Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

Η πίεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτηθεί μετά και την αποκάλυψη των Lux leaks, του μείζονος σκανδάλου φοροδιαφυγής των πολυεθνικών μέσω Λουξεμβούργου, διατηρείται αμείωτη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές της αρνούνται κατηγορηματικά να συνυπογράψουν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν 76 ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί συνάδελφοί τους, μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη του βρετανικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ και της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Κι αυτό διότι το αίτημα είναι εντελώς διαφορετικό.
Η Αριστερά ζητάει να γκρεμιστεί το σύστημα που ενσάρκωνε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο Γιούνκερ, ενώ ο Φάρατζ ζητάει να γκρεμιστεί ο Γιούνκερ, αλλά δεν έχει καμία αντίρρηση να μακροημερεύσει το σύστημά του, το οποίο άλλωστε καλλιεργεί συστηματικά και η Βρετανία, με τους φορολογικούς παραδείσους της στα νησιά της Μάγχης και τις... διευκολύνσεις της στις εταιρίες που προτιμούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του λονδρέζικου Σίτι.
Έτσι, η ευρωομάδα της Αριστεράς ανακοίνωσε χθες ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την πρόταση μομφής των Φάρατζ και σία -που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του σώματος- και κατηγορεί τις ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για την απροθυμία τους να συνταχθούν με την Αριστερά και την επιλογή τους να «παλέψουν» το σύστημα Γιούνκερ εκ των έσω, όπως ειρωνικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Προτιμούν να αντιταχθούν στο σύστημα Γιούνκερ υπό την ηγεσία του Γιούνκερ και μ' αυτόν τον τρόπο πρακτικά το προστατεύουν και εμποδίζουν την καταδίκη των απαράδεκτων φορολογικών πολιτικών προς όφελος του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου».
Η ευρωομάδα της Αριστεράς υπογραμμίζει ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. χάνουν έσοδα έως και ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, εξαιτίας αυτών των φορολογικών πρακτικών, την ώρα που μειώνουν δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις και τα κονδύλια για το κοινωνικό κράτος, βαθαίνοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να αποκρύψουμε από τους Ευρωπαίους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Η φοροαποφυγή των εταιρειών είναι σχεδόν νόμιμη στην Ε.Ε. Οι φορολογικές διευκολύνσεις είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, εάν δεν υπάρχουν ειδικές συμφωνίες με συγκεκριμένες εταιρίες. Οπότε η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή περνάει μέσα από την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της σημερινής Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο στόχαστρο και η Βρετανία

Πάντως, η αποκάλυψη του σκανδάλου του Λουξεμβούργου, που... φιλοξενούσε 340 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προσφέροντάς τους νομότυπες διευκολύνσεις φοροδιαφυγής, αναγκάζει τις ευρωπαϊκές αρχές να επιταχύνουν τις σχετικές έρευνες και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων στο χρηματοπιστωτικό «άντρο» της γηραιάς ηπείρου, τη Βρετανία.
Όπως δήλωσε η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βέσταγκερ, «ζητήσαμε από τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Μάλτα και την Κύπρο να μας στείλουν πληροφορίες για συγκεκριμένες εταιρείες και εκτιμάμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε διαδικασίες ελέγχου και εκεί». Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια έχει ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες σε βάρος του Λουξεμβούργου -πριν από την αποκάλυψη των Lux leaks-, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας. Οι κατηγορίες σε βάρος αυτών των χωρών δεν έχουν να κάνουν με τους εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τους για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων -αυτό δυστυχώς είναι νόμιμο, κι αυτό είναι το βασικό που πρέπει να αλλάξει-, αλλά με την υποψία αθέμιτου συναγωνισμού εντός του ίδιου του νόμιμου, πλην ανήθικου συστήματος. «Τόσο στην περίπτωση της Amazon όσο και της Fiat υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι απήλαυσαν παράνομες φορολογικές διευκολύνσεις, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες ανάλογες πολυεθνικές εταιρείες», διευκρίνισε η Βέσταγκερ.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις του Νάιτζελ Φάρατζ στις κατηγορίες που ετοιμάζεται να διατυπώσει η Κομισιόν ενάντια στη Βρετανία. Θα ζητήσει την αλλαγή του φορολογικού συστήματος στο Σίτι; Κι αν όχι -αφού μέχρι τώρα το στηρίζει αναφανδόν- ποιο θα είναι το επιχείρημά του την ερχόμενη εβδομάδα στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στον Γιούνκερ;
Πάντως, η πιθανότητα να περάσει η πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ αγγίζει τον χώρο του αοράτου. Ευρωδεξιά, Ευρωσοσιαλιστές κι ένα μεγάλο μέρος των Φιλελευθέρων και των Πράσινων θα στηρίζουν τον πρόεδρο της Κομισιόν.