Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι θέσεις μας για τη σημερινή Γενική Συνέλευση για το Λ.Ε.Δ.Ε.



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
Ηράκλειο 30.6.2014
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ Λ.Ε.Δ.Ε.:
Α. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Αδυνατούμε να τοποθετηθούμε επί αποσπάσματος και μόνο της αναλογιστικής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, και αυτά τα αποτελέσματα του αποσπάσματος της μελέτης κρίνονται επισφαλή και αστήρικτα. Ειδικώτερα:
1.      Η αναλογιστική μελέτη θέτει ως προυπόθεση για τη βιωσιμότητα των τριών προτάσεων
α) την είσπραξη των εισφορών των μελών, τα οποία στις 31.12.2013 ανερχόταν σε 2.500.000 € περίπου και σήμερα σε 1.530.00 €. Πρόκειται για υπέρογκα ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε ετήσιες εισφορές ύψους 630 € για 2.500 από τα 9.000 μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε.
β) την εγγραφή νέων μελών και
γ) τη μη διαγραφή των νέων μελών του (μελών με συμμετοχή στο Λ.Ε.Δ.Ε. μικρότερη της 15ετίας). Τα στατιστικά στοιχεία των δύο τελευταίων ετών δεν είναι ενθαρρυντικά και για τις τρεις προϋποθέσεις.
2.      Υπολογίζεται η είσπραξη ημερήσιας αποζημίωσης λόγω ανικανότητας συνολικού ύψους 12.000 € κατά τη διάρκεια των ετών δικηγορίας, ενώ η πραγματική αποζημίωση που λαμβάνουν κατά μέσο όρο οι συνάδελφοι για την αιτία αυτή ανέρχεται στο ποσόν των 1.500 € για όλα τα έτη δικηγορίας τους.
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θεωρούμε ότι είναι τελείως απίθανο να πληρωθούν οι παραπάνω προυποθέσεις. Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι τελείως επισφαλή, και δεν μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη της ενδεδειγμένης απόφασης.
Β. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ Λ.Ε.Δ.Ε.:
Θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και στον κλάδο των δικηγόρων, καθώς και τα λάθη του παρελθόντος, επιβάλλουν την αναδιαμόρφωση του Λ.Ε.Δ.Ε. στις εξής κατευθύνσεις:

 
·         Προβολή του χαρακτήρα του Λ.Ε.Δ.Ε. ως θεσμού αλληλεγγύης. Η κατανόηση του χαρακτήρα αυτού, καθώς και του όμοιου χαρακτήρα του διανεμητικού λογαριασμού, του Λ.Ε.Α.Δ.Η. και των λοιπών παροχών του Δ.Σ.Η. και του Λ.Ε.Α.Δ.Η. (τράπεζες νομικών πληροφοριών, βιβλιοθήκη, βοηθήματα, κατασκηνώσεις, εφάπαξ κ.α.), μέσα από τη διαρκή ενημέρωση των συναδέλφων, αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την επιβίωση των θεσμών αυτών και την αξιοπρεπή άσκηση της δικηγορίας εν μέσω της κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ο κλάδος.
·         Ενίσχυση των αποθεματικών του μέσω πόρου ο οποίος θα εξασφαλίζει τον παραπάνω χαρακτήρα του θεσμού. Προτείνεται η επαναφορά απόκτησης πόρων μέσω ενσήμου (προσαύξηση ενσήμου Τ.Υ.Δ.Ε., όπως γινόταν έως το 2009,  ή θέσπιση νέου ενσήμου υπέρ του Λ.Ε.Δ.Ε.). Αποφυγή απόκτησης πόρων μέσω ποσοστού επί των γραμματίων προείσπραξης. Σε κάθε περίπτωση, να αποκλειστεί η διακινδύνευση της κατάργησης ή μείωσης της εισφοράς 5% επί των γραμματίων υπέρ των Λ.Ε.Α.Δ.
·         Τροποποίηση του καταστατικού του Λ.Ε.Δ.Ε. με αναδιαμόρφωση των στόχων και των παροχών του, συνεργασία με τους λοιπούς ασφαλιστικούς και αλληλοβοηθητικούς φορείς και συνεκτίμηση των προσφερομένων από αυτούς παροχών, και εκλογή των εκπροσώπων στο Λ.Ε.Δ.Ε. από τη Γ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων. Διαφωνούμε με την ex officio εκπροσώπηση των Δικηγορικών Συλλόγων από τους Προέδρους τους, ιδίως εφόσον τα θέματα που αφορούν στο Λ.Ε.Δ.Ε. ουδέποτε τέθηκαν υπόψη των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων, και ουδέποτε ελήφθη απόφαση επ’αυτών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Γ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Λόγω των ανωτέρω υπό Α αναφερομένων, και της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης
·         την εκπροσώπηση του Δ.Σ.Η. στη Γ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε. της 5.7.2014 από τον εκλεγμένο Πρόεδρό του, και αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Λ.Ε.Α.Δ.Η.
·         την αναβολή λήψης απόφασης επί των θεμάτων της Γ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε. της 5.7.2014 και τη λήψη απόφασης για την άμεση και έως τα τέλη του έτους διεξαγωγή διημερίδας για το μέλλον του Λ.Ε.Δ.Ε. και την προτεινόμενη αναδιαμόρφωση του Λ.Ε.Δ.Ε.
·         την άμεση αποστολή του συνόλου της αναλογιστικής μελέτης προς όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους – μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε.
·         εκτίμηση του συνόλου της μελέτης από επιτροπή που θα συστήσει ο Δ.Σ.Η.
·         εκτίμηση της έως σήμερα πορείας του Λ.Ε.Δ.Ε. και απόδοση ευθυνών, εφόσον υπάρχουν.
·         λήψη απόφασης από τη Γ.Σ. του Δ.Σ.Η. με βάση το πόρισμα της παραπάνω επιτροπής
·         λήψη απόφασης στη διημερίδα του Λ.Ε.Δ.Ε. με βάση τις αποφάσεις των Γ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων – μελών του.
·         Επικουρικά:
Και εφόσον κρίνεται απαραίτητη η λήψη άμεσης απόφασης στη Γ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε.  της 5.7.2014 επί των προτάσεων της αναλογιστικής μελέτης, ή/και ότι θα βραδύνει η σύγκληση της διημερίδας και η λήψη απόφασης για την αναδιαμόρφωση του Λ.Ε.Δ.Ε.:
·         Επιλογή της 3ης προτεινόμενης πρότασης της αναλογιστικής μελέτης,
·         Εφαρμογή της έως την διεξαγωγή της παραπάνω διημερίδας
·         Σταδιακή μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ.
·         Μελέτη για την επανένταξη των συναδέλφων που έχουν διαγραφεί, και την εγγραφή όσων έχουν αρνηθεί την εγγραφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου