Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Περί αδελφών ο λόγος

Παρακολουθούσα χθες το βράδυ συνέντευξη τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, την οποία μετέδιδε ο τηλεοπτικός σταθμός του ΚΚΕ 902. Κάποια στιγμή δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ, ο οποίος τη ρώτησε για ποιο λόγο το ΚΚΕ δεν ακολουθεί το παράδειγμα των συνεργασιών, που έχουν εγκαινιάσει τα κομμουνιστικά κόμματα Ιταλίας και Γαλλίας και έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, αλλά αρνείται κάθε συνεργασία και συνεχίζει τον εμφύλιο μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς.
Και ποια ήταν η απάντηση;  Είπε "γιατί λέτε εμφύλιος; Ο εμφύλιος γίνεται μεταξύ αδελφών", και, αν θυμάμαι καλά πρόσθεσε ότι "εμείς δεν είμαστε αδέλφια". Είτε το πρόσθεσε όμως, είτε όχι, το εννοούσε χωρίς καμιά αμφιβολία. Και όλα αυτά υπό τους γέλωτες του Κώστα Καζάκου και της πρώτης συνεντευξιασθείσης με τη Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου δημοσιογράφου.
Οι απόψεις του ΚΚΕ για την υπόλοιπη αριστερά είναι γνωστές και αιωνίως οι ίδιες. Πρώτη φορά όμως, νομίζω, εκφράστηκαν με αυτόν τον απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο, ο οποίος θέτει το αμείλικτο ερώτημα προς τα μέλη του ΚΚΕ να απαντήσουν εάν συμφωνούν και αυτή τη φορά με τη γενική γραμματέα τους.
Επειδή όμως η απάντηση είχε και συνέχεια, την αναφέρω: είπε η Αλέκα ότι αυτά τα κόμματα (Γαλλίας και Ιταλίας) είχαν ποσοστά κοντά στο 30%, και έπεσαν στο 5% εξ αιτίας αυτών των συνεργασιών. Δεν είναι λοιπόν, κατέληξε, μόνο το εκλογικό ποσοστό οδηγός για τις συνεργασίες (και πάλι γέλωτες από τους ίδιους και προηγουμένως συναγελαζόμενους)
Τι εννοούσε όμως η ποιήτρια με αυτό το τελευταίο; εγώ καταλαβαίνω, αυτό που έχω καιρό καταλάβει: ότι το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται γιατί φοβάται μήπως, λόγω οσμώσεως, χάσει το ποσοστό του. Άλλωστε σημαντικά του στοίχισε ο ενιαίος Συνασπισμός, ενώ δυνάμωσε εξ ίσου σημαντικά, και σχεδόν το εξίσωσε με τον άσπονδο αντίπαλό του. Ποιος το ξεχνά αυτό; Όσοι γνωρίζουν το ΚΚΕ σίγουρα συντάσσονται με αυτήν την άποψη.
Μια άλλη ανάγνωση μπορεί να είναι ότι εκείνες οι συμμαχίες οδήγησαν το ΚΚΓ και το ΚΚΙ σε πτώση, γιατί τα απομάκρυναν από τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να το πληρώσουν εκλογικά. Παρόμοια ανάγνωση όμως δεν στέκει, γιατί οι θέσεις εκείνων των ΚΚ ουδεμία σχέση έχουν με τις θέσεις του ΚΚΕ, αντιθέτως συγκλίνουν σχεδόν απόλυτα με τις θέσεις του τότε ΚΚΕ εσ. και του νυν Συνασπισμού. Η δραματική πτώση που παρατηρήθηκε ήταν αποτέλεσμα του τεράστιου πλήγματος, το οποίο δέχθηκε παγκοσμίως η αριστερά μετά την περεστρόικα και την θυελλώδη επέλαση του ιμπεριαλισμού, που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του, και έβαλε, προς στιγμήν όπως τα πράγματα δείχνουν, την αριστερά στη γωνία. Δεν ήταν αποτέλεσμα εκπτώσεων στις αρχές του κομμουνιστικού κινήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πως απορρίπτει το ΚΚΕ οποιαδήποτε συνεργασία πριν καν συζητήσει; Είναι δυνατόν να διαφωνείς τόσο κάθετα και στέρεα για θέματα τόσο θεωρητικά; Προφανώς και όχι. Την απάντηση στα ευφιολογήματα της Αλέκας αναμένουμε να τη δώσουν οι εργαζόμενοι και ο κόσμος του ΚΚΕ, ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι μας θεωρεί αδέλφια.
Αμάν πια !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου