Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Τρίτη 9.1.2024 ώρα 13.00 Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. - Η απόφαση του Δ.Σ. που θα τεθεί υπόψη της Γ.Σ.

Από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Η. Η παρουσία μας στη Γενική Συνέλευση κρίνεται απαραίτητη. Ο νέος φορολογικός νόμος εισάγει εξοντωτικές διατάξεις ενάντια στις οποίες επιβάλλεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με σκοπό την τροποποίηση του νόμου. Δυστυχώς η Ολομέλεια, σαν να μην υπάρχει παρελθόν, ακολουθεί τη γνωστή αμήχανη στάση της συνέχισης της αποχής σε διαρκώς μικρότερο κύκλο δικών, προετοιμάζοντας μια νέα ντροπιαστική προσεχή διακοπή της αποχής όπως έγινε το 2016 με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου με μηδενικό κέρδος για τον κλάδο, τον οποίο θα έχει σύρει σε μια άκαρπη τρίμηνη αποχή. Η απάντηση στο φορολογικό νόμο μπορεί να δοθεί μόνο με συνολική αποχή των δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων και των έμμισθων, καθώς και όλων των άλλων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από το φορολογικό νόμο. Ο γνωστός τρόπος που επέλεξε η Ολομέλεια μόνο σε ντροπιαστική ήττα θα καταλήξει. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επέλεξε για πολλοστή φορά να ταυτιστεί με την πρόταση της Ολομέλειας και να απορρίψει την πρόταση που υποβλήθηκε από τους συμβούλους μας για μια πιο σκληρή και αποφασιστική συνέχιση της αποχής. Η μάχη θα δοθεί στην αυριανή Γενική Συνέλευση. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι εκεί !!!!



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 9 &10.01.2024

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98 του Κώδικα περί Δικηγόρων, καλούνται τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 9 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στην αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 

  1. Ανακοινώσεις - Ενημέρωση του Σώματος.

  2. Λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.

 Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η επαναληπτική Γενική Συνέλευση, κατ’ άρθρο 99 παρ. 3 Κώδικα Δικηγόρων, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω 2.

 Ηράκλειο 3-1-2024

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                                                         ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

=========== Και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. ===================

Ηράκλειο, 5-1-2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Η. κατά τη συνεδρίαση της 5ης-1-2024,

 Α. Αφού έλαβε υπόψη του:

- Τα συμπεράσματα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 4-1-2024, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, η οποία θεωρεί μεν θετική την εξαγγελία της άμεσης μεταφοράς δικαστικής ύλης στους δικηγόρους (ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια, αποδοχές κληρονομίας, συστάσεις σωματείων, συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων) και την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, πλην όμως παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις.

- Την κατηγορηματική αντίθεση της Ολομέλειας στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα.

-  Την επισήμανση της Ολομέλειας ότι διαχρονικές διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος δεν έχουν ικανοποιηθεί.

- Την απόφαση της Ολομέλειας να προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου και συγκεκριμένα:

     1 Οικονομικά θέματα

1.Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

2.Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ

3.Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

4.Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

5.Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης

6.Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

7.Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

8.Την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου

        2. Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Την ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας.

  1. Δικαστικός χάρτης

Τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας, ως έχουν σήμερα.

  1. Εταιρείες διαχείρισης Απαιτήσεων - Funds – Τράπεζες - Ευάλωτοι δανειολήπτες Προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.

Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των Δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.

 Β. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί προς την Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. η οποία έχει συγκληθεί εκτάκτως για την 9η Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στην αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο, και σε περίπτωση μη απαρτίας, την 10η Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου (στην οδό Ανδρόγεω 2):

(Ι) την παράταση της αποχής των Δικηγόρων Ηρακλείου, μέχρι την 19 Ιανουαρίου 2024 (οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια):

- Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

- Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

- Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ.

(ΙΙ) Την παράταση της αποχής των μελών του ΔΣΗ από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

(ΙΙΙ) Την αναστολή της αποχής των μελών τους από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Επίσης, την αναστολή της απόφασης της Ολομέλειας για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.

 

            Γ. Αποφάσισε ομόφωνα, ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την 9η-1-2024 (και της επαναληπτικής της σύγκλησης, σε περίπτωση μη απαρτίας, για την 10η-1-2024), την παράταση της αποχής των Δικηγόρων Ηρακλείου από τα καθήκοντα τους μέχρι και την Πέμπτη 11-1-2024 με το ήδη ισχύον πλαίσιο αποχής (απόφαση Δ.Σ. της 11ης-12-2023).

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                                                                 ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου