Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η συζήτηση στη Βουλή και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώδικα περί Δικηγόρων

(από την Αυγή online)



Βουλή: Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έκλεισε το μικρόφωνο στην Ζ. Κωνσταντοπούλου

(Photo Eurokinissi)
(Photo Eurokinissi)

Με πρόχειρη ψηφοφορία, που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής απέρριψαν την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει νόθευση στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου "Κώδικας Δικηγόρων", που εισήγαγε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Η συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 μμ με ένταση και εξελίχθηκε σε επεισοδιακή με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη να αρνείται να γίνει διάλογος επί του κατατεθέντος υπομνήματος, που υπογράφουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ακόμη 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλουν νόθευση των πρακτικών της αρμόδιας επιτροπής και εν τέλει ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, γίνεται σήμερα (17/9) επί της αρχής και αύριο (18/9) θα ψηφιστούν επιμέρους άρθρα και τροπολογίες. Από την ψηφοφορία θα απέχει το ΚΚΕ.
Πάντως, κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν λίγες φορές που ο πρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επιτέθηκε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και προέκυψε διαπληκτισμός, της οποίας της έκλεισε δυο φορές το μικρόφωνο και έδωσε εντολή ό,τι είπε εκτός μικροφώνου να μην καταγράφεται στα πρακτικά.

 
Ο πρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μακρογιαννάκης, επιτέθηκε ξανά στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας της: "Εδώ και έξι μήνες σας ανέχομαι, ενώ με αποκαλείτε με το επώνυμό μου και δεν με σέβεστε. Εγώ είμαι ο πρόεδρος της Βουλής!". Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανταπάντησε: "Αφού το θέλετε αφήστε με να συνεχίσω και μη με διακόπτετε. Αφού το θέλετε θα σας λέω κ. Πρόεδρο, αλλά με την συμπεριφορά σας δείχνετε ότι δεν αντέχετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση". Μετά το φραστικό επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, της έκλεισε το μικρόφωνο λέγοντας της: "Συνεχίστε να μιλάτε αλλά δεν ακούγεστε".
Από την πλευρά του ο προεδρεύων της αρμόδιας επιτροπής κ. Βιρβιδάκης υπεξέφυγε απέναντι στις καταγγελίες της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι: "Δεν υπάρχει νόθευση των πρακτικών, γιατί τα πρακτικά της επιτροπής ήταν αδιόρθωτα". Πάντως, θέλησε να μην απαντήσει επί της ουσίας λέγοντας ότι "το τελευταίο διάστημα έχει καθυβριστεί η οικογένειά μου, η μητέρα μου και προσβάλλεται η πορεία μου ως βουλευτής τόσα χρόνια και δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα".
Σε νέα παρέμβασή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ο κ. Βιρβιδάκης "δεν προχώρησε στην ψηφοφορία", προσθέτοντας ότι "υπάρχει νόθευση εγγράφου". Αλλά ο πρόεδρος της Βουλής θέλησε να την διακόψει απειλώντας την ότι "θα σας κλείσω ξανά το μικρόφωνο". "Δεν είστε κατάλληλος να μιλάτε εσείς γιατί κι εσείς προχωρήσατε στην νόθευση εγγράφων στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ", είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. "Τί είπες;", την ρώτησε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και έδωσε εντολή να της κλείσουν το μικρόφωνο και να διαγραφούν τα όσα λέει από τα πρακτικά.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε από το σώμα να γίνει ψηφοφορία επί των ενστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον κ. Βιρβιδάκη "να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα απειλητικά τηλεφωνήματα, γιατί πολύ λάσπη έχει πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ".
Ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος μίλησε για "ευτελισμό της διαδικασίας" τόνισε ότι "η διαδικασία για ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα, που έχει να κάνει για τον τρόπο που οι δικηγόροι θα χειριστούν υποθέσεις της δικαιοσύνης, πρέπει να είναι σοβαρές. Και στην επιτροπή οι διαδικασίες δεν έγιναν με σοβαρό τρόπο". Σε ακόμη πιο έντονο τόνο είπε: "Να μην κοροϊδεύουμε τον λαό, γιατί εάν εσείς θέλετε να κοροϊδεύετε τον λαό εμείς δεν το θέλουμε".

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την αξιωματική αντιπολίτευση

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφότου ζήτησε να μοιραστούν οι κατατεθείσες τροπολογίες, που ανέγνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, η ίδια τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου "καθιστούν απρόσιτη την νομική συμπαράσταση".
Επέκρινε το ΚΚΕ λέγοντας ότι "θα χρειαζόταν να επιμείνει επί της διαδικασίας, γιατί η ανατροπή δεν γίνεται μόνο λεκτικά, ούτε μόνο έξω από το κοινοβούλιο, αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο". Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανταπάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε κυρίως από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας: "Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την αξιωματική αντιπολίτευση [...] όσες μονταζιέρες και να βάλετε και όση λάσπη και να ρίχνετε στον ΣΥΡΙΖΑ και όσες εντεταλμένες ιστοσελίδες αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις".
Ταυτόχρονα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τους κυβερνητικούς εταίρους "να πάνε να κοιτάξουν στα μάτια όσους εσείς θεωρείτε προνομιούχους, που νέους δικηγόρους έχουν πρόβλημα επιβίωσης". Συνέχισε λέγοντας: "Να πάτε να κοιτάξετε στα μάτια όσους εσείς θεωρείτε προνομιούχους, που δεν έχουν πρόσβαση στην δικαιοσύνη και εσείς τον βγάζετε στην διαθεσιμότητα, τον κατηγορείτε χωρίς να εξετάσετε εάν είναι επίορκος, εάν χάνει την δουλειά του λόγω της καταστροφής των εργασιακών σχέσεων και είναι ρημαγμένος από τα χαράτσια και τον ΦΠΑ στο 23%".

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κώδικα των δικηγόρων

- Σύσταση υπηρεσίας Δημόσιου Συνήγορου
- Μείωση του ΦΠΑ επί των υπηρεσιών του δικηγόρου, που με το νομοσχέδιο αγγίζει το 23%
- Να υπάρχει θεσμική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών των δικηγόρων
- Να είναι εγγυημένος ο ρόλος των δικηγόρων, που εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία
- Να μην γίνουν άρον-άρον αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων στους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου