Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


 













Το Σάββατο, 31.3.2012, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα "Οι νέοι επιστήμονες μπροστά στην κρίση". Στην ημερίδα συμμετέχει και ο Δ.Σ.Η. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε από μια ιδέα που είχαν οι ΣΠΙΘΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, για την πραγματοποίηση της οποίας απευθύνθηκαν προς το Δ.Σ.Η., το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ., το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης και το Ε.Β.Ε.Η.
    Από τις πρώτες συναντήσεις έγινε φανερό ότι κάθε φορέας αντιμετώπιζε διαφορετικά την κρίση εξ αιτίας της σύνθεσης των μελών του (στο Δ.Σ.Η. τα μέλη είναι μόνο δικηγόροι, ενώ στους λοιπούς φορείς συναθροίζονται διαφορετικές ειδικότητες: οικονομολόγοι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λ.π.), του αριθμού των μελών (ο Δ.Σ.Η. έχει το μικρότερο αριθμό μελών από τους άλλους φορείς), του τρόπου και χώρου εργασίας (για τους δικηγόρους είναι πολύ πιο συγκεντρωμένος), αλλά και της διαφορετικής προβληματικής που έχει αναπτυχθεί σε κάθε φορέα.
    Είναι αλήθεια ότι το δικηγορικό κόσμο δεν έχει απασχολήσει ακόμη το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται η εκδήλωση ούτε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ούτε τα προηγούμενα, με εξαίρεση κάποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν συνήθως στο σύνολο των δικηγόρων (μαθήματα, σεμινάρια, συνέδρια, διανεμητικός λογαριασμός κ.λ.π.).
    Στις συναντήσεις που έγιναν έως σήμερα διατυπώθηκαν διάφοροι προβληματισμοί που αφορούσαν, μεταξύ άλλων:
  1. στις κατευθύνσεις ανάπτυξης της Κρήτης (απορρίμματα, ενέργεια, υδάτινοι πόροι), αλλά και της χώρας, τις ευκαιρίες απασχόλησης και δράσης που μπορούν να προσφέρουν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα την παρούσα στιγμή και γενικά.
  2. την  επικοινωνία με τα γραφεία διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και του .Ι. Κρήτης και την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν.
  3. την ανάπτυξη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών, τη δημιουργία κοινών γραφείων ή οργάνωση μορφών δράσης και συνεργασίας μεταξύ τους.
  4. την ανάπτυξη κοινών επιμελητηρίων μορφών συνεργασίας των συμμετεχόντων φορέων, με ταυτόχρονη οριοθέτηση των πεδίων αρμοδιότητας κάθε κλάδου (π.χ. τα συμφωνητικά αποτελούν αντικείμενο του δικηγόρου, με πιθανή συμμετοχή και συνεργασία, εφόσον τούτο απαιτείται, του οικονομολόγου, ή του πολιτικού μηχανικού ή άλλου επιστήμονα).
  5. την ανατροπή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί πανευρωπαικά και δαιμονοποιεί τους επιστήμονες εμφανίζοντάς τους ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η εφαρμογή των κανόνων της επιστήμης δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά απαραίτητη προυπόθεση για την ανάπτυξη και την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος.
Η ημερίδα της 31.3.2012 είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων των νέων επιστημόνων. Σκοπός είναι να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν περισσότερο πρακτικό αντίκρισμα. Για την ημερίδα της 31.3.2012 έχει ζητηθεί από το Δ.Σ.Η. να αναπτύξει το θέμα του «νομικού πλαισίου των διεπαγγελματικών συνεργασιών». Εισηγητής εμφανίζεται ο Γιάννης Λεβέντης, ελλείψει άλλου ενδιαφερομένου κατά το χρόνο κατάρτισης του προγράμματος, και μπορεί να αλλάξει, εφόσον υπάρχει πρόθυμος αντικαταστάτης. Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις έχει ζητηθεί η συνεργασία του Δ.Σ.Η. σχετικά με ζητήματα ευρωπαικού δικαίου, του δικαίου των γειτονικών χωρών, καθώς επίσης και της ίδρυσης επιχειρήσεων στις χώρες αυτές.
Η ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση της 31.3.2012 αλλά και στις επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις νέες και τους νέους συναδέλφους, και προσφέρουν ένα σημαντικό πεδίο μελλοντικής δράσης και αντιμετώπισης της κρίσης.
Λίγοι σώθηκαν μόνοι τους, και, εάν σώθηκαν, τους μαράζωσε η μοναξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου