Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Δίκη της Χρυσής Αυγής : Κώστας Παπαδάκης: Δικαιοσύνη για τους δολοφόνους, όχι για τις καθαρίστριες!

Αναδημοσίευση από το rproject. Εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, κατατοπιστικό και νομικά θεμελιωμένο, όπως πάντα, άρθρο του Κώστα Παπαδάκη. Δέστε τις κατηγορίες και τους πίνακες στο τέλος του άρθρου.

Κώστας Παπαδάκης | 15.10.2020   

 


 Καταδίκη στην πράξη και όχι στα χαρτιά!

Επι­ση­μαί­να­με από τις 7/10/2020 ότι η Χρυσή Αυγή κα­τα­δι­κά­στη­κε, αλλά η δίκη δεν τε­λεί­ω­σε ακόμα. Και ότι οι απο­φά­σεις που εκ­κρε­μούν είναι ση­μα­ντι­κές καθώς μπο­ρούν να ολο­κλη­ρώ­σουν την κα­τα­δί­κη, αλλά μπο­ρούν και να την κα­τα­στή­σουν κενό γράμ­μα. Οι θριαμ­βο­λο­γί­ες, οι απο­λο­γι­σμοί, οι κρι­τι­κές, η διεκ­δί­κη­ση της νίκης, η μάχη της ευ­θύ­νης για το νέο ποι­νι­κό κώ­δι­κα και οι αντί­στοι­χες αντι­πα­ρα­θέ­σεις που κυ­ριάρ­χη­σαν τις μέρες αυτές ήταν άκαι­ρες, γιατί δια­σπούν, απο­προ­σα­να­το­λί­ζουν και δί­νουν πο­λι­τι­κές και νο­μι­κές ανά­σες και επι­χει­ρή­μα­τα στους κα­τα­δι­κα­σθέ­ντες.

Σύ­ντο­μα θα έχου­με την ευ­και­ρία να μι­λή­σου­με για όλα τα πα­ρα­πά­νω, για τα οποία άλ­λω­στε οι συ­νή­γο­ροι πο­λι­τι­κής αγω­γής γνω­ρί­ζου­με από πρώτο χέρι και έχου­με εκ­φρα­στεί επα­νει­λημ­μέ­να σε ανύ­πο­πτο χρόνο. Ως τότε δεν επι­τρέ­πε­ται καμ­μία επα­νά­παυ­ση.

Το κύριο ζή­τη­μα μετά την κα­τα­δί­κη ήταν η από­κρου­ση της προ­σπά­θειας των κα­τη­γο­ρου­μέ­νων να πέ­σουν στα μα­λα­κά, τα ελα­φρυ­ντι­κά, οι ποι­νές, η ανα­σταλ­τι­κή δύ­να­μη της έφε­σης.

Το δι­κα­στή­ριο αθώ­ω­σε 11 και κα­τα­δί­κα­σε 57 κα­τη­γο­ρού­με­νους (22 για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση, 7 για διεύ­θυν­ση, και 21 για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση + από­πει­ρα αν­θρω­πο­κτο­νί­ας η συ­νέρ­γεια σε αν­θρω­πο­κτο­νία και 7 για πλημ­με­λή­μα­τα).

Στη συ­νέ­χεια ανα­γνώ­ρι­σε ελα­φρυ­ντι­κά σε 14 κα­τα­δι­κα­σθέ­ντες, ιδίως σε όλους όσους βρί­σκο­νταν σε με­τε­φη­βι­κή ηλι­κία κατά τον χρόνο τέ­λε­σης των πρά­ξε­ων τους (8), σε δύο για καλή συ­μπε­ρι­φο­ρά μετά την πράξη, έναν για πρό­τε­ρο σύν­νο­μο βίο και έναν για ει­λι­κρι­νή με­τα­μέ­λεια.

Απέρ­ρι­ψε τα αι­τη­θέ­ντα ελα­φρυ­ντι­κά της δήθεν μη εύ­λο­γης διάρ­κειας της δίκης, της μη τέ­λε­σης εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων και της πα­ρα­βί­α­σης του τεκ­μη­ρί­ου αθω­ό­τη­τας, ενώ (με άλλη σύν­θε­ση) απέρ­ρι­ψε και την αί­τη­ση εξαί­ρε­σης του Λαγού.

Οι ποι­νές που επι­βλή­θη­καν σε όσους κα­τα­δι­κά­στη­καν για διεύ­θυν­ση βρί­σκο­νται κοντά στο ανώ­τα­το όριο. Στο ανώ­τα­το  όριο και η ποινή του δο­λο­φό­νου του Παύ­λου Φύσσα.  Όχι όμως των συ­νερ­γών του. Όχι πολ­λών άλλων κα­τα­δι­κα­σθέ­ντων για έντα­ξη που «γλύ­τω­σαν πολύ φτηνά» και άκου­σαν ποι­νές σχε­δόν στο ελά­χι­στο όριο με η χωρίς ελα­φρυ­ντι­κό. Και ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο των δρα­στών της από­πει­ρας αν­θρω­πο­κτο­νί­ας των Αι­γύ­πτιων ψα­ρά­δων.

Οι τε­λευ­ταί­οι, πέντε δρά­στες που σύμ­φω­να με την από­φα­ση απο­πει­ρά­θη­καν νύχτα να σκο­τώ­σουν χτυ­πώ­ντας με σι­δε­ρέ­νιους λο­στούς από κοι­νού στο κε­φά­λι τον ανυ­πο­ψί­α­στο κοι­μι­σμέ­νο στην τα­ρά­τσα Αι­γύ­πτιο ψαρά, που ούτε ήξε­ραν ούτε τους ήξερε, και του άνοι­ξαν το σα­γό­νι στα δύο εγκα­τα­λεί­πο­ντάς

τον αι­μό­φυρ­το γιατί νό­μι­ζαν ότι έχει πε­θά­νει για να πάνε βια­στι­κά να χτυ­πή­σουν και τους άλ­λους, «τι­μω­ρή­θη­καν» για το αδί­κη­μα αυτό καθώς και για την έντα­ξή τους σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση με την ποινή των δέκα ετών ο ένας (ο χωρίς ελα­φρυ­ντι­κό) και των επτά ετών οι άλλοι τέσ­σε­ρις (με το ελα­φρυ­ντι­κό της με­τε­φη­βι­κής ηλι­κί­ας αυτοί).

Εκτός ίσως από την διευ­θυ­ντι­κή επτά­δα (μάλ­λον τους έξι από τους επτά), όλοι οι υπό­λοι­ποι διεκ­δι­κούν από αύριο με αξιώ­σεις να τους δοθεί ανα­στέλ­λου­σα δύ­να­μη στην έφεση που θα ασκή­σουν. Αν γίνει δεκτή θα δούμε το αδια­νό­η­το, να πε­ρι­μέ­νουν άλλα τέσ­σε­ρα χρό­νια για να εκτί­σουν την ποινή τους. Και όλη η μα­κρό­χρο­νη και πο­λυ­πρό­σω­πη δίκη να κα­τα­λή­γει στη φυ­λά­κι­ση μόνο έξι η επτά κα­τη­γο­ρου­μέ­νων.

Η από­φα­ση επί των ποι­νών έχει πολλά λάθη και κιν­δυ­νεύ­ει να πα­ρα­δώ­σει στην ατι­μω­ρη­σία αρ­κε­τούς από αυ­τούς που έκρι­νε ένο­χους. Δεν ξέρω ποιο σκε­πτι­κό οδή­γη­σε στην από­φα­ση να κρι­θούν επιει­κέ­στε­ρα από τον εκτε­λε­στή του Φύσσα για το αδί­κη­μα της έντα­ξης στε­λέ­χη, πρω­το­πα­λί­κα­ρα και βου­λευ­τές της εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης, η να δοθεί ποινή μόνο επτά ετών στα μέλη της και παρ ολί­γον δο­λο­φό­νους του Αμπου­σίντ Εμπά­ρακ.

Μήπως τε­λι­κά οι ποι­νές που οδη­γούν στη φυ­λα­κή είναι μόνο για το «άλλο άκρο», η για τις κα­θα­ρί­στριες που πλα­στο­γρά­φη­σαν ένα απο­λυ­τή­ριο Δη­μο­τι­κού για να πιά­σουν δου­λειά ;

Για τους με­τα­νά­στες που «πα­ρα­νο­μούν» και για δρά­στες σο­βα­ρών έστω αλλά ακίν­δυ­νων για την αν­θρώ­πι­νη ζωή αδι­κη­μά­των ;

Η ζωή του Αμπου­σίντ Εμπά­ρακ άξιζε τε­λι­κά τόσο λι­γό­τε­ρο από τη ζωή ενός δι­κα­στή η ενός κε­φα­λαιο­κρά­τη ;

Δεν φτά­νει που αυτός που κατά το πα­ρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα έδωσε την εντο­λή για την από­πει­ρα αν­θρω­πο­κτο­νί­ας στους δρά­στες δεν πα­ρα­πέμ­φθη­κε για ηθική αυ­τουρ­γία ;

Δεν φτά­νει που δε­κά­δες κα­κουρ­γή­μα­τα που τα πραγ­μα­τι­κά τους πε­ρι­στα­τι­κά δέ­χε­ται το πα­ρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα δεν απο­δό­θη­καν στους διευ­θυ­ντές της ΧΑ με απο­τέ­λε­σμα να πε­ριο­ρι­στεί η πα­ρα­πο­μπή τους κατ ου­σί­αν μόνο για την πράξη της διεύ­θυν­σης ;

Δεν φτά­νει που δε­κά­δες άλλα μέλη της ίδια εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης δεν έφτα­σαν ποτέ στο εδώ­λιο ;

Δεν φτά­νει η αστυ­νο­μι­κή ανοχή στη δράση της ΧΑ μέχρι και τη δο­λο­φο­νία Φύσσα ;  Η μήπως δεν έχει γίνει αντι­λη­πτή η προ­σπά­θεια της ΕΛΑΣ να εξι­λε­ω­θεί με τον κα­θη­με­ρι­νό επι­κοι­νω­νια­κό βομ­βαρ­δι­σμό για την ετοι­μό­τη­τά της για συλ­λή­ψεις των κα­τα­δι­κα­σθέ­ντων κλπ ;

Η από­φα­ση για τις ποι­νές είναι για δε­κά­δες κα­τη­γο­ρου­μέ­νους είναι ανα­ντί­στοι­χη και ου­σια­στι­κά ανα­τρέ­πει την από­φα­ση για την κα­τα­δί­κη και δεν δεί­χνει διά­θε­ση του δι­κα­στη­ρί­ου να φτά­σει μέχρι το τέλος στην απο­νο­μή δι­καιο­σύ­νης. Η λαϊκή απαί­τη­ση για κα­τα­δί­κη στην πράξη και όχι στα χαρ­τιά πα­ρα­μέ­νει. Και εξαρ­τά­ται πλέον απο­κλει­στι­κά και μόνο από την από­φα­ση του δι­κα­στη­ρί­ου για το ανα­σταλ­τι­κό απο­τέ­λε­σμα των εφέ­σε­ων. Αυτή θα κα­θο­ρί­σει αν τε­λι­κά η από­φα­ση θα δι­καιώ­σει τα θύ­μα­τα, όταν μά­λι­στα έχει ανα­γνω­ρι­σθεί ο εγκλη­μα­τι­κός χα­ρα­κτή­ρας της Χ.Α.

Αθήνα, 14/10/2020

Κώ­στας Πα­πα­δά­κης

ΚΛΙ­ΜΑ­ΚΩ­ΣΗ ΠΟΙ­ΝΩΝ ΚΑ­ΤΑ­ΔΙ­ΚΑ­ΣΘΕ­ΝΤΩΝ

Ζ Ω Ν Η  Α΄

-  ΙΣΟ­ΒΙΑ + 10 ΕΤΗ à ΡΟΥ­ΠΑ­ΚΙΑΣ (1 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΣ)

-  13 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΔΙΕΥ­ΘΥ­ΝΤΕΣ (6 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

ΓΕΡ­ΜΕ­ΝΗΣ, ΚΑ­ΣΙ­ΔΙΑ­ΡΗΣ. ΛΑΓΟΣ, ΜΙ­ΧΑ­ΛΟ­ΛΙΑ­ΚΟΣ, ΠΑ­ΝΑΙΩ­ΤΑ­ΡΟΣ, ΠΑΠ­ΠΑΣ

Ζ Ω Ν Η   Β΄

-  10 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΚΑ­ΖΑΝ­ΤΖΟ­ΓΛΟΥ, ΠΑ­ΤΕ­ΛΗΣ, ΠΑ­ΝΤΑ­ΖΗΣ (3 ΚΑ­ΤΗ­ΓΗ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

-  10 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΜΑΤ­ΘΑΙΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ ΔΙΕΥ­ΘΥΝ­ΣΗ (1 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΣ)

-  9 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΦΥΣ­ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑ­ΦΡΥ­ΝΤΙ­ΚΑ (9 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

                                                           Ζ Ω Ν Η   Γ΄                          

-  7 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΔΡΑ­ΣΤΕΣ ΑΙ­ΓΥ­ΠΤΙΩΝ ΜΕ ΕΛΑ­ΦΡΥ­ΝΤΙ­ΚΑ (ΑΓΡΙΟ­ΓΙΑΝ­ΝΗΣ, ΕΥ­ΓΕ­ΝΙ­ΚΟΣ, ΜΑ­ΡΙΑΣ, ΠΑ­ΠΑ­ΔΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ) (4 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

΄-  7 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΔΡΑ­ΣΤΕΣ ΦΥΣΣΑ ΜΕ ΕΛΑ­ΦΡΥ­ΝΤΙ­ΚΑ (ΑΝΑ­ΔΙΩ­ΤΗΣ, ΔΗΜΟΥ, ΣΚΑΛ­ΚΟΣ, ΧΡΥ­ΣΑ­ΦΙ­ΤΗΣ) (4 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

-  7 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΕΝΤΑ­ΞΗ (ΑΠΟ­ΣΤΟ­ΛΟΥ, ΗΛΙΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ, ΚΟΥ­ΖΗ­ΛΟΣ) (3 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

Ζ Ω Ν Η   Δ΄

-  6 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΕΝΤΑ­ΞΗ (12 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

ΓΡΕ­ΓΟΣ, ΖΑ­ΡΟΥ­ΛΙΑ, ΖΗ­ΣΙ­ΜΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ, ΚΟΥ­ΚΟΥ­ΤΣΗΣ, ΛΙΑ­ΚΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ, ΜΠΑΡ­ΜΠΑ­ΡΟΥ­ΣΗΣ, ΠΑ­ΠΑ­ΒΑ­ΣΙ­ΛΕΙΟΥ, ΠΟ­ΠΟ­ΡΗ, ΣΙΑ­ΤΟΥ­ΝΗΣ, ΣΤΕΡ­ΓΙΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ, ΣΤΡΑ­ΤΟΣ, ΤΣΑ­ΚΑ­ΝΙ­ΚΑΣ

-  5 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΕΝΤΑ­ΞΗ (ΔΑ­ΣΚΑ­ΛΑ­ΚΗΣ) (1 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΣ)

-  5 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΕΝΤΑ­ΞΗ ΜΕ ΕΛΑ­ΦΡΥ­ΝΤΙ­ΚΟ (4 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

ΑΛΕ­ΞΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ, ΑΡ­ΒΑ­ΝΙ­ΤΗΣ, ΜΙΧΟΣ, ΜΠΟΥ­ΚΟΥ­ΡΑΣ

-  4 ΧΡΟ­ΝΙΑ à ΕΝΤΑ­ΞΗ, ΠΑΜΕ (ΧΑ­ΤΖΗ­ΔΑ­ΚΗΣ) (1 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΣ)

-  ΠΛΗΜ­ΜΕ­ΛΗ­ΜΑ­ΤΑ (8 ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΟΥ­ΜΕ­ΝΟΙ)

ΠΡΟ­ΒΛΕ­ΨΕΙΣ : Ζώνη Δ΄ ανα­σταλ­τι­κή δύ­να­μη, Ζώνες Γ΄ και Β  παί­ζε­ται, Ζώνη Α’ όχι ανα­σταλ­τι­κή δύ­να­μη

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου