Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, που είχαμε να δούμε από την εποχή των κινητοποιήσεων για το Εφετείο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η έκτακτη Γ.Σ. του Δ.Σ.Η., που αναλώθηκε σε δύο θέματα:
(α) τον έλεγχο για μη εκδοθέντα διπλότυπα. Ενόψει αναφερόμενων επικείμενων κρατικών ελέγχων, συστήνεται σε όλους τους συναδέλφους να φροντίσουν να εκδώσουν όσα διπλότυπα οφείλουν, και να εκδώσουν τις σχετικές ΑΠΥ, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες που θα επισύρει ο έλεγχος (ανειλικρινείς δηλώσεις, αποφυγή απόδοσης ΦΠΑ).
(β) το νέο Κώδικα περί Δικηγόρων. Ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε μόνο στο άρθρο 61 με το οποίο επιβάλλεται και ενισχύεται ιδιαίτερα ο θεσμός του διπλοτύπου, και θεωρείται απαράδεκτη η διαδικαστική πράξη ή η παράσταση για την οποία δεν προσκομίζεται διπλότυπο. Επισήμανε ότι, κατά την ορθή ερμηνεία του άρθρου (ερμηνεία με την οποία προσωπικά συμφωνώ), θα είναι απαραίτητη η προσκομιδή του διπλοτύπου και κατά την κατάθεση δικογράφου.
Υπενθυμίζουμε ότι και παλαιότερα ίσχυε αυτό το καθεστώς αυτό του απαραδέκτου, και οι δικαστές στις ποινικές υποθέσεις δεν μας άφηναν να παρασταθούμε αν δεν προσκομίζαμε διπλότυπο. Στις αστικές και τις διοικητικές μας καλούσαν τηλεφωνικά να το προσκομίσουμε, και αν δεν συμμοερφωνόμασταν, ο πελάτης μας δικαζόταν ερήμην. Το καθεστώς αυτό ανατράπηκε από το Α.Ε.Δ., το οποίο με απόφασή του έκρινε ότι η πρακτική αυτή συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματος ελεύθερης προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι η κατάργηση των διπλοτύπων και των ελάχιστων αμοιβών υπήρξε πάγια εντολή της τρόικα, επειδή, δήθεν και ντεμέκ, πλήττει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αναρωτιέμαι τι έγινε τώρα, και, όχι μόνο δεν καταργήθηκαν τα διπλότυπα, όπως απαιτούσε η τρόικα, αλλά αναβαθμίσθηκε τόσο πολύ ο ρόλος τους. Προσωπικά εκτιμώ ότι η διάταξη αυτή εισήχθη για να μας κλείσει τα μάτια, και να απαλύνει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι υπόλοιπες διατάξεις και ιδίως η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης υποκαταστημάτων των δικηγορικών εταιριών, διάταξη που θα καταστήσει μουσειακό είδος τον ελεύθερο μαχόμενο δικηγόρο, και τον προσδιορισμό των επί του διπλοτύπου κρατήσεων σε σταθερό ποσό, μη εξαρτώμενο από το ύψος του ποσού του διπλοτύπου, διαταξη η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση των διπλοτύπων, ή τη μείωση της ονομαστικής τους αξίας.
Με τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν (Σφακιανάκης Μιχάλης, Σπανόπουλος, Ταγαράκης, Θεοδοσάκης, Λεβέντης, Φραγκούλης, Φαρσάρης κ.α.), έγινε σκληρή κριτική στις παραπάνω αρνητικές διατάξεις του Κώδικα, και ιδίως επισημάνθηκε η έλλειψη διαβούλευσης, η "μνημειώδης" ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και η έλλειψη συμμετοχής των δικηγορικών συλλόγων και των συναδέλφων στη διαδικασία αυτή. Από τους ομιλητές μόνο ένας (Γιαχνάκης) υποστήριξε τις διατάξεις του Κώδικα, και είπε ότι μας δίνει αυτό για το οποίο τόσα χρόνια παλεύαμε, δηλαδή την κατοχύρωση του διπλοτύπου, και διατήρησε επιφυλάξεις για το θέμα των υποκαταστημάτων των δικηγορικών εταιριών. Πρόκειται προφανώς για μια διαφορετική οπτική γωνία, από την οποία αδυνατούμε να δούμε τα πράγματα.
Στην τοποθέτησή μου επεσήμανα ότι διαφωνούμε με το καθεστώς των εταιριών, το νέο τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, στην έλλειψη απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος του νέου Κώδικα (λειψή ενημέρωση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια στην Κομοτηνή, με αποχώρηση Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο Δ.Σ.Η. - έλλειψη απαρτίας στην Ολομέλεια του Ρεθύμνου), στην προσχηματική αποχή στις 17 και 18.9.13, στον τρόπο ψήφισης στην Επιτροπή της Βουλής, και αναφέρθηκα ιδιαίτερα στο έγγραφο που καταθέσαμε στο σύλλογο πριν 13 ημέρες (στις 17.9.2013 - βλ. σχετικά ανάρτηση της ίδιας ημέρας) στην οποία εκφράζουμε όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έθεσε το σύνολο σχεδόν των ομιλητών στη Γ.Σ. Με το έγγραφό μας εκείνο ζητούμε να αναλάβει ο Σύλλογος τις ευθύνες που του αναλογούν σε πανελλήνιο και παγκρήτιο επίπεδο, και να παρέμβει για την πλήρη ανατροπή του απαράδεκτου μηδενιστικού σκηνικού που έχουν στήσει τα τελευταία χρόνια για τους μαχόμενους δικηγόρους. Το κείμενο δεν είναι προφητικό γιατί εκφράζει την αγωνία του συνόλου των συναδέλφων, όπως εκφράζεται στις καθημερινές μας επαφές. Η αγωνία όμως, και η έκφραση μέσω της παράταξης δεν μπορούν από μόνα τους να φέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Απαιτείται σοβαρή μελέτη του νέου Κώδικα, εκτίμηση του συνόλου των διατάξεών του και της θέσης στην οποία έχουν φέρει τους δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη, και διαρκής αγωνιστική κινητοποίηση μέσα στο Σύλλογο και πανελλήνια για να επιτύχουμε την ανόρθωση του κύρους των δικηγόρων. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας και την ενεργή συμμετοχή σας στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι οι σύμβουλοι θα κατεβαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, πράγμα που απαιτεί νέο σχεδιασμό της δράσης μας. Και αν δεν θεωρείτε ότι τούτος ο χώρος δεν σας εκφράζει, φτιάξτε το δικό σας χώρο έκφρασης, ή αναζητείστε το χώρο μέσα από τον οποίο θα εκφραστείτε. Μην μένετε απαθείς μπροστά στην καταιγίδα. Αυτά τα λέμε χρόνια. Φροντίστε μόνο να μην παρασυρθείτε από όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να πλασαριστούν ως σωτήρες, ενώ τα τελευταία χρόνια σιωπούσαν ή απλώς συναινούσαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου