Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ποινικολόγος και υφηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε σε ιστορικές δίκες της μεταπολεμικής περιόδου, όπου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο (συνήγορος  υπεράσπισης του Πέτσου), και στις δίκες της 17 Νοέμβρη και του Αλέξη Γρηγορόπουλου (συνήγορος πολιτικής αγωγής).
Και για την αποκατάσταση της αλήθειας: ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης είχε απολυθεί οριστικά από τη θέση του ως καθηγητή τη Νομικής Σχολής με απόφαση του Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου λόγω συνεργασίας με το δικτατορικό καθεστώς. Πρόκειται για μια θεμελιώδη "λεπτομέρεια", η οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου, και ο Κατσαντώνης παρέμεινε με την αίγλη του καθηγητού. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το δημοσίευμα του Ιού της Κυριακής της Ελευθεροτυπίας της 21.4.2002. Ο εύγλωττος τίτλος του δημοσιεύματος ήταν "Ασφαλίτες με τήβεννο": Να τονίσω ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους συνεργάτες της χούντας ήταν 4: οριστική απόλυση, απόλυση 3 ετών, 2 ετών και 1 έτους. Δηλαδή ο εκλιπών τιμωρήθηκε με την πιο βαρειά ποινή.

*Για πολιτική συνεργασία με το δικτατορικό καθεστώς και δημόσια υποστήριξή του οδηγήθηκε στο Ειδικό Πειθαρχικό και ο καθηγητής της Νομικής Αλέξανδρος Κατσαντώνης για να τιμωρηθεί κι αυτός με τη σειρά του με «οριστική απόλυση». Ο λόγος ήταν η συμμετοχή του, υφηγητή τότε, Α. Κατσαντώνη ως μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό το χουντικό υπουργό Δικαιοσύνης Καλαμποκιά στη Διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (5-7.6.1968), καθώς και η συμμετοχή του στον πανηγυρικό εορτασμό της επετείου της 21ης Απριλίου στον Παρνασσό (Απρίλιος 1969) και η εκφώνηση λόγου «περί των πεπραγμένων του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Στα παραπτώματα αυτά, η πλειοψηφία του Συμβουλίου έκρινε ότι έπρεπε να προσθέσει και τη συμμετοχή του Α. Κατσαντώνη σε ομάδα εργασίας που ανέλαβε να εισηγηθεί τη νομοθετική ρύθμιση «των όρων και προϋποθέσεων ασκήσεως του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».
 www.iospress.gr/ios2002/ios20020421a.htm

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, ο πρόεδρος της βουλής, Μειμαράκης, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εκθειάζει τον εκλιπόντα, λέγοντας μάλιστα ότι τίμησε το αξίωμα του καθηγητή Πανεπιστημίου. Νέα εθνική τύφλωση και επιζήμια λήθη. Να θυμίσουμε τους "ήρωες ταγματασφαλίτες", την οικογένεια Χριστοφοράκου, την οικογένεια Παπακωνσταντίνου, τόσους άλλους συνεργάτες των διαφόρων παράνομων καθεστώτων της χώρας; Μόνο τις πραγματικές πόρνες εκτελούν τελικά κάθε φορά. Όλοι οι άλλοι τη γλυτώνουν.