Σε δύο κύριους άξονες κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του παραρτήματος ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ ) κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσης που είχαν με βουλευτές.
Όπως είπαν οι μηχανικοί, απευθύνοντας έκκληση για βοηθητική παρέμβαση εκ μέρους των βουλευτών, ο κλάδος τους πλήττεται βαθιά, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν ούτε μια οικοδομική άδεια, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ασφαλιστική ενημερότητα.

Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ κινδυνεύει να κλείσει, αφενός λόγω του κουρέματος που έχει ήδη υποστεί, κι αφετέρου λόγω του "μαχαιριού" στο 2% που αποδιδόταν υπέρ ΤΕΕ.

Συνάντηση και συζήτηση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τους Βουλευτές της Ανατολικής Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10.00πμ. στα γραφεία του Τμήματος στο Ηράκλειο

Στη συνάντηση που συμμετείχαν Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα:

Το πρώτο αφορά τις υπερβολικές αυξήσεις των εισφορών, τις απώλειες των αποθεματικών του Ταμείου («κούρεμα» ομολόγων), τη διευρυνόμενη οφειλή του Κράτους προς το Ταμείο από την τριμερή χρηματοδότηση και τη μη υλοποίηση της λειτουργίας του θεσμοθετημένου Κλάδου Ειδικών Παροχών (Ν.3518/2006 και Ν.3655/2008) που θα κάλυπτε τα ζητήματα ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος, στους πληττόμενους Διπλ. Μηχανικούς.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την περικοπή του πόρου 2% του ΤΕΕ,  ο οποίος αποτελεί περίπου το 70% των εσόδων του, με εύλογα αρνητικά επακόλουθα για την ομαλή λειτουργία του ΤΕΕ


Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε με στόχο η Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, να εκθέσει τις απόψεις και προβληματισμούς των Μηχανικών στους Βουλευτές, ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι έχει ήδη καταθέσει Τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσα από την οποία προτείνει να παρέχεται στους μηχανικούς δικαίωμα επιλογής αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ, από αυτήν που οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά. Μια επιλογή που θα αφορά είτε ανώτερη είτε την αμέσως κατώτερη ή τη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία που οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά.

Ενώ ο bουλευτής ενημέρωσε πως έχει προτείνει επίσης και τη δημιουργία Ειδικού Μητρώου στον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των άνεργων μηχανικών, μέσα από τα προγράμματα του Οργανισμού που τίθενται κατά καιρούς σε εφαρμογή και αφορούν τεχνικές ειδικότητες.

Τα δικά μας σχόλια:
Ο Κεγκέρογλου ακόμη πιστεύει σε αυτόν το δρόμο; Προεκλογικά έλεγε στον κόσμο ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί, η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, και τώρα είναι έτοιμη να πάει να διαπραγματευτεί (ξέρετε, αυτό το ωραίο παραμύθι, που τόσους συγκινεί, ακόμη και στο ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Δ.Σ.Η. θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση συμπαράστασης; Εμείς πάντως, θα υποβάλλουμε ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν πρέπει να έχει την τύχη του χρέους και των κυπριακών καταθέσεων (= κούρεμα).