Η Συντονιστική, κατά τη συνήθη τακτική της, φρόντισε να αιφνιδιάσει τους πάντες, και να λάβει απόφαση για την αποχή της 17 και 18.9.2013 χωρίς καμιά προετοιμασία και κανέναν εσωτερικό διάλογο. Τα θέματα για τα οποία απέχουμε δεν είναι τα μόνα ή τα μόνα σοβαρά, για τα οποία προβληματίζεται ο δικηγορικός κόσμος, και θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί, τουλάχιστον "εν σπέρματι", στην Ολομέλεια του Ιουλίου στο Ρέθυμνο. Εκεί όμως το μόνο θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε σοβαρά, και αυτό ενόψει της επερχόμενης ψήφισης του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, ήταν εκείνο του ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης (βλ. σχετική ανάρτηση). Όλα τα υπόλοιπα θέματα, και ιδίως εκείνο της αμοιβής των εμμίσθων, δεν τα άγγιξε η Ολομέλεια ούτε ακροθιγώς. Βεβαίως, είναι θέματα που ανάγονται άμεσα στην Κώδικα περί Δικηγόρων, στις εργασίες της Ολομέλειας όμως εκείνο που ελέχθη για τα θέματα αυτά (και για πολλά άλλα) ήταν ότι αυτά δεν ανατρέπονται, γιατί αποτελούν συμβατικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και δεν τα δέχεται η τρόικα. Η πρακτική αυτή δεν είναι άγνωστη στην ηγεσία μας, αφού με τον τρόπο αυτό τέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διεκδίκηση φλεγόντων θεμάτων του κλάδου.
Προφανέστατα διαφωνούμε με τις παραπάνω "συμβατικές δεσμεύσεις" και τις απόψεις της τρόικας, και μόνιμη θέση μας είναι ότι απαιτείται η πλήρης επιστροφή στο προηγούμενο (προ του 2010) καθεστώς, προκειμένου να έχει ο δικηγόρος τη δυνατότητα να αγωνιστεί και να προσφέρει εκείνες τις υπηρεσίες που τον καθιέρωσαν ως λειτουργό, συμμαχητή και συνοδοιπόρο των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισονομία.
Σε κάθε περίπτωση, δεν διαφωνούμε με την κινητοποίηση της 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2013, με τις παρακάτω όμως επισημάνσεις, που αποτελούν μόνιμες θέσεις και αιτήματα της παράταξής μας:
(1) να αγωνιστούμε για την επαναφορά του συνόλου της δικηγορικής ύλης και την ακύρωση όλων των διατάξεων που μείωσαν, ή εξανέμισαν τις δικηγορικές αμοιβές. Το αίτημα, που εισάγεται με την απόφαση της Συντονιστικής, για επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο πλήγμα στους δικηγόρους, και δεν μπορεί να τίθεται ως "σημαία" της κινητοποίησης αυτής. Η παράσταση και η αμοιβή του δικηγόρου δεν πλήττει την ελεύθερη αγορά, αλλά προστατεύει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον αδύναμο.Δεν είναι δυνατόν, στα πλαίσια της επονομαζόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος, να μειώνεται δραματικά η ύλη και οι αμοιβές μας, την ίδια στιγμή κατά την οποία επιβάλλεται μέσω της νομοθεσίας, της υποχρεωτικής διαδικτυακής υποβολής και των διαφόρων κωδικών του φορολογικού συστήματος, η διενέργεια μέσω λογιστή οποιασδήποτε φορολογική πράξης, έστω και απλούστατης (π.χ. υποβολή φορολογικής δήλωσης συνταξιούχου χωρίς άλλα εισοδήματα, πλην της συντάξεως), χωρίς να αποτελεί αυτή η υποχρεωτική σύμπραξη πλήγμα στην ελευθερία της αγοράς.
(2) την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων που έχουν επιβαρύνει εξωφρενικά το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής Φ.Π.Α.
(3) την άμεση βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης, μέσω της σοβαρής αναβάθμισης των δικαστηρίων και των υποδομών, και, κυρίως, της πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού δικαστών και γραμματέων για την άμεση διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων. Ουδείς πολίτης έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση να στερείται σήμερα και να πληρώνει από το ισχνό εισόδημά του υπέρογκα παράβολα, και έξοδα, συν Φ.Π.Α. για να δικαστεί η υπόθεσή του το 2017, και να τελεσιδικήσει το 2022, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης !!!
(4) Οι έμμισθοι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα επιβάλλεται να προστατευτούν. Αποτελούν όμως ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο του δικηγορικού πληθυσμού και των μαχόμενων δικηγόρων, για τη συνολική προστασία των οποίων ουδόλως έχει προσπαθήσει η ηγεσία μας. Και για να μην θεωρηθεί "αθώα" η πρωτοβουλία αυτή, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι συνάδελφοι αυτοί αριθμούν περί τους 6.000 στο Δ.Σ.Α., και αποτελούν τη βάση που εκλέγει συνήθως τον πρόεδρο των Αθηνών. Πρόκειται για προφανέστατη προεκλογική κίνηση Αδαμόπουλου, με μόνο σκοπό την εξασφάλιση της επανεκλογής του.
(5) Αποτελεί σφάλμα συνδικαλιστικό η μη ταύτιση της αποχής μας με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ της 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, και η εξαθλίωση του δικηγορικού κόσμου αποτελεί μικρό τμήμα της αποσύνθεσης στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να καταργήσουν κάθε δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την πληροφόρηση, και εν τέλει στην προσδοκία ενός καλλίτερου μέλλοντος.
Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι ο Δ.Σ.Η. συμμετείχε με το Νίκο Παπαδαντωνάκη στη συνεδρίαση της Συντονιστικής, χωρίς ουδεμία, όπως θα έπρεπε, προετοιμασία του συμβουλίου μας. Με τον τρόπο αυτό, και χωρίς ουδέναν εσωτερικό διάλογο και έκφραση γνώμης από την παράταξή μας, συρθήκαμε, για άλλη μια φορά στη γραμμή και τις διαθέσεις Αδαμόπουλου, χωρίς να επισημάνουμε τις παραπάνω σοβαρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες συνιστούν παράλληλα σοβαρή κριτική στον έως σήμερα σχεδιασμό και συμπεριφορά της ηγεσίας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου