Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η απόφαση του ΣτΕ για το χαράτσι αναζητείται - Ομοίως και η απορριπτική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου στη δική μας αίτηση αναστολής εκτέλεσης

Παρά την πληθώρα των σημερινών δημοσιεύσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τις ιστοσελίδες (βλ. π.χ. εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο στην τοπική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"), σύμφωνα με τις οποίες δημοσιεύθηκε επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ για το χαράτσι, το κείμενο της απόφασης αυτής ακόμη αναζητείται. Δεν υπάρχει ανηρτημένο σε καμία ιστοσελίδα, ούτε του ΣτΕ, ούτε του ΔΣΑ, ούτε της ΝΟΜΟΣ. Η απόφαση εξακολουθεί να υποδύεται το "τέρας του Λοχ Νες": πολύ το έχουν ακούσει, αλλά ουδείς το έχει δει. Θα επανέλθουμε μόλις αναρτηθεί η απόφαση και θα έχουμε την ευκαιρία να τη σχολιάσουμε. Προς το παρόν παραπέμπουμε μόνο στην πληθώρα των ερωτημάτων που είχαμε θέσει στα τέλη Φεβρουαρίου (βλ.ανάρτηση της 27.2.2012) όταν δημοσιεύθηκε σύντομη περίληψη του σκεπτικού της απόφασης.
Παρεμπιπτόντως σας ενημερώνουμε ότι εκείνη η περίφημη αίτηση ακύρωσης που είχαμε καταθέσει ως επιτροπή του Δ.Σ.Η. για την ηλικιωμένη χήρα με προβλήματα υγείας, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος. Την αιτιολογία της απόφασης αυτής αγνοούμε, καθώς και αυτή αναζητείται, και θα δημοσιευθεί στο μέλλον. Πρόκειται για το "τέρας του Λοχ Νες" νούμερο 2. Να επισημάνουμε ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ότι η αίτηση αυτή ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και είχε κατατεθεί πιλοτικά, ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ, παρά το γεγονός ότι είχαμε υποβάλλει σχετικό αίτημα. Αλήθεια, είμαι πολύ περίεργος να δω με ποιο αιτιολογικό απορρίπτεται μετά την προσωρινή διαταγή και η αίτηση.
Με την ευκαιρία: θα πρέπει να απαιτήσουμε οι εκδιδόμενες αποφάσεις να συνοδεύονται με το κείμενο της απόφασης. Είναι τελείως αντισυνταγματικό αυτό που συμβαίνει κυρίως στα διοικητικά δικαστήρια: να δημοσιεύεται το αποτέλεσμα μιας δίκης και να έπεται μετά από μήνες το κείμενο της απόφασης. Η παρεμβολή αυτού του χρονικού διαστήματος δίνει την ευκαιρία στο δικαστή ακόμη και να ανασκευάσει και να τροποποιήσει καλλίτερα την άποψή του, και κυρίως να "δέσει" την αιτιολογία της απόφασης ανάλογα με τα ενδιάμεσα προβαλλόμενα από τους ηττημένους επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου