Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Περιφέρεια Αττικής: Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους

(αναδημοσίευση από την "εποχή")




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους




Με τη θεώρηση ότι δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να υπάρχουν πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους που να στερούνται ενός τόσο  βασικού κοινωνικού αγαθού, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η νέα περιφερειακή αρχή στην Περιφέρεια Αττικής προωθεί το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους». Πρόκειται για ένα ανοιχτό πρόγραμμα, με πρώτο βήμα την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά (πρώτη κατοικία), που έχει διακοπεί λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Οι προϋποθέσεις του προγράμματος

Η Περιφέρεια Αττικής πληρώνει απ’ ευθείας στη ΔΕΗ, αφού πρώτα γίνει ρύθμιση της συνολικής οφειλής κάθε παροχής, το ποσό της πρώτης δόσης. Κι έτσι γίνεται η επανασύνδεση. Στη συνέχεια κι αν η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού είναι τέτοια που αδυνατεί να πληρώσει τις επόμενες δόσεις, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το κόστος για την πληρωμή κι επόμενων δόσεων μέχρι του ποσού των 360 ευρώ ανά έτος για μία παροχή. Το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί ότι αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για μια λιτή, αλλά αξιοπρεπή διαβίωση.
Για να ενταχθεί κάποιο νοικοκυριό στο πρόγραμμα, το βασικό κριτήριο είναι το να έχει γίνει διακοπή της παροχής. Δεν έχουν εισαχθεί άμεσα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί πρόβλημα με την πληρωμή του ρεύματος μπορεί να έχει μια οικογένεια, που την περσινή χρονιά είχε εισοδήματα αλλά στη συνέχεια να τα έχασε. Στις συνθήκες της μνημονιακής Ελλάδας αυτό είναι κάτι καθόλου σπάνιο (βλέπε απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων). Βέβαια, ο πολίτης που καταθέτει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα καλείται να προσκομίσει αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται κακή χρήση του προγράμματος από κάποιο πολύ ευκατάστατο νοικοκυριό. Άλλωστε, το βασικό κριτήριο που έχει τεθεί, δηλαδή το να έχει γίνει διακοπή της παροχής, έμμεσα αποκλείει αυτούς που θα ενδεχομένως σκεφθούν να κάνουν κακή χρήση του προγράμματος. Διότι, ποιος πλούσιος θα πάει να κερδίσει ένα ποσό της τάξης των 50 ή 100 ευρώ, μπαίνοντας στην περιπέτεια του να διακοπεί η παροχή του ρεύματος στο σπίτι του και να ζήσει 3-4 μέρες χωρίς ρεύμα;



Με στόχο μια αξιόπιστη βάση δεδομένων

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του πόσοι πολίτες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Διότι δεν υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε μόνο από τη ΔΕΗ ότι στην Αττική υπάρχουν περίπου 38.000 παροχές που έχουν διακοπεί λόγω χρέους –χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή για εξοχικά. Συνεπώς, με το πρόγραμμα θα μπορέσουμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε μία πτυχή της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά παράλληλα θα διαμορφώσουμε μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα μπορούμε να σχεδιάσουμε κι άλλες δράσεις για την κοινωνική ανακούφιση.
Είναι σημαντικό να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση για να «τρέξει» αποτελεσματικά το πρόγραμμα. Μην ξεχνάμε ότι πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα δεν έχει καν πρόσβαση στην ενημέρωση, ζει στο περιθώριο της κοινωνίας. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι το να βρει όλον αυτόν τον κόσμο, να τον αγκαλιάσει και να συμβάλλει στην κοινωνική επανένταξη του. Γι’ αυτό η Περιφέρεια θα έρθει σε επαφή με όλες τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, με τους δήμους και με την Εκκλησία.

Μας αφορά η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα περιφερειακή αρχή, υπό την Ρένα Δούρου, ενέταξε το πρόγραμμα στον προϋπολογισμό του 2015, που κατέθεσε λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε έδωσε ένα σήμα, δηλώνοντας ότι την Περιφέρεια Αττικής  αφορά η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρότι δεν είναι τυπικά στις αρμοδιότητες της βάσει του νόμου. Έτσι, η νέα περιφερειακή αρχή εξαπλασίασε τις κοινωνικές δαπάνες, από 2 εκατ στα 13 εκατ ευρώ και ενέγραψε στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι 2.250.000 ευρώ για το πρόγραμμα «ηλεκτρικό ρεύμα για όλους». Ορισμένοι το θεώρησαν μικρό, άλλοι είπαν «αυτά δεν γίνονται». Να όμως που γίνονται. Αρκεί να δουλέψει κανείς μεθοδικά και συνεργατικά. Και να που μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα, αρκεί να τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα.
Συνεχίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία και προσαρμοζόμενοι στην πραγματικότητα που τώρα, μόνον τώρα, μπορούμε να την γνωρίσουμε με επάρκεια. Σε επόμενη φάση λοιπόν -κι ανάλογα με την καταγραφή που θα προκύψει - το πρόγραμμα «ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» μπορεί να πάρει ευρύτερη διάσταση και να μην αφορά μόνον όσους έχουν υποστεί διακοπή της παροχής ρεύματος.

Χρίστος Καραμάνος,
αντιπεριφερειάρχης
Οικονομικών περιφέρειας
Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου