Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τα νομικά τερτίπια της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Παρά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια με την πελατεία της, και να προχωρεί σε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Μήπως δεν πληροφορήθηκαν την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως θέλουν το πλήρες κείμενό της για να συμμορφωθούν με αυτήν, ή μήπως αναμένουν να τους την επιδώσουμε; Όλα είναι πιθανά. Εδώ δεν συγκινήθηκε ούτε ο "καλλίτερος στον αιώνα" Βενιζέλος, που είναι και συνταγματολόγος (ή αντισυνταγματολόγος, όπως αποκλήθηκε).
Όμως η Δ.Ε.Η. Α.Ε.,  από ό,τι φαίνεται, δεν κάνει νόμιμα ούτε τις διακοπές. Για να δούε τι προβλέπει το άρθρο 53 του ν. 4021/2012 για την περίπτωση μη πληρωμής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.: στην  § 11 εδ. α προβλέπεται ότι «Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει «ύστερα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών» σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13». Οι λέξεις «ύστερα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών» προστέθηκαν με το άρθρο 5 § 4α  ν. 4047/201, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 31/23.2.2012, και ίσχυσαν από της δημοσιεύσεως του άνω νόμου. Κατά συνέπεια, είναι παντελώς παράνομη η διακοπή της ηλεκτροδότησης οποιουδήποτε ακινήτου, εάν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η ανωτέρω εντολή του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο έχει εκδώσει παρόμοια απόφαση; Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. έχει στα χέρια της την απόφαση αυτή για να προχωρήσει στη νόμιμη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Στη συνέχεια στην § 11 εδ. β προβλέπεται ότι  «Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αφού δηλωθούν σε αυτούς τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Το δεύτερο εδάφιο της § 11 όπως αυτό είχε συμπληρωθεί  με το εδάφιο πρώτο της § 4 του άρθρου 2 της από 16.12.2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α 262/16.12.2011, αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο πέμπτο § 4β  ν. 4047/2012, ΦΕΚ Α 31/23.2.2012 από τότε που ίσχυσε ο ν. 4021/2011. Οι πρώτοι λογαριασμοί που περιείχαν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έληγαν στις 12.11.2011. Κατά συνέπεια, από 12.3.2012 και μετά η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ήταν εκ του νόμου υποχρεωμένη να διαγράψει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από τους λογαριασμούς και να το αποστείλει στη Γ.Γ.Π.Σ. προς βεβαίωση, υπό μια και μόνη προυπόθεση: ότι της είχε δηλωθεί ποιος ήταν ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Με το από 17.11.2011 εξώδικό μας 45 καταναλωτές υποβάλλαμε στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. τον Α.Φ.Μ. μας, τον αριθμό παροχής και το ακίνητο το οποίο η παροχή εξυπηρετεί. Άρα η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ώφειλε από 12.3.2012 και μετά να διαγράψει το χαράτσι από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς των παραπάνω 45 ιδιοκτητών και να το μεταφέρει στη Γ.Γ.Π.Σ. προς βεβαίωση. Παρόλα αυτά η Δ.Ε.Η. Α.Ε., παράνομα και πάλι, δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες, και εξακολουθεί να μας στέλνει λογαριασμούς με το παλιό χαράτσι (και λέμε παλιό γιατί, μην το ξεχνάμε, έρχεται και νέο, εκτός αν τους ανατρέψουμε) !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου