Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πρωτοβουλία ενάντια στην εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης»: Οι βουλευτές των Χανίων να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη

(αναδημοσιεύσεις από τον "Αγώνα της Κρήτης" και το Candianews)

Διαβάστε τα ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας των Χανίων, ανακοίνωση της Ανοικτής Πρωτοβουλίας και της ΛΑ.Ε. Χανίων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κανένα σχόλιο ακόμα
Με ανακοίνωσή της η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του Αεροδρομίου Δυτικής Κρήτης «Δασκαλογιάννης» ευχαριστεί τους Χανιώτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και καλεί τους βουλευτές των Χανίων, μετά και την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το ανοικτό συντονιστικό θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Η πρωτοβουλία μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει σήμερα τη τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη εκδήλωση-διαμαρτυρία ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης καθώς και των υπολοίπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Η αυτοκινητοπομπή-πορεία που διοργανώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι από την πλατεία Δικαστηρίων προς το αεροδρόμιο ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί.
Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία ανακοινώνει ότι η αυτοκινητοπομπή αφού διέσχισε από τα Δικαστήρια την οδό Σφακιανάκη έστριψε δεξιά προς το στρατόπεδο Τζομπανάκη  πέρασε μπροστά από τον Κήπο κατήλθε την Τζανακάκη έστριψε αριστερά από την Αγορά και στη συνέχεια αριστερά προς την πλατεία 1866 και από εκεί προς το Δημαρχείο. Στη διασταύρωση με Αποκορώνου έκανε αριστερά ξανά προς Αγορά και στη συνέχεια δεξιά μπροστά από το πρώτο Γυμνάσιο για να συνεχίσει προς Ακρωτήρι. Όταν η κεφαλή της αυτοκινητοπομπής βρισκόταν μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο και αφού είχε κάνει αυτόν τον τεράστιο κύκλο της πόλης η ουρά ήταν ακόμα στο στρατόπεδο Τζομπανάκη !  Στην δε στάση της αυτοκινητοπομπής στο τέλος της ευθείας του Πολυτεχνείου στις Κορακιές, η αρχή της ξεκινούσε πριν από τις στροφές του Αγίου Ματθαίου !
Η πρωτοβουλία μας αφού προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση τοποθέτησης μαύρου υφασμάτινου πένθους  αριστερά και δεξιά του πορτρέτου του αρχηγού της επανάσταση του 1770 Ιωάννη Δασκαλογιάννη που βρίσκεται εντός του αερολιμένα επέδωσε ανακοίνωση στην υπεύθυνη αντικαταστάτρια της αδικαιολογήτως απούσας Αερολιμενάρχη Χανίων (σ.σ. αδικαιολογήτως απούσα γιατί αφού ήθελε η τοπική κοινωνία ακρόαση έπρεπε να ήταν εκεί.)  και απαίτησε την μη παράδοση του αεροδρομίου στη Γερμανική Fraport.
Η πρωτοβουλία μας χαιρετίζει τις Χανιώτισσες και του Χανιώτες καθώς και τις ενδεικτικές αντιπροσωπείες από τις άλλες περιοχές της Κρήτης που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.
Καλούμε για μία ακόμα φορά τους βουλευτές των Χανίων και την κυβέρνηση, με αφορμή την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια.
Το ανοικτό συντονιστικό θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. σε χώρο ο οποίος θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα το πρωί. Καλούμε τους πολίτες σε συνεχή εγρήγορση ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που ετοιμάζει η πρωτοβουλία μας.
===================================

H Λαϊκή Ενότητα Χανίων για τη σημερινή κινητοποίηση στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης»

Κανένα σχόλιο ακόμα
Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Ενότητα» χαιρετίζει τον αγώνα του λαού των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, «ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις πολιτικές των μνημονίων που κατ΄εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ υλοποιούνται τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Στο κείμενο της ανακοίνωσης πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
Ο Λαός της Κρήτης με τους αγώνες του για ελευθερία, δημοκρα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στην κινητοποίηση για το αεροδρόμιο Χανίων

(από το Candianews)

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση για το αεροδρόμιο Χανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου και ώρα 11.00.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανιών «Ι. Δασκαλογιάννης» όπως και των υπόλοιπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων μισητών κυβερνήσεων των Σαμαροβενιζέλων, στηρίζεται σε μια αποικιακού τύπου σύμβαση-επιταγή του τρίτου μνημονίου. Σε κάθε της σημείο είναι μια σκανδαλώδης παραχώρηση στις απαιτήσεις των αφεντικών, προκειμένου με ελάχιστο κόστος να πάρουν μια χρυσοφόρα υπηρεσία στα χέρια τους, απογυμνωμένη από χρέη, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα, χρεώνοντας στο κράτος και τους εργαζόμενους τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρίας προκύψουν στη συνέχεια. 
Έτσι η Fraport παίρνει το αεροδρόμιο χωρίς υποχρέωση να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και έξοδα περιβαλλοντικών μελετών. Δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, παρά να επαναπροσλάβει κάποιους από αυτούς με εργασιακές συνθήκες και μισθούς γαλέρας. Έχει την δυνατότητα να μειώσει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί ή να αναβάλει την πληρωμή του για λόγους «ανωτέρας βίας» ή να παρατείνει την διάρκεια της 40ετούς σύμβασης. Ακόμη, θα δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία του οι οποίες θα επηρεάζουν τα έξοδά της, όμως για παράδειγμα στις συμβάσεις εργασίας. Θα λαμβάνει αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε μηχανήματα που μεταβιβάσθηκαν, ή για καθυστερήσεις έργων λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Της δίνεται η δυνατότητα να ορίζει αεροναυτικά τέλη ή μη, χωρίς την παρέμβαση καμίας κρατικής αρχής.
Η φόρμουλα που ακολουθείται στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είναι παρόμοια με το πλιάτσικο που συμβαίνει σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Στον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ τεμαχίζουν τις ενιαίες ΔΕΚΟ, δίνουν σε εργολάβους τμήματά τους, κλείνουν άλλα και μειώνουν το προσωπικό προκειμένου να τις καταστήσουν «φθηνές» για να προσελκύσουν αγοραστές, παρέχοντας τους ληστρικές συμβάσεις.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή όλης της άρχουσας τάξης της ΕΕ και της Ελλάδας. Γι’ αυτό οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μνημονίων είτε πρόκειται για τους Αρναουτάκηδες είτε για τους  Σταθάκηδες τάσσονται υπέρ της Fraport χωρίς επιφυλάξεις. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς. 
Κανένα κοινό συμφέρον δεν έχουμε όμως ούτε με την ένωση ξενοδόχων  ούτε με τους μεγαλέμπορους που από τη μια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και από την άλλη απολύουν τους εργαζόμενους των 700 ευρώ από τις επιχειρήσεις τους για να προσλάβουν εργαζόμενους των 400 ευρώ. 
Αυτοί που πρόκειται να θιγούν από την εγκατάσταση της Fraport στο «Ι. Δασκαλογιάννης»  είναι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και η συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης. Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν φτώχεια, ανεργία, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, και πανάκριβες ή ακόμη και ανύπαρκτες υπηρεσίες. Η ΔΕΗ κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, την ώρα που ολόκληρες περιοχές έμεναν χωρίς ρεύμα συνέχιζε να πουλάει ρεύμα στο εξωτερικό για να κερδίζουν οι εργολάβοι.  Το αεροδρόμιο της Fraport δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Ο υπερδιπλασιασμός των φόρων ανά διαδρομή από 12 σε 26,5€ θα κάνει το αεροπορικό ταξίδι πανάκριβο.
Το ξεπούλημα του αεροδρομίου και συνολικά του δημόσιου πλούτου αποτελεί επιλογή της ντόπιας και ξένης αστικής τάξης ως κομμάτι της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης. Το ζήτημα λοιπόν αποκτά καθαρά ταξικό πρόσιμο. Οι καπιταλιστές μπορούν να κάνουν μπίζνες πέρα και πάνω από τα σύνορα. Οι Ιταλοί καπιταλιστές μπορούν να αγοράζουν τα ελληνικά τρένα, οι Κινέζοι της Cosco το λιμάνι στον Πειραιά, οι Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα ορυχεία και τα καράβια των Βαλκανικών χωρών, ή να κάνουν μπίζνες στο Σίτυ και να επενδύουν σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο. Όλα αυτά πάντα εις βάρος της εργατικής τάξης κάθε λαού. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ταυτιστούμε με κανέναν από αυτούς τους “εθνικούς” εργολάβους και επιχειρηματίες.
Η διαταξική συνεργασία στο όνομα του “εθνικού καλού” δε λαμβάνει υπ' όψιν τα παραπάνω και αποπροσανατολίζει τον αγώνα. Όσοι αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα του αεροδρομίου δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον κάθε πολιτικό, δήμαρχο ή περιφερειάρχη  που ξεπουλάει το λαό λίγο μετά αφότου ψελλίσει την «αντίθεσή» του στην ιδιωτικοποίηση.
Ευθύνες όμως έχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αντί να οργανώσει ένα πανελλαδικό αγώνα με απεργιακή δράση και οργανώνοντας και συντονίζοντας επιτροπές και πρωτοβουλίες συμπαράστασης πανελλαδικά κρύβονταν τη μια πίσω από τις υποσχέσεις των πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη πίσω από προσφυγές στη δικαιοσύνη. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. 
ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ! ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ! 
Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, οι οδικοί άξονες είναι δημόσια περιουσία την οποία έχουμε χρυσοπληρώσει από τους φόρους μας για να κατασκευαστούν και μας ανήκουν. Όπως επίσης μας ανήκουν το ρεύμα το νερό και οι δημόσιοι χώροι που πάνε να ιδιωτικοποιήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου και το διώξιμο χωρίς αποζημίωση των αρπακτικών του κεφαλαίου που έβαλαν στο μάτι το δημόσιο πλούτο. Για την εθνικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ώστε οι μεταφορές να πραγματοποιούνται με την ευθύνη του λαού για τον ίδιο το λαό, με προστασία των εργασιακών σχέσεων και προσλήψεις για να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας του. Για την ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και όχι μόνο, σε όσους είναι συνένοχοι στο ξεπούλημα των υποδομών, καθώς και του δημόσιου και φυσικού πλούτου. Απαραίτητος κρίκος είναι η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό μονόδορμο, που περνάει μέσα από  τη ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, η οποία και απαιτεί το ξεπούλημα των υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα.
Η παλλαϊκή δράση μπορεί να στηριχθεί σε έναν αγώνα των εργαζομένων στα αεροδρόμια που μπορεί να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται όμως αγώνας και κινητοποίηση του μαζικού λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα και ενωτική λογική στη δράση.
τία, αξιοπρέπεια, περηφάνια έχει γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία. Έχει αναδείξει μορφές ανιδιοτελών μαχητών που συγκίνησαν και παραδειγμάτισαν τους λαούς της εποχής τους όπως τον Καγιαλέ, τον Νταλιάνη  και βεβαίως τον Δασκαλογιάννη  που τιμητικά φέρει το όνομά του το αεροδρόμιο στα Χανιά.
Οι απαιτήσεις της Fraport δείχνουν το μέγεθος της υποτέλειας της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης. Αν υλοποιηθούν ο φτηνός και ποιοτικός τουρισμός που τόσο ανάγκη έχουν οι εργαζόμενοι και ο Λαός θα καταργηθεί. Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Δυτικής Κρήτης θα αλλάξουν άρδην προς το χειρότερο, παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Τελικά η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του τουρισμού στην Κρήτη, με επακόλουθο την χαριστική βολή στην τοπική οικονομία και την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων και των αγροτών.
Η κατοχική σύμβαση της Fraport πρέπει ν` ακυρωθεί. Η εθνικοποίηση των αεροδρομίων με λαϊκό και κοινωνικό έλεγχο είναι αναγκαία για να βγει η χώρα και ο Λαός από το σημερινό
αδιέξοδο. Ο λαός μας μπορεί να επιβάλλει αυτόν τον δρόμο. Η Λαϊκή ενότητα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις αυτόν τον αγώνα.

=======================================
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου