Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Κουφοντίνας (και ενώ οι ώρες σώνονται) : ο Δ.Σ.Η. απέρριψε το αίτημα των συμβούλων της Δικηγορικής Συσπείρωσης για έκδοση ανακοίνωσης για τον Κουφοντίνα (του Μιχάλη Σαρχιανάκη)

Η  αίτηση (βλ. το πλήρες κείμενο στο τέλος) υποβλήθηκε στις 25.2.2021 και απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. της 5.3.2021. Ο Κώστας Παπαδάκης έγραψε για την αφωνία του Δ.Σ.Α. το εξαιρετικό άρθρο "Πίσω στα χρόνιας της ντροπής;" που δημοσιεύσαμε  τα ξημερώματα (01:06) της ίδιας ημέρας που συζητήθηκε το θέμα στο δικό μας Δ.Σ. (5.3.2021), με το παρακάτω σχόλιο :Μια αναλυτική ιστορική ανασκόπηση των αγώνων του Δικηγορικού Σώματος, με αναφορά σε όσους στάθηκαν δίπλα στους αγώνες για τις ατομικές ελευθερίες, ακόμη και αν ήταν συντηρητικοί, με τελική αναφορά στην επονείδιστη στάση της σημερινής διοίκησης του Δ.Σ.Α. υπό των Αθηνών, Βερβεσό, και Πρόεδρο της Ολομέλειας, που σιωπούν μπροστά στο δράμα που παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι τη στάση αυτή του Δ.Σ.Α. και του Προέδρου, ακολουθεί κατά πόδας και ο Δ.Σ.Η., ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες έχει ασπαστεί το δόγμα της πλήρους ταύτισης με το Δ.Σ.Α. προκειμένου να μην απομονωθεί ο Σύλλογος ή να μην θεωρεί "γραφικός" !!! Η αντίθεσή μας στη στάση αυτή είναι διαρκής, αλλά η στάση αυτή ουδέποτε μεταβλήθηκε, ακόμη και αν ήταν τελείως αντίθετη με τις αποφάσεις της δικής μας Γ.Σ. Το πόσο εσφαλμένη είναι η τακτική αυτή δεν χρειάζεται να το τονίσουμε, αφού ουδόλως έχει ωφελήσει το Δ.Σ.Η. Και αν κάποτε κρίθηκε από τη διοίκηση Λαμπρινού ότι επιβάλλεται να ακολουθήσουμε αυτή τη στάση του ¨καλού παιδιού" για να μην αντιτίθεται η Ολομέλεια στον αγώνα μας για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης (χωρίς ουδέποτε όμως να ταχθεί η Ολομέλεια υπέρ του αιτήματός μας), από το 2011 και μετά ουδείς λόγος για αυτή τη δουλικότητα υφίσταται. Ο Δ.Σ.Η. είναι ο τέταρτος Δικηγορικός Σύλλογος στη χώρα και δικαιούται και αξίζει να λάβει τη θέση που του αρμόζει στις πανελλήνιες εξελίξεις. Επιτέλους !!!!  

Η συνημμένη αίτηση μας προς το ΔΣ του ΔΣΗ για τον κρατούμενο απεργό πείνας συζητήθηκε σήμερα (5.3.2021). Κατά τη συζήτηση ζητήσαμε να εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΔΣΗ, όχι κατ’ ανάγκη με το κείμενο των 1.000 και πλέον συναδέλφων μας που είχαμε συνυποβάλει, αλλά και με βάση τις ανακοινώσεις για το θέμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Πατρών. Την πρόταση μας υπέρ της έκδοσης ανακοίνωσης καταρχήν (καθώς απερρίφθη, μοιραία δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο αυτής) υποστήριξαν εκτός των αιτούντων οι σύμβουλοι Μάνος Βοργιάς και Έφη Σωμαρά (με διαφορετικό σκεπτικό ως προς την αναγκαιότητα έκδοσης ανακοίνωσης), ενώ οι λοιποί 11, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ήταν αρνητικοί, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας. Κατά τη συζήτηση τονίσαμε, μεταξύ άλλων, ότι η στάση της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων που αρνούνται να τοποθετηθούν στο θέμα παραβιάζει το άρθρο 90α) του Κώδικα Περί Δικηγόρων, σύμφωνα με το οποίο στους Δικηγορικούς Συλλόγους ανήκει η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία και αντικειμενικά υπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς επίσης και ότι δεν είναι δυνατόν οι Σύλλογοι και η Ολομέλεια να μην παίρνουν θέση σε τόσο σημαντικά ζητήματα, αλλά να ακολουθούν την ίδια τακτική της σιωπής που ακολούθησαν και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Φυσικά αναφερθήκαμε και σε ζητήματα που αφορούν την ουσία της υπόθεσης και την άποψη μας γι’ αυτή, επικαλούμενοι μια σειρά κειμένων που έχουμε αναρτήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ένα ενδιαφέρον σημείο από την τοποθέτηση του Προέδρου για το σκεπτικό που οδήγησε την Ολομέλεια στο να μην εκδώσει ανακοίνωση ήταν η αναφορά του ότι στην Ολομέλεια τονίστηκε ότι η υπόθεση αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα (άρα αυτό συνηγόρησε υπέρ της μη έκδοσης ανακοίνωσης), κάτι που και εμείς υποστηρίζουμε (ασχέτως αν το «δια ταύτα» είναι διαφορετικό), ότι δηλαδή δεν πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τον κατηγορούμενο και τα δικαιοδοτικά όργανα, όπως προσπαθεί να μας πείσει το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά είναι μια υπόθεση που ξεκινώντας από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ξεκάθαρα «φωτογραφική», είχε ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και απέβλεπε και αποβλέπει σε συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. Όταν όμως οι συνέπειες των κυβερνητικών αποφάσεων πλήττουν καίρια τις αρχές και κανόνες του κράτους δικαίου, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι σύλλογοι έχουν νομική υποχρέωση και ηθικό καθήκον να τοποθετούνται ανοιχτά.
Όσον αφορά τη δεύτερη αίτηση μας έγινε δεκτή ως προς το σκέλος της έκδοσης ανακοίνωσης για την εξαίρεση από την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου και της χερσαίας ζώνης του, την οποία ανέλαβε να συντάξει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και εν συνεχεία θα δημοσιοποιηθεί.
Η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην προσπάθεια δημιουργίας νησίδων εξαίρεσης από το Κράτος Δικαίου, για τα δικαιώματα των κρατούμενων και την κατάργηση των πειθαρχικών φυλακών υψίστης ασφαλείας, αλλά και την επαναφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το Υπουργείο ΠροΠο του συνόλου των καταστημάτων κράτησης και του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου αυτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου