ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Στη χώρα μας παγιώνεται πια μια κατάσταση αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης ως θεσμού – εγγυητή των κοινωνικών και ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, στο βαθμό που η παρεχόμενη προστασία έρχεται σε αντίθεση με τις κάθε φορά προτεραιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.
Η ανάγκη αλλαγής της κατάστασης αυτής επιβάλλει την διαμόρφωση κοινών θέσεων από όλους τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι τα σωρευμένα προβλήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης αφορούν όλους μας, ανεξάρτητα από τον βαθμό που έχουμε και το Δικαστήριο στο οποίο υπηρετούμε. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με αποσπασματικές δηλώσεις διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία. Η έλλειψη συντονισμού της δραστηριότητας όλων των Δικαστικών Ενώσεων και η πολυδιάσπαση σε επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης πρέπει να αντικατασταθούν από διαδικασίες διαμόρφωσης κοινών θέσεων, κοινών επεξεργασιών για όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος μας, καθώς και μορφές από κοινού δραστηριοποίησης όλων των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την προετοιμασία μιας Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης που θα θέσει τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας, περιγράφοντας τους στρατηγικούς στόχους και τις άμεσες προτεραιότητες. Η σύγκληση μίας Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης – για πρώτη φορά στην ιστορία του Δικαστικού Σώματος – θα αποτελέσει ουσιαστική αλλαγή στην πορεία του Δικαστικού Σώματος, παρακαταθήκη για το μέλλον και θα δώσει απάντηση στα αδιέξοδα στα οποία οδηγηθήκαμε, καθώς θα προσφέρει νέο υλικό σκέψης και προβληματισμού. Οι εισηγήσεις, οι παρατηρήσεις και τοποθετήσεις όλων μας θα σηματοδοτήσουν τη νέα αντίληψη της από κοινού ευθύνης και συνδιαμόρφωσης θέσεων. Τα συμπεράσματα και πορίσματα που θα εξαχθούν θα γίνουν η βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης των ΔΣ των Δικαστικών Ενώσεων με τις λοιπές συνταγματικές εξουσίες.
Θέματα που, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλαίσιο συζήτησης αυτής της Συνδιάσκεψης είναι ενδεικτικά:
1) Ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων: Στο άνοιγμα του διαλόγου για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση οφείλουμε να λάβουμε κοινή θέση για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας ή επιβάλλεται να έχουν λόγο και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέσω των Δικαστικών τους Ενώσεων;
2) Τρόπος συνταγματικής προστασίας του δικαστικού μισθολογίου .
3) Συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε Πειθαρχικά Συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων: Να ασχοληθούμε με το κατά πόσο εμπίπτει στα δικαστικά μας καθήκοντα η απασχόλησή μας σε διοικητικές επιτροπές ή εάν αποκλειστική μας αρμοδιότητα είναι το να κρίνουμε με τα εχέγγυα της δικαστικής αμεροληψίας τη νομιμότητα των αποφάσεων τέτοιων επιτροπών.
4) Κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων του ΚΟΔΚΔΛ και άλλων νομοθετημάτων που αφορούν τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματός μας και διαμόρφωση σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Ενδεικτικά να εξετάσουμε την ανάγκη ή μη κατάργησης του άρθρου 40 παρ. 3 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τη συνακόλουθη υποχρέωση του Δημοσίου σε καταβολή οδοιπορικών εξόδων και εξόδων διαμονής στους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.
5) Αποτροπή της όποιας απόπειρας συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων και της δικαιοδοσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η προσπάθεια κατάργησης της ισχύος των δικαστικών προσωρινών διαταγών και η πρώτη απόπειρα εμβολισμού του πυρήνα της προσωρινής δικαστικής προστασίας του πολίτη, όταν αυτή αντιστρατεύεται στα συμφέροντα της κρατικής εξουσίας, επιχειρήθηκε ήδη.
Στα πλαίσια του διαλόγου που επιβάλλεται να γίνει και της κατάθεσης προτάσεων από όλους τους συναδέλφους για την ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν την Συνδιάσκεψη,προτείνουμε να λειτουργήσει η ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Δ.Ε. ως χώρος καταγραφής των απόψεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πριν την έναρξη του δικαστικού έτους θα μπορούν πλέον τα ΔΣ όλων των Δικαστικών Ενώσεων να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες και να καθορίσουν το πλαίσιο της Συνδιάσκεψης,αξιολογώντας τις απαιτήσεις όλων των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας.
Καλούμε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ να ανταποκριθούν θετικά στην πρότασή μας και να αναληφθούν όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας διεξαγωγής της Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης.
Αθήνα 19 Μαϊου 2013
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ – Πρόεδρος Πρωτ/κων Κων/νος Σαργιώτης, Πρόεδρος Πρωτ/κων
Χαράλαμπος Σεβαστίδης-Πρωτοδίκης Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης
Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ Μέλη της ΕΔΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου