Αναδημοσίευση από το The Press Project
«Όσο κι αν το αποτέλεσμα είναι θριαμβευτικό μέχρι τώρα κι αποτελεί μια πολύ μεγάλη δικαίωση και πολύ μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα, η δίκη ακόμα έχει δρόμο. Χρονικά όχι μεγάλο, αλλά δεν είναι και μιας μέρας υπόθεση. Διαδικαστικά ποιοτικό όμως. Θα πρέπει πρώτα να δοθεί η μάχη των ελαφρυντικών και των ποινών, που δεν μπορεί να δοθεί από εμάς, τουλάχιστον μέσα στο δικαστήριο, διότι η Πολιτική Αγωγή δεν έχει πλέον δικαίωμα λόγου, δικονομικά» υποστήριξε ο Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στη Λαμπρινή Θωμά και στον Δημήτρη Κούλαλη, στο ραδιόφωνο του TPP και συνέχισε λέγοντας:
«Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να έχουμε προκλήσεις. Ανήγγειλε για παράδειγμα ο Λαγός ότι θα έρθει τη Δευτέρα. Οι χρυσαυγίτες καταλαβίνουν ότι ο κλοιός έχει στενέψει, καθώς η αθωωτική εισαγγελική πρόταση ακυρώθηκε από τη μεγαλείωδη κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος όλες αυτές τις μέρες. Και θα τα δώσουν όλα για να πέσουν στα μαλακά. Βλέπετε και την εισαγγελέα πώς συμπεριφέρεται, απροκάλυπτα απολογητικά. »
Στη συνέχεια, ο κ.Παπαδάκης αναφέρθηκε στα αιτήματα των χρυσαυγιτών περί ελαφρυντικών, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμα, εξηγώντας το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα (187) το οποίο επικαλούνται. Η συνοπτική τοποθέτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής για τα προτεινόμενα ελαφρυντικά σήμερα εν αναμονή της απόδοσης των ποινών για τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής:
«Σκανδαλωδώς δεν διώκονται για 40 κακουργήματα»
«Σκανδαλωδώς δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες για ηθικές αυτουργίες κακουργηματικών πράξεων στον Μιχαλολιάκο, στον Λαγό και σε άλλους , πάρα τα όσα δέχεται το παραπεμπτικό βούλευμα. Αυτό οδηγεί στον κίνδυνο ελάφρυνσης της θέσης τους. Για παράδειγμα ο Λαγός αντιμετωπίζει την καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, στο βούλευμα που παραπέμπει τον Λαγό και τους δράστες για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, λέει ότι αυτό έγινε μετά από εντολή του Λαγού. Γιατί λοιπόν ο Λαγός δεν έχει ηθική αυτουργία σε απόπειρα σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού οι ίδιοι οι δικαστές παραδέχονται ότι αυτός έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ; Εάν παραπεμπόταν είναι βεβαιο ότι θα καταδικαζόταν, αφού καταδικάστηκαν και οι άλλοι δράστες. Είναι εγκλήματα αυτά που δεν έχουν αποδθεί, είναι 40 κακουργηματα, σας είπα το ένα».
Σχετικά με την έντονη πολιτική σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την ιστορική απόφαση καταδίκης, σχολίασε ότι «εγω καταρχήν θα ήθελα να πω ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, ότι νιώθω μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια, από το γεγονος οτι την επαύριο μιας θριαμβευτικης καταδικαστικής απόφασης, έχει ξεσπάσει ένας απαράδεκτος πόλεμος οικειοποίησης αυτής της επιτυχίας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιότητά του ως συνηγόρου μου επιβάλλει να είμαι όσο πιο γίνεται ενωτικός. Έχω κι εγώ μια πολιτική ταυτοτητα, αλλά ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής δεν τη χρησιμοποιώ. »
«Έξι δώρα από τον Ποινικό Κώδικα»
Δίνοντας την ανάλυσή του για τον νέο Ποινικό Κώδικα, στάθηγκε σε έξι διατάξεις που ελαφρύνουν τη θέση των χρυσαυγιτών: «Όποιος και να λέει ό,τι και να λέει ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει πολλά δώρα για τη Χρυσή Αυγή. Το κυριότερο είναι το πλαίσιο ποινής, όπου έχει μειωθεί και το κατώτατο και το ανώτατο όριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, στο πρώτο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019, καταργούσε εντελώς το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και το ενέτασσε στο
ίδιο με την ένταξη. Χρειάστηκε να βγάλουμε πολλή φωνή, εμείς, η ΚΕΕΡΦΑ, το αντιφασιστικό κίνημα, προκειμένου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης να διατηρεί το αδίκημα της διεύθυνσης, Προσέξτε όμως, μειώθηκε η ποινή, αυτό σημαίνει ότι ένα δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει στον επικεφαλής την ίδια ποινή με ένα απλό μέλος, ακόμα κιαι χωρις ελαφρυντικός.Ένα δώρο αυτό, δεύτερο η διάταξη περί στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, τρίτο η κατάργηση της διάταξης που απαγόρευε τα ρατσιστικά συσσίτια, που ήταξν διάταξη του Παρασκευόπουλου, τέταρτο δώρο η υποβάθμιση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, έκτο δώρο η υποβάθμιση των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, περίπτωση Μπαρμπαρούση».
Απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα η πραγματική ποινή που θα εκτίσουν, αν εκτίσουν στη φυλακή, θα είναι μεγαλύτερη, ο κ.Παπαδάκης απάντησε «Αυτά τα λένε εκ των υστέρων και είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Δεν τα λένε τότε για να υπερασπιστούν τον Κώδικα. Μειώσαν για όλα τα αδικήμα το ανώτατο όριο από τα 20 χρόνια στα 15. Δεν είπαμε τίποτα, είναι μία μεταρρύθμιση η οποίς καλώς έγινε. Γιατί να είναι το ίδιο ελάχιστο όριο για το μέλος των αρχηγών. Δεν απαντάει σε αυτό το επιχειρημα. »
Σχετικά με το επιχείρημα των χρυσαυγιτών περί πιέσεων, από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και τις δηλώσεις πολιτικών, ο κ.Παπαδάκης απάντησε ότι «Εάν αυτό μεθερμηνεύεται νομικά ως εκτίμησή τους ότι υπήρξε πίεση, θα έπρεπε να ζητήσουν αναβολή της απόφασης ή την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου. Δεν περίμεναν οι δικαστές τη συγκέντρωση ή τις δηλώσεις για να αποφασίσουν. Όλο αυτό το διάστημα επαινούσαν την εισαγγελέα και την πρότασή της».
Aμοραλισμός Σαμαρά
«Έχει θράσος, γιατί μιλάει για εξτρεμισμό, ουσιαστικά αναπαράγει και πάλι τη θεωρία των δύο άκρων» σχολιασε για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. «Αλλά η δήλωσή του έχει κι έναν αμοραλισμό: Λέει ότι παρακολουθούσαν τη Χρυσή Αυγή και περίμεναν να κάνει το μοιραίο λάθος, εννοεί τη δολοφονία του Φύσσα. Αλλά, το μείζον είναι ότι το να κάνεις όλον τον πολιτικό κόσμο, το να κάνεις τον Σαμαρά, τον άνθρωπο που είχε δεξί χέρι τον Μπαλτάκο, τον συνομιλητη της Χρυσής Αυγής, να καταδικάζει την Χρυσή Αυγή, είναι αδιαμφισβήτητη επιτυχία».
Θύμισε επίσης ότι «διαρκούσης της ποινικής δίωξης, ο Σαμαράς ετοίμαζε τροποποίηση του άρθρου 187 ώστε να μπει το οικονιμκό κίνητρο και να αποποινικοποιηθούν οι χρυσαγίτες. Δεν τα κατάφερε γιατί δνε του το επέτρεψαν οι πολιτικές εξελίξεις. Τον αναγκάζουν όμως τώρα κι αυτόν και το πολιτικό σύμπαν να μιλάει εναντίον τους, όπως και τα ΜΜΕ που σιωπούσαν να μιλάνε τώρα συνέχεια για τη Χρυσή Αυγή. Μη λησμονούμε δηλαδή ότι αυτό είναι μία θριαμβευτική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου