Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Οι αναμενόμενες τοποθετήσεις Ειρηνοδικών

Την επόμενη Τρίτη, 19.6.2012, συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στον Άρειο Πάγο για να προβεί στις τοποθετήσεις των Ειρηνοδικών που πέτυχαν στον περίφημο διαγωνισμό για την κάλυψη 80 κενών -τότε- θέσεων Ειρηνοδικών, που ξεκίνησε το 2003, αν θυμάμαι καλά, και ολοκληρώθηκε πέρυσι. Στο ενδιάμεσο όμως ο ν. 3869/2010 θέσπισε άλλες 80 θέσεις για την κάλυψη των αναγκών της διαδικασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επειδή, που να κάνεις τώρα και άλλο διαγωνισμό (και πότε θα τελείωνε αυτός), το Υπουργείο αποφάσισε να προσλάβει τους επόμενους 80 Ειρηνοδίκες από τον κατάλογο των επιτυχόντων του προηγούμενου μακρόσυρτου διαγωνισμού. Αν πέφτει το επίπεδο σημασία δεν έχει. Οικονομία να γίνεται. Άλλωστε όλοι "στου κασίδι του κεφάλι" δεν μαθαίνουν; Έτσι λοιπόν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα τοποθετήσει 160 νέους Ειρηνοδίκες (80 επιτυχόντες + 80 για τα υπερχρεωμένα).
Στο Ηράκλειο έχουμε αυτή τη στιγμή 14 οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών (7 στην πόλη + 7 στα περιφερειακά Ειρηνοδικεία), από τις οποίες είναι καλυμμένες μόνον οι 7 (!!!!). Αναμένεται ότι θα καλυφθούν τουλάχιστον οι παραπάνω οργανικές θέσεις. Ο Σύλλογος έχει κάνει ήδη παρέμβαση, και εμείς έχουμε ζητήσει να διεκδικήσουμε το επιπλέον, δηλαδή να καλυφθούν οι 7 θέσεις και να έρθουν άλλοι 2 για τα υπερχρεωμένα.
Εκτός από τα παραπάνω, ετοιμάζουμε εμπεριστατωμένο έγγραφο με τις ανάγκες των Ειρηνοδικείων του Νομού, και από πλευράς δικαστών, αλλά και γραμματέων, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί δραματικά, με τα γνωστά αποτελέσματα (δυσχέρεια εξυπηρέτησης παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων, εκνευρισμός, αυτοεξυπηρέτηση κ.λ.π.). Με το έγγραφο αυτό θα ζητήσουμε να τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δ.Σ., οι οποίοι φαίνεται να μην ανησυχούν για τη μεταφορά υπερβολικής ύλης στα Ειρηνοδικεία, την παντελή έλλειψη υποδομών και προσωπικού στα δικαστήρια αυτά, αλλά και του κυρίαρχου ρόλου που καλούνται να παίξουν στην απονομή της δικαιοσύνης στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όποια - όποιος έχει κάτι να επισημάνει ή να προσθέσει στο έγγραφο αυτό, ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου