Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Παράταση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο - καταψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η. που έγινε στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου υπήρχε απαρτία καθώς ήταν παρόντα περίπου 200 μέλη, ενώ για την απαρτία χρειαζόταν 150. Η διαδικασία κράτησε περίπου 2,5 ώρες, και τα μέλη παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι τις 15.45 περίπου, όταν έγινε η ψηφοφορία κατά την οποία υπερψηφίστηκε με συντριπτική διαφορά (περίπου 150 - 30) η πρόταση της μειοψηφίας του Δ.Σ., δηλαδή να συνεχιστεί η αποχή με το ισχύον έως και σήμερα πλαίσιο. 

 

Η Γ.Σ. ξεκίνησε περίπου στις 13.20 με την αναλυτική και μακροσκελή ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο (φορολογικό, νέος χάρτης δικαστηρίων, τροποποιήσεις του Π.Κ., επικείμενες τροποποιήσεις Κ.Πολ.Δ. και λοιπών διατάξεων, αύξηση δικηγορικής ύλης, νομική βοήθεια κ.α.). Όσον αφορά το φορολογικό ο Πρόεδρος υποστήριξε την πρόταση της Ολομέλειας και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. επισημαίνοντας ότι η Ολομέλεια θα προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσει το νόμο, θα παράσχει υποδείγματα δικογράφων για τους δικηγόρους που θα θελήσουν να προσφύγουν ατομικά, και ότι το πλαίσιο αποχής που πρότεινε η Ολομέλεια θεωρείται επαρκές και προστατεύει τους δικηγόρους, ιδίως τους πιο αδύνατους. Για το νέο χάρτη των δικαστηρίων μετέφερε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι δεν θα καταργηθεί το Εφετείο Κρήτης (Χανίων) και ότι, μετά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων, προβλέπεται να λειτουργήσουν στο Νομό Ηρακλείου δύο Πρωτοδικεία : του Ηρακλείου και των Μοιρών. Για τις τροποποιήσεις του Π.Κ. επεσήμανε την πλήρη αντίδραση της Ολομέλειας, προσθέτοντας ότι θα θεσμοθετηθεί άμεσα η αύξηση της δικηγορικής ύλης με την ανάθεση στους δικηγόρους των προσημειώσεων, των αποδοχών κληρονομίας, σύσταση σωματείων πλην πολιτιστικών (;;;), των  ενόρκων βεβαιώσεων και άλλων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κατερίνα Κοσμαδάκη, η οποία καταφέρθηκε κατά  της Ολομέλειας για τη στάση της στο φορολογικό, δηλώνοντας ότι η παράταξή της υποστηρίζει την καθολική αποχή, και τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που προξενούνται από τις τροποποιήσεις του Π.Κ. τόσο στους δικηγόρους, όσο και στους εντολείς μας. 

 

Κατόπιν μίλησε η Όλια Φορτσάκη, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση της παράταξης Δικηγορική Προοπτική, και στη συνέχεια τόνισε την πλήρη αντίθεση της παράταξης στην πρόταση της Ολομέλειας υποστηρίζοντας τη συνέχιση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο, και κλιμάκωση του αγώνα μας με κοινές δράσεις με άλλους συλλόγους, κοινή θέση των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης, διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων ενημερωτικών και πολιτιστικών, τονίζοντας ότι η Ολομέλεια οφείλει να διεκδικήσει την κατάργηση του νόμου, και ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της απουσιάζει παντελώς η θέση αυτή, και έκλεισε με τοποθέτηση ενάντια στις τροποποιήσεις του Π.Κ.

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συναδέλφων μεταξύ των οποίων των Νίκου Σκουλά (επεσήμανε τον κίνδυνο του κλάδου από την τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξε την καθολική αποχή), Ευριπίδη Κουκιαδάκη (τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει με το φορολογικό και τον Π.Κ. αποτελεί άμεσο πλήγμα στις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης), Γιώργου Στειακάκη (αναφέρθηκε εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι αναχρονιστικές τροποποιήσεις του Π.Κ.), Κατερίνας Μοσχοβιτάκη (τάχθηκε υπέρ της συνέχισης με το ισχύον πλαίσιο), Φίλιππου Λαμπρινού (υποστήριξε τη θέση της Ολομέλειας την αντίδραση της οποίας εκτίμησε ως απόλυτα επιτυχή), Μάρκου Σαριδάκη (αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξόντωσης των ελεύθερων δικηγόρων, τη συγκέντρωση της ύλης σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες που αμείβουν τους δικηγόρους με 8 € για έρευνα στο υποθηκοφυλακείο και 20 € για παράσταση στο δικαστήριο), Μιχάλη Αστρινάκη (συνταξιούχου που καταφέρθηκε κατά των κυβερνητικών μέτρων και των τοποθετήσεων Τσακλόγλου ή επί το ορθότερον Τσακλοκουδουνόγλου), Μαρίας Πλαγιωτάκη (υποστήριξε τη συνέχιση της αποχής με το ισχύον πλαίσιο και ζήτησε οι δύο προτάσεις της μειοψηφίας του Δ.Σ. να ενοποιηθούν). Στη συνέχεια η Κατερίνα Κοσμαδάκη δήλωσε ότι η παράταξή της ταυτίζεται με την πρόταση της Δικηγορικής Προοπτικής, να συνεχιστεί δηλαδή η αποχή με το ισχύον πλαίσιο. 

 

Στο τέλος δευτερολόγησε ο Πρόεδρος ο οποίος δήλωσε ότι τον απογοητεύει το γεγονός ότι τόσοι συνάδελφοι καταφέρθηκαν κατά της Ολομέλειας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της είναι απόλυτα επιτυχημένες, ότι προστατεύουν τους αδύνατους συναδέλφους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν, ότι δεν έχει την πρωτοκαθεδρία ο Δ.Σ.Α. αφού κάθε Δικηγορικός Σύλλογος έχει έναν ψήφο, ότι όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις της Ολομέλειας λαμβάνονται δημοκρατικά, ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε κατάργηση του νόμου γιατί αυτό δεν θα περάσει και για το λόγο αυτό κάνουμε διάφορες προτάσεις όπως π.χ. η αύξηση της δικηγορικής ύλης και διάφορα άλλα, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση της συνέλευσης καθώς και η ώρα ήταν προχωρημένη και όλοι ζητούσαν να προχωρήσει η ψηφοφορία και το σώμα είχε σαφέστατα διαφορετική άποψη για τη στάση της Ολομέλειας. Πραγματική η στάση της Ολομέλειας διαχρονικά είναι συνήθως τελείως αντίθετη από όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος, και επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σε μεταγενέστερη ανάρτηση. 

Ακολούθησε η ψηφοφορία στην οποία η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. έλαβε ελάχιστους ψήφους, περίπου 30, και η ενοποιημένη πρόταση της μειοψηφίας υπερψηφίστηκε με περίπου 150 ψήφους. Η διαφορά ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκε ούτε καν να γίνει καταμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου