Η εκλογική αποζημίωση από το 2012 θεωρείται πλέον εισόδημα. Συνεπώς, υπόκειται σε φορολογία 26% και συμψιφίζεται με οφειλές προς το δημόσιο.
Κατά συνέπεια, πολλοί συνάδελφοι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, να επωμιστούν απίστευτη δουλειά, κούραση και ευθύνη και στο τέλος, όχι απλά να μην αποζημιωθούν - για τον κόπο τους, την ευθύνη τους, το "κλείσιμο" των γραφείων τους αυτές τις μέρες, τη μετακίνηση και τη διαμονή τους-, αλλά να κληθούν να καταβάλουν από την τσέπη τους τον αντίστοιχο φόρο.
Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί, αν τα χρήματα που λαμβάνουν οι συνάδελφοι για την απασχόλησή τους κατά τις εκλογές, δεν "βαφτίζονταν" ως εισόδημα, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι : δηλαδή αποζημίωση.
Αν ήμασταν οργανωμένοι και ενωμένοι, ένας συντονισμός σε επίπεδο Δικηγορικών Συλλόγων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να κηρυχθεί αποχή των μελών τους από τις εκλογές (αιτήσεις εξαιρέσεων) θα ασκούσε πίεση, ώστε να ανατραπούν τα παραπάνω αποτελέσματα.
Προς το παρόν καμία επίσημη προσπάθεια, έστω αντίδραση, έστω φωνή, δεν ακούγεται. Οι Δικηγόροι, για άλλη μια φορά, σύρονται πίσω από τις εξελίξεις, αδύναμοι να αντιδράσουν, αποδεχόμενοι την πλήρη απαξιώση των υπηρεσιών τους και της επαγγελματικής τους υπόστασης.
Όλο και περισσότερο, το τοπίο στον κλάδο μας, μου θυμίζει μοναχικές φωνές, που έχουν τι να πουν, αλλά δεν ξέρουν πως, που και σε ποιόν να το πουν.
Κατά την έννοια των διατάξεων του Συντάγματος και του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., κάθε παροχή καταβαλλομένη στο μισθωτό με οποιαδήποτε ονομασία, όπως επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα, η οποία κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες, στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/17652
Θυμίζω ότι το πρόβλημα με τη φορολόγηση είχε προκύψει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στις εκλογές του 2012, και τότε πολλοί λέγαμε να προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσουμε την επιστροφή των χρημάτων, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η απόφαση του ΣτΕ και η αιτιολογία είναι σωστή (πως το έπαθαν; μάλλον θα φορολογούσαν και τους ίδιους τους συμβούλους, για αυτό), και θα πρέπει να στηριχτούμε σε αυτήν, και να απαιτήσουμε να μην επιβάλλεται οποιοσδήποτε φόρος, επιβάρυνση, ή και συμψηφισμός με αυτήν την αποζημίωση. Και κάτι άλλο: μπορούμε ακόμη να ζητήσουμε την επιστροφή εκείνου του φόρου του 2012. Ελάτε να το κάνουμε !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή