Πέντε καυτοί φάκελοι δημοσίου συμφέροντος είναι, εδώ και λίγες ημέρες, στον "αέρα", μετά την εξώθηση σε παραίτηση των Οικονομικών Εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Οι υποθέσεις αυτές, έτσι όπως τις θυμίζει, σε δήλωσή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι: Η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Η τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Οι απόρρητες δαπάνες. Η δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Και, φυσικά, η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Οι δύο εισαγγελείς, θεωρώντας ότι, με τη θεσμοθέτηση εισαγγελέα διαφθοράς, τους αφαιρούν το ουσιαστικό πεδίο έρευνας, δήλωσαν με επιστολές τους προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ότι δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας τους (που λήγει στις 30 Ιουνίου 2013) και μάλιστα παραιτούνται πριν από τη λήξη της. Οι επιστολές εστάλησαν τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, ωστόσο το περιεχόμενό τους έγινε γνωστό μόλις προχθές.
Μετά την εξέλιξη αυτή, στις 20 Μαΐου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τους διαδόχους τους. Επισημαίνεται ότι εκτός των πέντε παραπάνω κορυφαίων υποθέσεων, οι εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν στο γραφείο τους περισσότερες από 500 εκκρεμείς υποθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα αντικατάστασης των δύο οικονομικών εισαγγελέων, υπογραμμίζει στη δήλωσή της η βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ: "Η προηγούμενη είχε λάβει χώρα επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, με κοινή ρύθμιση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών", προσθέτοντας ότι "σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί ότι κατά τον χρόνο εκείνο ο Ευ. Βενιζέλος είχε κρυφά στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ".
Ν.ΠΑΠ.