Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Συζητήθηκαν οι εφέσεις στην υπόθεση των εργαζομένων της Ε.Ρ.Α. Ηρακλείου

Την περασμένη Τρίτη, 15.10.2014, συζητήθηκαν στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης οι εφέσεις που είχαν ασκηθεί κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί στην υπόθεση των εργαζόμενων της Ε.Ρ.Α. Ηρακλείου. Συγκεκριμένα συνεκδικάσθηκαν η έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, των εργαζόμενων, του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Παρέστησαν οι δικηγόροι Τάσος Πετρόπουλος (Αθηνών) εκ μέρους των εργαζομένων, Αλέξανδρος Νικολούζος (Αθηνών) για την ΠΟΣΠΕΡΤ, Χρύσα Βουλδή (Πατρών - μέλος Δ.Σ./Δ.Σ.Π.) για την Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Γιάννης Λεβέντης (Ηρακλείου) για το Δ.Σ.Η. και Μαρία Σκορίλα για το Ελληνικό Δημόσιο. Την υπόθεση χρεώθηκε ο εφέτης, κ. Βεργιτσάκης, ο οποίος χορήγησε στα διάδικα μέρη προθεσμία για υποβολή προσθήκης - αντίκρουσης έως την μεθεπόμενη Παρασκευή, 24.10.2014.
Κατά την εκφώνηση των υποθέσεων διάφοροι συνάδελφοι εξέφρασαν την απορία γιατί παρεμβαίνει ο Δ.Σ.Η. στην υπόθεση αυτή, ή/και γιατί δεν παρεμβαίνει και σε υποθέσεις που αφορούν εργαζόμενους άλλων κλάδων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η παρέμβαση του Συλλόγου μας, αποτέλεσμα της προτροπής και επιμονής της παράταξής μας, κατά κύριο λόγο επειδή στην αγωγή των εργαζομένων υπήρχε αίτημα επαναπρόσληψής τους από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Α.Ηρακλείου. Έτσι η δική μας παρέμβαση στηρίχθηκε πάνω σε αυτό το αίτημα, και σκοπό έχει την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των μελών του Δ.Σ.Η. αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ηρακλείου για πληροφόρηση από δημόσια μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στην πρόσθετη παρέμβασή μας ετίθετο επίσης και το ζήημα της παραβιάσεως διατάξεων του Συντάγματος και της προσωρινής διαταγής που είχε χορηγήσει το ΣτΕ. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η έφεση που ασκήσαμε κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία απέρριψε το αίτημα της επαναπρόσληψης των υπαλλήλων και δεν απάντησε ούτε στον ισχυρισμό περί της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας, ούτε της παραβιάσεως της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ.
Από τη διαδικασία έλειπε η Νέλλη Κατσαμά, η οποία βρισκόταν στις Βρυξέλες προσκεκλημένη από την ευρωβουλετίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, μαζί με άλλους 4 απολυμένους της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. για να εκθέσουν στην Ευρωπαική Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς τις συνθήκες υπό τις οποίες έκλεισε η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.
Τέλος, και αυτό είναι επίσης σημαντικό, οι φιλοξενούμενοι συνάδελφοι απηύδισαν με τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με τα διαρκή ανεβοκατεβάσματα της έδρας, την τεράστια κωλυσιεργεία και καθυστέρηση, και τη φοβερή ταλαιπωρία δικηγόρων και διαδίκων. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που παρατηρείται μόνο στο Ηράκλειο, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ.Η., όπως τουλάχιστον μας τόνιζαν όλοι οι εφέτες. Με άλλα λόγια μας έλεγαν δηλαδή: αφού ο αντιπρόσωπός σας συμφωνεί, εσείς γιατί διαμαρτύρεστε; Αλήθεια, υπάρχει παρόμοια συναίνεση; Και μάλιστα γραπτή, από όσο έλεγαν οι εφέτες; Όσον καιρό ήμουν μέλος του Δ.Σ./Δ.Σ.Η. δεν θυμάμαι ποτέ να έχει τεθεί παρόμοιο θέμα. Το αντίθετο μάλιστα: είχαμε θέσει πολλές φορές, αλλ'εις μάτην, το ζήτημα της κατάργησης αυτής της απίθανης και απαράδεκτης διαδικασίας που μόνο στο Ηράκλειο τηρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου