (π.χ. ήταν ψάλτης, αιμοδότης κ.α.).
Ο Γιώργος Στειακάκης που έκλεισε τις τοποθετήσεις κατέκρινε το νομοσχέδιο αναφερόμενος στην πασίγνωστη παντελή έλλειψη αποτελεσματικότητας των βαρύτερων και σκληρών ποινών αλλά και της αστυνομοκρατίας, η οποία δεν κατάφερε να συμβάλλει στη μείωση, αντίθετα οδήγησε στην έξαρση της εγκληματικότητας και εξέφρασε την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τροποποιήσεις αυτές εις βάρος του κόσμου, καθώς οι ποινές θα είναι εξοντωτικές και σε πολλές περιπτώσεις τελείως αναποτελεσματικές με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει ο επιδιωκόμενος σωφρονιστικός χαρακτήρας των ποινών που μετατρέπονται με τον τρόπο αυτό σε σκληρή τιμωρία κατά των δραστών αλλά και των οικογενειών τους και τελικά και του κοινωνικού συνόλου. Κλείνοντας ανέφερε ότι όποιοι έκαναν αυτό το νομοσχέδιο αποκλείεται να ενδιαφέρονται για τη δίκαιη δίκη, κατακρίνοντας ευθέως τη διάταξη που αποκλείει την εξέταση των αστυνομικών στο ακροατήριο.





Η εκδήλωση ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Περιμένουμε αντίστοιχη εκδήλωση και από την πλειοψηφία αλλά και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, καθώς σε αυτούς αφορά το νομοσχέδιο, όχι στους δικηγόρους. Σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο επί συνόλου 50-60 υποθέσεων του πινακίου παρίστανται 10-15 δικηγόροι. Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι παρίστανται αυτοπροσώπως. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, όλοι θα παρίστανται με δικηγόρο για να διατηρήσουν την ελπίδα ότι το μεσημέρι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους !!!!

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Πέμπτη 25.1.2024 : Εκδήλωση της Δικηγορικής Προοπτικής : Οι επικείμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα - Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις. Συμμετέχουν Ανδρέας Αργυρόπουλος (δικηγόρος Ρεθύμνου), Κώστας Παπαδάκης (Δικηγόρος Αθηνών), Γιώργος Στειακάκης (Δικηγόρος Ηρακλείου)

 


Ποινικοί Κώδικες: Κομμάτια και θρύψαλα (του Κώστα Παπαδάκη)

Από την ιστοσελίδα της εφσυν. Η εξαιρετικά αναλυτική και εμπεριστατωμένη, όπως πάντα, ανάλυση του Κώστα Παπαδάκη για τις επιχειρούμενες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ. 

Ο Κώστας Παπαδάκης
Ο Κώστας Παπαδάκης | (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Κατασταλτική και εισπρακτική μανία τα χαρακτηριστικά των τροποποιήσεων Π.Κ. και Κ.Π.Δ. Μία πιο αναλυτική προσέγγιση στο νέο τερατούργημα.

Όπως σημείωνα και σε προηγούμενη προσέγγιση («Βοήθεια, οι μεταρρυθμιστές…», 29.11.2023 σε διάφορες ιστοσελίδες), η εξαγγελθείσα νομοθετική μεταρρυθμιστική απόπειρα του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί την έκτη κατά σειρά μετωπική επιδρομή στο νομοθετικό χώρο του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι σήμερα : Οι ν. 4637/2019, 4855/2021, 4908/2021, 4947/2022 και 4985/2022, αλλά και άλλοι (ενδεικτικά : ν. 4689/2020, 4703/2020, 4937/2022, 4995/2022), έχουν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στις θεσμοθετημένες ελευθερίες και δικαιώματα και σοβαρή οπισθοδρόμηση σε κατακτήσεις αγώνων δεκαετιών. Έχω αναφερθεί σε αναλυτική μου αρθρογραφία σε όλα αυτά στον αντίστοιχο χρόνο. 

Και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η σύλληψη των ρυθμίσεών του πηγάζει από την πεποίθηση της αναντιστοιχίας των ισχυουσών ποινών και των ποινικών ρυθμίσεων προς όφελος των δραστών ως αιτίας για την αύξηση της εγκληματικότητας, πράγμα το οποίο άλλωστε ακούμε καθημερινά σε όλα τα Μ.Μ.Ε. από βουλευτές της κυβέρνησης, αλλά και δημοσιογράφους των ίδιων απόψεων, καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστές της αστυνομίας που συμμετέχουν σε κάθε σχετική τηλεοπτική εκπομπή.

Πάντα κάποιος που αποφυλακίστηκε και εγκλημάτισε θα αποτελεί το αρχέτυπο για την συνολική προσομοίωση της εικόνας στον κανόνα που στρεβλά διαμορφώνεται, αφού καμμία στατιστική ανάλυση και επεξεργασία δεν επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των υποκειμένων ομοίων ρυθμίσεων συμπεριφέρεται παραβατικά, ώστε να δικαιολογείται η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος με σκλήρυνση και αυστηροποίηση των ποινών και των προϋποθέσεων της υφ' όρον απόλυσης. Η γενικευμένη αντιμετώπιση μεμονωμένων παραβατικών συμπεριφορών με συνολική αυστηροποίηση όμως δεν είναι παρά η συνειδητή επιλογή της συλλογικής ευθύνης στο νομοθετικό επίπεδο, επιλογή αντίθετη με τη θεμελιώδη αρχή της ατομικής ευθύνης στο ποινικό δίκαιο.

Και η απόδοση της εγκληματικότητας στις χαμηλές ποινές αποπροσανατολίζει από τα κοινωνικά αίτια, τα οποία την γεννούν, ενισχύει τον κυρίαρχο ρόλο των κατασταλτικών δυνάμεων εγκαθιστώντας τις ως αναγκαίες στην καθημερινή ζωή του πολίτη, συμβάλλουν στην ανοχή των αυθαιρεσιών και των παραβιάσεων και κυρίως απαλλάσσουν την πολιτική εξουσία και την άρχουσα τάξη από τις ευθύνες για την εκτεταμένη φτώχεια, περιθωριοποίηση, εγκληματοποίηση της μετανάστευσης και των αντιστάσεων που αποτελούν τις κύριες αιτίες της παραβατικότητας. 

Ανάλογη επικοινωνιακή προτεραιότητα επιβάλλει τις τροποποιήσεις στις διατάξεις εμπρησμού δασών : Υπηρετεί την διαχρονική αποπροσανατολιστική και πάντα αναπόδεικτη ρητορική όλων των κυβερνήσεων ότι για τα δάση που καίγονται κάθε χρόνο φταίνε κάποιοι σατανικοί εμπρηστές, πράχτορες κ.λπ. (το 2023 και πρόσφυγες !!!) και όχι η εγκληματική πολύπλευρη εγκατάλειψή τους που διαμορφώνει αντικειμενικές συνθήκες ξηρασίας και υπερθέρμανσης και τα καθιστά εύφλεκτη ύλη σε οποιαδήποτε ανάφλεξη.

Στο κείμενο που δόθηκε στις 28.11.2023 στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον τίτλο «Σύνοψη Βασικών Σημείων των νέων διατάξεων Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», απουσίαζε η εξαγγελθείσα και ιδιαίτερα προβαλλόμενη ως πρώτη μεταρρύθμιση στους τίτλους και τα πρωτοσέλιδα των δημοσιευμάτων, επαναφορά του αυτεπάγγελτου της ποινικής δίωξης τραπεζικών στελεχών για οικονομικά αδικήματα αντί της κατ’ έγκληση που ισχύει τώρα και η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσε την πρώτη κοινοβουλευτική γκάφα του νέου - μη εκλεγμένου βουλευτή -  Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος απέδωσε τη νομοθετική αλλαγή αυτής στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ την είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το άρθρο 12 παρ. 3 του ν. 4637/2019, το οποίο τροποποίησε ανάλογα το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 405 ΠΚ. 

Τελικά περιλήφθηκε στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε την ίδια μέρα στη δημοσιότητα, αλλά τα ερωτηματικά για την παράλειψή του στην εξαγγελία παραμένουν. Ισως η ταυτόχρονη προώθηση αντίθετου περιεχομένου τροπολογίας υπέρ της ασυλίας  στελεχών Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια) αποκαλύπτει κάποια σύγκρουση νομοθετικών προσανατολισμών, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε και ο δισταγμός στην περίληψή του στη σύνοψη.

Η προαναφερθείσα πρώτη μου προσέγγιση στηρίχθηκε αποκλειστικά στο κείμενο σύνοψης ρου Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 28/11/2023. Η τωρινή στηρίζεται στην ανάγνωση του κειμένου του ίδιου του νομοσχεδίου.

Προσεγγίζοντας πιο συγκεκριμένα τις επιχειρούμενες σύμφωνα με το νομοσχέδιο ρυθμίσεις καταγράφω (πάντα ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, δεν είναι αυτός ο σκοπός του κειμένου, ούτε τα χρονικά πλαίσια επαρκούν) από άποψη θεματικής ομαδοποίησης στο χώρο του Ποινικού Κώδικα αυτές που υπηρετούν την αύξηση ελαχίστων και μεγίστων ορίων ποινών,  την αυστηροποίηση της υφ όρον απόλυσης και της δυσχέρανσης αναστολής και μετατροπής ποινών, την τυποποίηση νέων αδικημάτων, τη διεύρυνση της αντικειμενικής υπόστασης υπαρχόντων, τις θεσπίσεις και επαναφορές αυτεπάγγελτων ποινικών διώξεων και τις ελάχιστες θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται. Στη συνέχεια στο χώρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τις διατάξεις με τις οποίες καταργούνται η συρρικνώνονται δικονομικά δικαιώματα και εγγυήσεις καθώς και τις διατάξεις με τις οποίες εκφράζεται η εισπρακτική διάθεση, εξ ίσου όπως φαίνεται κινητήριος με την κατασταλτική μανία παράγοντας και της επικείμενης “μεταρρύθμισης”.

Ι. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

1) Αυξήσεις ελάχιστων και μέγιστων ορίων ποινών

Π.Κ. 42→ Ποινή αυτουργού σε απόπειρα : Δυνατότητα επιβολής πλήρους ποινής αυτουργού ολοκληρωμένης πράξης σε απόπειρα και όχι αποκλειστικά μειωμένης που ισχύει σήμερα.

Π.Κ. 47→ Ποινή αυτουργού σε συνέργεια : Δυνατότητα επιβολής πλήρους ποινής αυτουργού ολοκληρωμένης πράξης σε συνεργό και όχι μειωμένης που ισχύει σήμερα.
Εξωφρενική εξομοίωση ποινικής μεταχείρισης απόπειρας και τετελεσμένου αδικήματος, το ίδιο και μεταξύ αυτουργού και συνεργού. Οπισθοδρόμηση εκατονταετιών.

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας: Για τις νέες τροποποιήσεις ΠΚ-ΚΠΔ: Να βάλουμε φρένο στην αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης!

Από την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας Ο συνάδελφος, Κώστας Παπαδάκης, που μιλάει στην αυριανή εκδήλωση της Δικηγορικής Προοπτικής είναι μέλος της ΕΠΔΑ. Οι προσωπικές του απόψεις αποτυπώνονται στην επόμενη ανάρτηση.

Για τις νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ: Να βάλουμε φρένο στην αντι-μεταρρύθμιση της κυβέρνησης! (ΕΠΔΑ, 7/12/2023)

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από τις 28 Νοέμβρη το νέο νομοσχέδιο με τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία υπό τον τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Με το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, και το οποίο προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, η κυβέρνηση τροποποιεί για πολλοστή φορά τόσο το ουσιαστικό ποινικό δίκαιο, όσο και την ποινική δικονομία, ακολουθώντας την ολισθηρή λογική του ποινικού λαϊκισμού. Μετά τον περιορισμό των αυτοδίκαιων αναστολών, την πρόβλεψη για ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή για μεγάλο αριθμό αδικημάτων, την κατάλυση του δικαιώματος του κατηγορούμενου να ελέγχει τη διαδικασία λήψης γενετικού υλικού σε αυτόφωρα αδικήματα, την περιστολή της αναστολής εκτέλεσης ποινών και την πρόσφατη τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 187 ΠΚ που διεύρυνε την τυποποίηση του εγκλήματος της «συμμορίας» για αδικήματα που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας και μάλιστα με την κατάργηση της ανασταλτικής ισχύoς της έφεσης, η κυβέρνηση αυτή τη φορά περιορίζει το πεδίο της αναστολής της ποινής μέχρι και στα πλημμελήματα.

Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν μια δυσανάλογη και επικίνδυνη διεύρυνση των διατάξεων που αποκλείουν την δυνατότητα χορήγησης αναστολής της ποινής από τον φυσικό δικαστή, προβλέποντας ακόμα πιο αυστηρή και εξοντωτική μεταχείριση ακόμη και για ελαφριά αδικήματα- πλημμελήματα. Η αναστολή της ποινής καθίσταται, έτσι, εξαίρεση και απειλείται πραγματική φυλάκιση ακόμη και για μικρής ποινικής απαξίας πράξεις. Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις αυξάνονται τα ανώτατα όρια έκτισης ποινών, ενώ περιορίζεται η υφ’ όρον απόλυση. Τα ανώτατα όρια της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνονται στα 20 έτη, αυξάνονται τα όρια επιβολής μειωμένης ποινής και τα όρια επιβολής συνολικής ποινής για περισσότερες πράξεις, διευρύνονται οι περιπτώσεις επιβολής περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Η εκδίκαση των υποθέσεων από μονομελείς συνθέσεις, η κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των Συμβουλίων στο όνομα της “επιτάχυνσης” και η επιβολή τσουχτερών παραβόλων, προστίμων και δικαστικών εξόδων συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό για τα δικαιώματα του κατηγορουμένου και του κάθε πολίτη που επιθυμεί πρόσβαση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση υπό το αυθαίρετο πρόσχημα της ανόδου της εγκληματικότητας επιχειρεί να τροφοδοτήσει ένα αντιδραστικό ακροατήριο προκειμένου να νομιμοποιήσει την κατεύθυνση της

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Παράταση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο - καταψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. που έγινε στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου υπήρχε απαρτία καθώς ήταν παρόντα περίπου 200 μέλη, ενώ για την απαρτία χρειαζόταν 150. Η διαδικασία κράτησε περίπου 2,5 ώρες, και τα μέλη παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι τις 15.45 περίπου, όταν έγινε η ψηφοφορία κατά την οποία υπερψηφίστηκε με συντριπτική διαφορά (περίπου 150 - 30) η πρόταση της μειοψηφίας του Δ.Σ., δηλαδή να συνεχιστεί η αποχή με το ισχύον έως και σήμερα πλαίσιο. 

 

Η Γ.Σ. ξεκίνησε περίπου στις 13.20 με την αναλυτική και μακροσκελή ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο (φορολογικό, νέος χάρτης δικαστηρίων, τροποποιήσεις του Π.Κ., επικείμενες τροποποιήσεις Κ.Πολ.Δ. και λοιπών διατάξεων, αύξηση δικηγορικής ύλης, νομική βοήθεια κ.α.). Όσον αφορά το φορολογικό ο Πρόεδρος υποστήριξε την πρόταση της Ολομέλειας και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. επισημαίνοντας ότι η Ολομέλεια θα προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσει το νόμο, θα παράσχει υποδείγματα δικογράφων για τους δικηγόρους που θα θελήσουν να προσφύγουν ατομικά, και ότι το πλαίσιο αποχής που πρότεινε η Ολομέλεια θεωρείται επαρκές και προστατεύει τους δικηγόρους, ιδίως τους πιο αδύνατους. Για το νέο χάρτη των δικαστηρίων μετέφερε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι δεν θα καταργηθεί το Εφετείο Κρήτης (Χανίων) και ότι, μετά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων, προβλέπεται να λειτουργήσουν στο Νομό Ηρακλείου δύο Πρωτοδικεία : του Ηρακλείου και των Μοιρών. Για τις τροποποιήσεις του Π.Κ. επεσήμανε την πλήρη αντίδραση της Ολομέλειας, προσθέτοντας ότι θα θεσμοθετηθεί άμεσα η αύξηση της δικηγορικής ύλης με την ανάθεση στους δικηγόρους των προσημειώσεων, των αποδοχών κληρονομίας, σύσταση σωματείων πλην πολιτιστικών (;;;), των  ενόρκων βεβαιώσεων και άλλων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κατερίνα Κοσμαδάκη, η οποία καταφέρθηκε κατά  της Ολομέλειας για τη στάση της στο φορολογικό, δηλώνοντας ότι η παράταξή της υποστηρίζει την καθολική αποχή, και τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που προξενούνται από τις τροποποιήσεις του Π.Κ. τόσο στους δικηγόρους, όσο και στους εντολείς μας. 

 

Κατόπιν μίλησε η Όλια Φορτσάκη, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση της παράταξης Δικηγορική Προοπτική, και στη συνέχεια τόνισε την πλήρη αντίθεση της παράταξης στην πρόταση της Ολομέλειας υποστηρίζοντας τη συνέχιση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο, και κλιμάκωση του αγώνα μας με κοινές δράσεις με άλλους συλλόγους, κοινή θέση των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης, διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων ενημερωτικών και πολιτιστικών, τονίζοντας ότι η Ολομέλεια οφείλει να διεκδικήσει την κατάργηση του νόμου, και ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της απουσιάζει παντελώς η θέση αυτή, και έκλεισε με τοποθέτηση ενάντια στις τροποποιήσεις του Π.Κ.

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συναδέλφων μεταξύ των οποίων των Νίκου Σκουλά (επεσήμανε τον κίνδυνο του κλάδου από την τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξε την καθολική αποχή), Ευριπίδη Κουκιαδάκη (τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει με το φορολογικό και τον Π.Κ. αποτελεί άμεσο πλήγμα στις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης), Γιώργου Στειακάκη (αναφέρθηκε εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι αναχρονιστικές τροποποιήσεις του Π.Κ.), Κατερίνας Μοσχοβιτάκη (τάχθηκε υπέρ της συνέχισης με το ισχύον πλαίσιο), Φίλιππου Λαμπρινού (υποστήριξε τη θέση της Ολομέλειας την αντίδραση της οποίας εκτίμησε ως απόλυτα επιτυχή), Μάρκου Σαριδάκη (αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξόντωσης των ελεύθερων δικηγόρων, τη συγκέντρωση της ύλης σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες που αμείβουν τους δικηγόρους με 8 € για έρευνα στο υποθηκοφυλακείο και 20 € για παράσταση στο δικαστήριο), Μιχάλη Αστρινάκη (συνταξιούχου που καταφέρθηκε κατά των κυβερνητικών μέτρων και των τοποθετήσεων Τσακλόγλου ή επί το ορθότερον Τσακλοκουδουνόγλου), Μαρίας Πλαγιωτάκη (υποστήριξε τη συνέχιση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο και ζήτησε οι δύο προτάσεις της μειοψηφίας του Δ.Σ. να ενοποιηθούν). Στη συνέχεια η Κατερίνα Κοσμαδάκη δήλωσε ότι η παράταξή της ταυτίζεται με την πρόταση της Δικηγορικής Προοπτικής, να συνεχιστεί δηλαδή η αποχή με το ισχύον πλαίσιο. 

 

Στο τέλος δευτερολόγησε ο Πρόεδρος ο οποίος δήλωσε ότι τον απογοητεύει το γεγονός ότι τόσοι συνάδελφοι καταφέρθηκαν κατά της Ολομέλειας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της είναι απόλυτα επιτυχημένες, ότι προστατεύουν τους αδύνατους συναδέλφους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν, ότι δεν έχει την πρωτοκαθεδρία ο Δ.Σ.Α. αφού κάθε Δικηγορικός Σύλλογος έχει έναν ψήφο, ότι όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις της Ολομέλειας λαμβάνονται δημοκρατικά, ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε κατάργηση του νόμου γιατί αυτό δεν θα περάσει και για το λόγο αυτό κάνουμε διάφορες προτάσεις όπως π.χ. η αύξηση της δικηγορικής ύλης και διάφορα άλλα, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση της συνέλευσης καθώς και η ώρα ήταν προχωρημένη και όλοι ζητούσαν να προχωρήσει η ψηφοφορία και το σώμα είχε σαφέστατα διαφορετική άποψη για τη στάση της Ολομέλειας. Πραγματική η στάση της Ολομέλειας διαχρονικά είναι συνήθως τελείως αντίθετη από όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος, και επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σε μεταγενέστερη ανάρτηση. 

Ακολούθησε η ψηφοφορία στην οποία η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. έλαβε ελάχιστους ψήφους, περίπου 30, και η ενοποιημένη πρόταση της μειοψηφίας υπερψηφίστηκε με περίπου 150 ψήφους. Η διαφορά ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκε ούτε καν να γίνει καταμέτρηση.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Σήμερα η επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. στην αίθουσα Ανδρόγεω

Στη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση υπήρξε σημαντική συμμετοχή συναδέλφων, χωρίς όμως να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί στη σημερινή επαναληπτική συνέλευση, η οποία θα γίνει στην αίθουσα Ανδρόγεω στις 13.00

 

Σημειώνω ότι η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. είναι να ακολουθηθεί η πρόταση της Ολομέλειας (ελαφριά αποχή λίγο πριν την παραίτηση), ενώ από τη δική μας πλευρά προτείνεται συνέχιση σκληρής αποχής και κλιμάκωση του αγώνα, που είναι η μόνη λύση για την ανατροπή του νόμου.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Τρίτη 9.1.2024 ώρα 13.00 Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. - Η απόφαση του Δ.Σ. που θα τεθεί υπόψη της Γ.Σ.

Από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Η. Η παρουσία μας στη Γενική Συνέλευση κρίνεται απαραίτητη. Ο νέος φορολογικός νόμος εισάγει εξοντωτικές διατάξεις ενάντια στις οποίες επιβάλλεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με σκοπό την τροποποίηση του νόμου. Δυστυχώς η Ολομέλεια, σαν να μην υπάρχει παρελθόν, ακολουθεί τη γνωστή αμήχανη στάση της συνέχισης της αποχής σε διαρκώς μικρότερο κύκλο δικών, προετοιμάζοντας μια νέα ντροπιαστική προσεχή διακοπή της αποχής όπως έγινε το 2016 με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου με μηδενικό κέρδος για τον κλάδο, τον οποίο θα έχει σύρει σε μια άκαρπη τρίμηνη αποχή. Η απάντηση στο φορολογικό νόμο μπορεί να δοθεί μόνο με συνολική αποχή των δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων και των έμμισθων, καθώς και όλων των άλλων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από το φορολογικό νόμο. Ο γνωστός τρόπος που επέλεξε η Ολομέλεια μόνο σε ντροπιαστική ήττα θα καταλήξει. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επέλεξε για πολλοστή φορά να ταυτιστεί με την πρόταση της Ολομέλειας και να απορρίψει την πρόταση που υποβλήθηκε από τους συμβούλους μας για μια πιο σκληρή και αποφασιστική συνέχιση της αποχής. Η μάχη θα δοθεί στην αυριανή Γενική Συνέλευση. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι εκεί !!!!



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 9 &10.01.2024

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98 του Κώδικα περί Δικηγόρων, καλούνται τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 9 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στην αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 

  1. Ανακοινώσεις - Ενημέρωση του Σώματος.

  2. Λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.

 Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η επαναληπτική Γενική Συνέλευση, κατ’ άρθρο 99 παρ. 3 Κώδικα Δικηγόρων, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω 2.

 Ηράκλειο 3-1-2024

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                                                         ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

=========== Και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. ===================

Ηράκλειο, 5-1-2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Η. κατά τη συνεδρίαση της 5ης-1-2024,

 Α. Αφού έλαβε υπόψη του:

- Τα συμπεράσματα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 4-1-2024, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, η οποία θεωρεί μεν θετική την εξαγγελία της άμεσης μεταφοράς δικαστικής ύλης στους δικηγόρους (ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια, αποδοχές κληρονομίας, συστάσεις σωματείων, συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων) και την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, πλην όμως παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις.

- Την κατηγορηματική αντίθεση της Ολομέλειας στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα.

-  Την επισήμανση της Ολομέλειας ότι διαχρονικές διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος δεν έχουν ικανοποιηθεί.

- Την απόφαση της Ολομέλειας να προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου και συγκεκριμένα:

     1 Οικονομικά θέματα

1.Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

2.Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ

3.Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

4.Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

5.Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης

6.Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

7.Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

8.Την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου

        2. Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Την ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας.

  1. Δικαστικός χάρτης

Τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας, ως έχουν σήμερα.

  1. Εταιρείες διαχείρισης Απαιτήσεων - Funds – Τράπεζες - Ευάλωτοι δανειολήπτες Προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.

Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των Δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.

 Β. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί προς την Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. η οποία έχει συγκληθεί εκτάκτως για την 9η Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στην αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο, και σε περίπτωση μη απαρτίας, την 10η Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου (στην οδό Ανδρόγεω 2):

(Ι) την παράταση της αποχής των Δικηγόρων Ηρακλείου, μέχρι την 19 Ιανουαρίου 2024 (οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια):

- Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

- Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

- Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ.

(ΙΙ) Την παράταση της αποχής των μελών του ΔΣΗ από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

(ΙΙΙ) Την αναστολή της αποχής των μελών τους από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Επίσης, την αναστολή της απόφασης της Ολομέλειας για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.

 

            Γ. Αποφάσισε ομόφωνα, ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την 9η-1-2024 (και της επαναληπτικής της σύγκλησης, σε περίπτωση μη απαρτίας, για την 10η-1-2024), την παράταση της αποχής των Δικηγόρων Ηρακλείου από τα καθήκοντα τους μέχρι και την Πέμπτη 11-1-2024 με το ήδη ισχύον πλαίσιο αποχής (απόφαση Δ.Σ. της 11ης-12-2023).

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                                                                 ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024