Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Για την κινητοποίηση της 17 και 18.9.2013

Σήμερα καταθέσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου το παρακάτω έγγραφο, συνοδευόμενο από το έγγραφο του Δ.Σ.Ι. για τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης των 32 Συλλόγων (βλ. προηγούμενη ανάρτηση), τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
Ηράκλειο 16.9.2013
 Προς το
Δ.Σ. του Δ.Σ.Η.

Η Συντονιστική, κατά τη συνήθη τακτική της, φρόντισε να αιφνιδιάσει τους πάντες, και να λάβει απόφαση για την αποχή της 17 και 18.9.2013 χωρίς καμιά προετοιμασία και κανέναν εσωτερικό διάλογο. Τα θέματα για τα οποία απέχουμε δεν είναι τα μόνα ούτε τα μόνα σοβαρά, για τα οποία προβληματίζεται ο δικηγορικός κόσμος, και θα έπρεπε θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί, τουλάχιστον "εν σπέρματι", στην Ολομέλεια του Ιουλίου στο Ρέθυμνο. Εκεί όμως το μόνο θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε σοβαρά, και αυτό ενόψει της επερχόμενης ψήφισης του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, ήταν εκείνο του ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης, για το οποίο πραγματικά έγινε μεγάλη συζήτηση, και αποφασίσθηκε να παλέψουμε για τη διατήρησή του. Όλα τα υπόλοιπα θέματα δεν τα άγγιξε η Ολομέλεια ούτε ακροθιγώς, είτε γιατί ουδέποτε τέθηκαν (αμοιβές εμμίσθων), είτε επειδή αποτράπηκε η συζήτησή τους (υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια) με την αιτιολογία ότι οι διατάξεις αυτές δεν ανατρέπονται, γιατί αποτελούν συμβατικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και δεν γίνονται δεκτές από την τρόικα. Η πρακτική αυτή του αποκλεισμού δεν είναι άγνωστη στην ηγεσία μας, αφού με τον τρόπο αυτό τέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διεκδίκηση φλεγόντων θεμάτων του κλάδου. 
            Ξαφνικά και τα δύο αυτά θέματα βρέθηκαν στην επικαιρότητα από το πουθενά, χωρίς καμία προετοιμασία και συζήτηση, για προφανείς προεκλογικούς λόγους και για να ικανοποιηθεί η δικαιολογημένη ανησυχία των πολυάριθμων εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό μέγεθος για την εκλογή των προέδρων των τριών μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Ενόψει των ανωτέρω, ζητούμε:
1.                     να λάβει απόφαση το Δ.Σ. του Συλλόγου, και να πρωτοστατήσει ο Δ.Σ.Η. σε παγκρήτιο και πανελλήνιο επίπεδο:
1.1.      για την επαναφορά του συνόλου της δικηγορικής ύλης και την ακύρωση όλων  των διατάξεων που μείωσαν, εξανέμισαν ή «απελευθέρωσαν» τις δικηγορικές αμοιβές και την επαναφορά στο προ του 2010 καθεστώς, προκειμένου να έχει ο δικηγόρος τη δυνατότητα να αγωνιστεί και να προσφέρει εκείνες τις υπηρεσίες που τον καθιέρωσαν ως λειτουργό, συμμαχητή και συνοδοιπόρο των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισονομία.  Η παράσταση του δικηγόρου και η προστασία της αξιοπρεπούς αμοιβής του δεν πλήττει την «ελεύθερη αγορά», όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά προστατεύει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον αδύναμο.
1.2.      την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων που έχουν επιβαρύνει εξωφρενικά το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής Φ.Π.Α.
1.3.      την άμεση βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης, μέσω της σοβαρής αναβάθμισης των δικαστηρίων και των υποδομών, και, κυρίως, της πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού δικαστών και γραμματέων για την άμεση και δίκαιη διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων.
2.                     να εκφράσει το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία για τα άρθρα του Κώδικα περί Δικηγόρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η εμμονή Βιρβιδάκη να προαναγγέλλει ως υπερψηφισμένα τα άρθρα του νομοσχεδίου, χωρίς καν να γίνεται ψηφοφορία, και χωρίς καν να κοιτάζει αν ψηφίζουν οι παρόντες βουλευτές, αλλά και η πλήρης απάθεια των βουλευτών της πλειοψηφίας τόσο για την ακολουθούμενη διαδικασία όσο και στις έντονες διαμαρτυρίες της Κωνσταντοπούλου, αποτελεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία της χώρας.
3.                     να συνδεθεί η κινητοποίηση της 17 και 18.9.2013 με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί στις 17 – 19.9.2013 η ΑΔΕΔΥ κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.  Οι διατάξεις του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, και η εξαθλίωση του δικηγορικού κόσμου αποτελεί μικρό τμήμα της αποσύνθεσης στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να καταργήσουν κάθε δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την πληροφόρηση, και εν τέλει στην προσδοκία ενός καλλίτερου μέλλοντος. Οι αγώνες μας δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα αν είναι ξεκομμένοι από τους αγώνες του λαού μας.
4.                     να λάβει απόφαση το Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να ασκήσει ο Δ.Σ.Η. παρέμβαση υπέρ των 32 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που ζητούν την ακύρωση του νομοθετικού καθεστώτος που έχει αποδομήσει το δικηγορικό λειτούργημα. Η έως σήμερα απουσία του Δ.Σ.Η. από την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία ουδέποτε ενημερώθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, είναι πλήρως αδικαιολόγητη, και απειλεί να μας εκθέσει στα μάτια των συναδέλφων μας. Συνημμένα υποβάλλουμε σχετικό έγγραφο του Δ.Σ. Ιωαννίνων, που έχει πρωτοστατήσει στην κίνηση αυτή.
5.                     τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι για άλλη μια φορά ουδεμία ενημέρωση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. υπήρξε ενόψει της συνεδριάσεως της Συντονιστικής, με αποτέλεσμα να πληροφορηθούμε την απόφαση του οργάνου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. Ζητούμε στο μέλλον να έχει το Δ.Σ. άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση επί των θεμάτων για τα οποία συνεδριάζει η Συντονιστική, και να λαμβάνει απόφαση επ’αυτών.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΑΝΑΚΗΣ         ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ      ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου