Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - TO ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ TASK FORCE ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι σελίδες 49-50, που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.Ενδεικτικά αναφέρουμε:
8.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
:
8.1.
Ομάδα δράσης για την επανεξέταση του κώδικα πολιτικής δικονομίας Η «ομάδα δράσης για την επανεξέταση του κώδικα πολιτικής δικονομίας» είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής
προσαρμογής για να επανεξετάσει τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, με σκοπό την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Υπέβαλε το αρχικό σχέδιο αναθεωρημένου κώδικα στις αρχές Οκτωβρίου 2013 και η έγκριση του τελικού σχεδίου προβλέπεται για τις αρχές του 2014. Το σχέδιο κώδικα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2014. 
Κατά την περίοδο αναφοράς, οι εργασίες της «ομάδας δράσης για την επανεξέταση του κώδικα πολιτικής δικονομίας» υποβοηθούνται από τη συμμετοχή ενός γερμανού εμπειρογνώμονα ο οποίος μεταδίδει την πείρα και τις γνώσεις από τις πρακτικές της χώρας του, και ενός έλληνα δικηγόρου, ο οποίος συνέβαλε στην οριστική διατύπωση του τελικού σχεδίου κώδικα. Η ΟΔΕ υποστήριξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την αρμόδια νομοθετικήεπιτροπή για να βελτιώσει και να επικαιροποιήσει το σχέδιο κώδικα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων Κρατών Μελών, καθώς και τις ανταλλαγές με προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ).

8.2.
Υποχρεωτική εξωδικαστική διοικητική επανεξέταση υποθέσεων
Η ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη να υποβάλει προτάσεις για την εισαγωγή εξωδικαστικής διοικητικής επανεξέτασης των υποθέσεων υπέβαλε σχέδιο νόμου του Αυγούστου 2013. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, επιτροπές εξωδικαστικής ρύθμισης θα χειρίζονται τη διοικητική επανεξέταση των υποθέσεων. Μετά τις παρατηρήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια της αποστολής ελέγχου από την ΕΚ/ΕΚΤ/ΔΝΤ του Σεπτεμβρίου 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τον αναμενόμενο αριθμό υποθέσεων προς επανεξέταση και των επιτροπών
.
8.3.
Μηχανισμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ)
Η ΟΔΕ, με την οικονομική και διοικητική συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συνεχίζει να στηρίζει την επικοινωνιακή στρατηγική για τη γνωστοποίηση του νέου θεσμικού οργάνου διαμεσολάβησης στο ευρύ κοινό.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η ΟΔΕ στήριξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την παραγωγή διαφημιστικών/εκπαιδευτικών βιντεοκλίπ για τη διαμεσολάβηση.

Βασικές αναμενόμενες εξελίξεις:


Η δυνατότητα διαμεσολάβησης μη δικηγόρων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων.

Όλο το κείμενο εδώ:
http://www.scribd.com/doc/214699269/TO-%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%97%CE%A3-TASK-FORCE-%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%A3-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου