Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί η υποψηφιότητα Τσίπρα στις Ευρωεκλογές αγχώνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(από την Ελευθεροτυπία):

Τον έκανε τΡΕΝο ο Τσίπρας

Λίγο πριν από την επίσημη ανάληψη του χρίσματος ως υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διαφορετικό δείγμα γραφής προς τους «εταίρους»...
Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και το ευρώ, που κυριάρχησε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη διαφορετικότητα των απόψεων που εκφράστηκαν, πέρασε σε δεύτερο πλάνο κατά κάποιον τρόπο ύστερα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ολι Ρεν στο Στρασβούργο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή στην Ευρώπη και με την ιδιότητα του υποψηφίου για την Κομισιόν, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, όχι διότι ανταπέδωσε στον Ευρωπαίο επίτροπο το «Καλό κουράγιο» που προ τριετίας απηύθυνε στο Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, αλλά γιατί ανέδειξε την εκρηκτική κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας ως μοχλό πίεσης προς τους Ευρωπαίους και γιατί αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να φανεί το μέγεθος της καχυποψίας -και της ανησυχίας- με την οποία οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε στο ερώτημα που ο Ολι Ρεν έσπευσε αρκετά βιαστικά να απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα, αν, δηλαδή, επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ηταν ένα στιγμιότυπο που χαρακτήρισε τη συνομιλία των δύο ανδρών μαζί με το «Καλό κουράγιο» στον ίδιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που του επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας όταν του εξηγούσε τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ελλάδα εξαιτίας της φτωχοποίησης που υφίσταται η κοινωνία.
Μήνυμα προς τις Βρυξέλλες
Ηταν μια αποστροφή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον -διότι το αύριο είναι ακόμη πολύ μακριά και μένει να το δούμε- συνιστά αφ' ενός ένα ισχυρό μήνυμα στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και αφ' ετέρου βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του έχουν διακηρύξει· πως, δηλαδή, οι ίδιοι δεν θα είναι υποτονικοί και παραδομένοι απέναντι στους Γερμανούς και Ευρωπαίους σαν τα πολιτικά πρόσωπα των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Σε αυτή τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο αλλά και σε όσες προηγήθηκαν με τους αξιωματούχους της Troika Report, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δώσει ένα διαφορετικό τόνο από αυτόν που οι Ευρωπαίοι είχαν συνηθίσει από τους Ελληνες πολιτικούς.
Προέταξε σθεναρά τον παράγοντα της λαϊκής αγανάκτησης στην Ελλάδα, που προελαύνει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις, με συνέπειες και για την ίδια την ευρωπαϊκή συνοχή και τόνισε στον Ευρωπαίο επίτροπο τις κόκκινες γραμμές που τίθενται από την κοινωνία μιλώντας για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά υπονοώντας σαφώς τη γενικότερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται. Επίσης κατέθεσε τη Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου με τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής και αναδιάρθρωσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του.
Ζήτησε παράλληλα από τον Ολι Ρεν να του εξηγήσει πώς σκοπεύει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν πως χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνο δεν θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ αλλά θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντας τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα ώς το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».
Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν στο συνέδριο του ΚΕΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εφεξής στις επαφές του στην Ευρώπη θα έχει ακόμη έναν επιπλέον λόγο να ζητά γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς το εισηγητικό κείμενο στο συνέδριο, του ΚΕΑ αναφέρεται στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου τμήματος του χρέους όλων των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ρήτρα ανάπτυξης
Επίσης, τίθεται ο όρος της ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους. Που πρακτικά σημαίνει ότι η πρώτη πράξη των ευρωπαϊκών συμμαχιών που συχνά επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γεγονός. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν αυτές οι συμμαχίες θα αποδειχθούν ικανές να ανακόψουν τη Γερμανία και την πολιτική της, που τώρα εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο Νότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου