Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση του Δ.Σ.Η. με το Γιώργο Σταθάκη

Με την εμφανή απουσία δικηγόρων και παρουσία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια της κρίσης και επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου.
Ο Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του τόνισε ότι στη χώρα μας είχαν γίνει στο παρελθόν ιδιωτικοποιήσεις ρεκόρ (τράπεζες, δημόσια έργα, προβληματικές εταιρίες κλπ) και για το λόγο αυτό το αντικείμενο των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί σήμερα η τρόικα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έγινε και σε πάρα πολλές ευρωπαικές χώρες, και στην Κύπρο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές. Στη Γερμανία παρουσιάσθηκε μια εντυπωσιακή έξαρση της αυταπασχόλησης, αφού 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι μεταβλήθηκαν σε ανεξάρτητα απασχολούμενους με μπλοκάκι, οι μισθοί έμειναν σταθεροί για μια δεκαετία, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε από το 25 - 45% σε ποσοστό μόλις 10%. Αυτό το μοντέλο θεώρησε η Γερμανία ως το μόνο επιτυχημένο, και θέλησε να το εφαρμόσει και στις υπόλοιπες χώρες. Η κρίση  της τελευταίας τετραετίας είναι μεγαλύτερη από την κρίση των Η.Π.Α. το 1929 και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με 3 απλές κινήσεις: (α) την αμοιβαιοποίηση του χρέους και την αντιμετώπισή του με την έκδοση ευρωομολόγου, που θα μας προστάτευε από τις αγορές, (β) την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε. και τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης της κρίσης και (γ) με παρέμβαση της Ευρωπαικής Κοινής Τράπεζας με σκοπό την εξισορρόπηση της ύφεσης και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Τη συνταγή αυτή ακολούθησαν οι Η.Π.Α. και κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την κρίση που παρουσιάσθηκε μετά το 2008. Στην Ε.Ε. η κρίση δεν αντιμετωπίσθηκε μέσω της Ε.Κ.Τ., αλλά μέσω ενός νέου θεσμού, του EFSF, το οποίο είναι εκείνο που μας δανείζει χρήματα με την εγγύηση των χωρών με 3Α. Είναι ψέμμα ότι μας δανείζουν οι πολίτες των χωρών αυτών. Η Γερμανία  έχει διαθέσει για την κρίση στην Ελλάδα μόλις 20 δις ευρώ. Απαραίτητη προυπόθεση για τη λήψη των δανείων από την Ελλάδα είναι η βίαιη δημοσιονομική αναπροσαρμογή κατά 20% του Α.Ε.Π. , κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο σε συνθήκες ειρήνης, πλην των Η.Π.Α. του 1929 με τα γνωστά αποτελέσματα. Η προσαρμογή αυτή διαλύει την πραγματική οικονομία, αποκλείοντας την εξόφληση τόσο των παλαιών, όσο και των νέων δανείων. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν γίνει 3 φορές παρεμβάσεις στο χρέος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (PSI, επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής του κεφαλαίου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και των τόκων). Η συνταγή αυτή φαίνεται ότι έχει αποτύχει, εφόσον η Ε.Ε. δεν διαθέτει μια αποτελεσματική συνολική λύση, αλλά τα προβλήματα κάθε οικονομίας επιλύονται εθνικά, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των ελάχιστων πυλώνων της Ε.Ε. (δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνισμός, κοινωνικοί θεσμοί και κανόνες). Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα λάθος στον πολλαπλασιαστή, αλλά μια συνολική λάθος τακτική, που οδηγεί σε περιπέτειες την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Το πρόβλημα της Κύπρου είχε εντοπιστεί από καιρό, και είχε συμφωνηθεί να γίνει μια μικρής κλίμακας δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 7 δις έως το 2016. Είχε εντοπιστεί και ένα πρόβλημα ύψους 10 δις στις κυπριακές τράπεζες (σύμφωνα με μελέτη της PIMCO), το οποίο αντιστοιχούσε στο 10% του ενεργητικού τους, και είχε συμφωνηθεί η σταδιακή κάλυψή του. Ξαφνικά η Ε.Ε. έκανε πίσω στις παραπάνω συμφωνίες, και ζήτησε την άμεση κάλυψη των 7 δις με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Παρόμοια πρόταση ουδέποτε στο παρελθόν έχει γίνει προς οποιοδήποτε κράτος, διαλύει στο σύστημα, παραβιάζει τους θεσμούς της Ε.Ε. και απειλεί όλες τις χώρες της Μεσογείου, ενώ στρέφει τις καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά ομόλογα. Είναι μια απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη. Ουδεμία χώρα σταθεροποιήθηκε με το γερμανικής εμπνεύσεως πρόγραμμα που ακολουθείται, αντιθέτως πληθαίνουν οι προβληματικές χώρες και οι κρίσεις, και στο τέλος, θα οδηγηθεί, αναπόφευκτα, και η γερμανική οικονομία σε κρίση. Στην κρίση το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται με αμοιβαιότητα,
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σταθάκης επισήμανε τις διαρκείς και επίμονες γερμανικές αστοχίες, ότι παρά τη δραματική μείωση του κόστους παραγωγής δεν ήρθαν επενδύσεις στη χώρα, και ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η οικονομία από τη σημερινή κρίση είναι η δημιουργία μιας νέας οικονομικής φούσκας, άποψη την οποία υποστήριξε σε παρέμβασή του και ο Γιώργος Νικολακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου