Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη η πρώτη εκδήλωση της Δικηγορικής Προοπτικής για τις επιχειρούμενες απαράδεκτες τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η συνάδελφος Μαρία Πλαγιωτάκη, και συμμετείχαν οι ποινικολόγοι Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος Αθήνας), Ανδρέας Αργυρόπουλος (δικηγόρος Ρεθύμνου) και Γιώργος Στειακάκης (δικηγόρος Ηρακλείου). Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχε πολύς κόσμος πέρα από τις και τους δικηγόρους. Θα πρέπει να επισημάνω όμως ότι απουσίασε ίσως επιδεικτικά η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, σε μια κίνηση που επισημαίνει την αντίθεσή της σε ό,τι δεν εγκρίνει η ίδια. Άλλωστε ούτε στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Η. υπήρχε σχετική ανάρτηση. Σαν να γινόταν η εκδήλωση αυτή από τα μέλη κάποιου άλλου συλλόγου σε κάποιο άλλο μέρος μακρινό !!!
Όλη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του συναδέλφου Νίκου Σωμαράκη στο youtube
https://www.youtube.com/watch?v=MALJQOHOfKA&si=bnyJpPsqjOi2al9u&fbclid=IwAR1gtOHWJ-SNOG5ju1UYNHzu0ght9hA6Z-S9ZhVFG58I0eloTd0sAVD1ub4
Πρώτος τοποθετήθηκε για το θέμα ο Κώστας Παπαδάκης ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σύντομα στις βασικότερες από τις τροποποιήσεις, στη συνέχεια επεσήμανε τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι η πειθάρχιση της κοινωνίας, η ενίσχυση των δυνάμεων της εξουσίας απέναντι στις δυνάμεις των κινημάτων, η εκμετάλλευση της μακράς χρονικής ισχύος της ΝΔ με τη θεσμοθέτηση αναχρονιστικών νομοθετημάτων, η απόδοση των αιτίων της εγκληματικότητας στα άτομα και όχι στις κοινωνικές συνθήκες, η εμπέδωση της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού, και η μείωση του κόστους της δικαστικής εξουσίας και η αύξηση των δικαστικών εξόδων. Οι επιδιώξεις της αυτές υποστηρίζονται σταθερά από τα ΜΜΕ, στα οποία ανθίζει η copaganda δηλαδή η προπαγάνδα που ξεπλένει την αστυνομία. Σημείωσε επίσης ότι οι δικαστές που επιβάλλουν τις ποινές γνωρίζουν ότι οι καταδικασμένοι μπορούν να απολυθούν στο μέλλον με όρους εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό επιβάλλουν αυτές τις ποινές. Αναφερόμενος στα παράβολα αναβολής που υποχρεώνεται ο δικηγόρος να προσκομίσει για να πάρει μια αναβολή τόνισε ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση αν το Υπουργείο πρόβλεπε να δίνει στους δικηγόρους ανάλογο παράβολο για τις μέρες που χάνουμε στα ακροατήρια περιμένοντας να δικαστεί μια υπόθεσή μας. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο ότι η Ολομέλεια αντί να εμμένει στην απόσυρση του νομοσχεδίου, συζητάει με την κυβέρνηση για βελτιώσεις (τι να βελτιώσεις σε αυτό το πράγμα ;) ευελπιστώντας να λάβει ψίχουλα αύξησης της δικηγορικής ύλης (ερανικό νομοσχέδιο !!!!). Κλείνοντας ζήτησε να συνεχιστεί αμείωτος ο αγώνας μας για την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να συμμετέχει στον αγώνα αυτό και ο υπόλοιπος κόσμος, καθώς η τροποποιήσεις δεν πρόκειται να θίξουν τους δικηγόρους, αντίθετα θα επιβαρύνουν σοβαρά τους εντολείς μας.
Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος επεσήμανε κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικές
επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως η προβλεπόμενη υποχρεωτική έκτιση όλων
των ποινών που επιβάλλονται σε ανηλίκους για κακουργήματα, σημειώνοντας
ότι με τον τρόπο αυτό εκτίθενται όλοι οι ανήλικοι στους κινδύνους της
φυλακής και οδηγούνται αναγκαστικά στο έγκλημα. Είπε επίσης ότι η εμμονή
του νομοσχεδίου για εξαιρετικά σκληρές και ανελαστικές ποινές
αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στο δικαστή, τον οποίο
εξαναγκάζει να επιβάλλει τις ποινές αυτές, και του στερεί το δικαίωμα να
κρίνει κάθε υπόθεση χωριστά και να εξειδικεύσει τις ποινές ανάλογα με
την προσωπικότητα του δράστη και τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος.
Χαρακτήρισε επίσης οπισθοδρόμηση την επαναφορά του ελαφρυντικού του
πρότερου έντιμου βίου που θα μας γυρίσει σε εκείνες παλιές μεθόδους με
τις οποίες υποτίθεται ότι αποδεικνυόταν η εντιμότητα του κατηγορούμενου
(π.χ. ήταν ψάλτης, αιμοδότης κ.α.).
Ο Γιώργος Στειακάκης που έκλεισε τις τοποθετήσεις κατέκρινε το νομοσχέδιο αναφερόμενος στην πασίγνωστη παντελή έλλειψη αποτελεσματικότητας των βαρύτερων και σκληρών ποινών αλλά και της αστυνομοκρατίας, η οποία δεν κατάφερε να συμβάλλει στη μείωση, αντίθετα οδήγησε στην έξαρση της εγκληματικότητας και εξέφρασε την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τροποποιήσεις αυτές εις βάρος του κόσμου, καθώς οι ποινές θα είναι εξοντωτικές και σε πολλές περιπτώσεις τελείως αναποτελεσματικές με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει ο επιδιωκόμενος σωφρονιστικός χαρακτήρας
των ποινών που μετατρέπονται με τον τρόπο αυτό σε σκληρή τιμωρία κατά
των δραστών αλλά και των οικογενειών τους και τελικά και του κοινωνικού
συνόλου. Κλείνοντας ανέφερε ότι όποιοι έκαναν αυτό το νομοσχέδιο αποκλείεται να ενδιαφέρονται για τη δίκαιη δίκη, κατακρίνοντας ευθέως τη διάταξη που αποκλείει την εξέταση των αστυνομικών στο ακροατήριο.
Η εκδήλωση ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Περιμένουμε αντίστοιχη εκδήλωση
και από την πλειοψηφία αλλά και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς της
πόλης μας, καθώς σε αυτούς αφορά το νομοσχέδιο, όχι στους δικηγόρους.
Σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο επί συνόλου 50-60 υποθέσεων του
πινακίου παρίστανται 10-15 δικηγόροι. Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι
παρίστανται αυτοπροσώπως. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, όλοι θα
παρίστανται με δικηγόρο για να διατηρήσουν την ελπίδα ότι το μεσημέρι θα
επιστρέψουν στο σπίτι τους !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου